Single Blog Title

This is a single blog caption
01 maaliskuu 2016

Miten päätyä seikkailuihin ja tukea samalla suomalaista pelialaa?

Kaikki Dreamspiren lukijat luultavasti tietävät, että tykkään olla aktiivinen ja tehdä asioita. Elämä on seikkailu, jos sen niin haluaa nähdä, ja monet seikkailut alkavat lähtemällä pois kotoa. Kävin tammikuussa ensimmäistä kertaa peliosuuskunta Expan ilmaisessa tapaamisessa, joka järjestettiin rennosti Jyväskylän tilavassa Hemingway-pubissa.

igdafinexpalogo

Peliosuuskunta Expa ja Igda Finland ry ovat tahoja, jotka kokoavat peleistä ja peliteollisuudesta (ja tällä alalla työskentelystä) kiinnostuneita eri alojen ihmisiä ja opiskeiljoita yhteen. Peliosuuskunta Expa on alueellinen yhteisö, jonka tarkoituksena on edesauttaa pelialan menestystä Jyväskylän seudulla ja Igda on puolestaan kansainvälinen voittoa tavoittelematon pelialan järjestö, jonka lonkerot ulottuvat myös Suomeen.

Igda haluaa auttaa ammatillisesti pelialasta kiinnostuneita ihmisiä urallaan, tuoda alan ihmisiä yhteen ja edistää näin yhteisöllisyyttä ja luovuutta alan sisällä. Jos osaat koodata, piirtää, tehdä grafiikkaa, markkinoida, luoda ääniä tai jos sinulla on hyviä ideoita, käy peliosuuskunta Expan ja Igda Finland ry:n tapaamisissa.

Voit pian löytää itsesi uuden projektin parista. Jos olet kuten minä – lukenut pelilehtiä pienestä pitäen ja tykkäät paljon peleistä (lapsuutesi monet hienot muistot liittyvät pelaamiseen, minunhan unelma-ammattini lapsena oli olla toimittaja ja arvostella pelejä pelilehdessä) – käy peliosuuskunta Expan tai Igdan Finland ry:n tapaamisissa.

Voit puhua peleistä niistä innostuneiden ihmisten kanssa ja alkaa nähdä pelejä ja peliteollisuutta aiempaa laajemmasta näkökulmasta.

Cities: Skylines -pelissä pääsee rakentamaan omaa kaupunkiaan.

Cities: Skylines -pelissä pelaaja pääsee suunnittelemaan ja rakentamaan omaa kaupunkiaan.

pelaajapelit

Jos elokuvien tai tv-sarjojen making of -videot ovat saaneet sinut näkemään katsomasi elokuvan uudesta eri näkökulmasta, voit odottaa samankaltaista perspektiivin muutosta pelien suhteen pelialan yhdistysten ja osuuskuntien iltamissa käymisen jälkeen.

Itse tykkäsin peliosuuskunta Expa tapaamisessa jutella ihmisten kanssa peleistä. Esittelin itseni peleistä kiinnostuneena mahdollisena tulevaisuuden pelimusiikin säveltäjänä. Sekä peliosuuskunta Expalla että Igda Finland ry:llä on täysin ilmaisia tapaamisia.

Lisäksi yhdistyksen järjestävät erilaisia maksullisia tapahtumia – vierailuja pelialan yrityksiin ja pelialan tapahtumiin ja kaikenlaisia juhlia. Vähän aikaa sitten peliosuuskunta Expa järjesti Finnish Game Jam -tapahtuman, jossa osallistujilla oli viikonlopun aikana 48 tuntia aikaa suunnitella ja tehdä oma peli alusta loppuun.

Tänä 48 tunnin aikana syntyi tietokone- ja lautapelejä ja kyseinen tapahtuma järjestettiin samaan aikaan eri puolilla ympäri maailmaa! Eri pelialan yhteisöjen jäseneksi liittymällä saat monista tällaisista tapahtumista alennusta.

Jäseneksi liittymällä tuet suomalaisen peliteollisuuden kehitystä ja eri pelialan yhteisöjen toimintaa, joka mahdollistuu pitkälle vapaaehtoisvoimin. Lisää jäseneduista voit lukea yhteisöjen omilta sivuilta, linkit vielä tämän artikkelin lopussa. Voit myös tykätä pelialan toimijoista facebookissa ja pysyä näin kartalla alan tapahtumista.

The-gaming-industry-of-Finland

Suomesta on tullut maailmalle jo paljon tunnettuja videopelejä: Max Paynet, Alan Waket, Angry Birdsit, FlatOutit, Clash of ClansitCities: Skylines lisäosineen, Trine-pelisarja, ShadowGrounds, Trials-pelit ja Zen Bound vain joitakin nimiä mainitakseni. Lisää pelejä tulee varmasti tulevaisuudessakin.

Puhetta on ollut myös siitä, että tapahtuisiko opetuspelien läpimurto vielä joskus tulevaisuudessa. Jos ihmettelet mikä pelaamisessa voi olla hienoa, voit lukea eräästä pelaajasta tekemäni haastattelun täältä ja katsoa indie-pelien trailereita täältä.

Hyviä seikkailuja elämääsi – milloin viimeksi kokeilit jotain uutta tai kävit jossain uudessa paikassa tai tapahtumassa?

Suomalainen Trine-peli sisältää näyttävää grafiikkaa ja taianomaisia maisemia.

Suomalainen Trine-tasohyppelyseikkailupeli sisältää näyttävää grafiikkaa ja taianomaisia maisemia.

PS. Tämä artikkelini keskittyi lähinnä peliosuuskunta Expasta (toimii vain Jyväskylässä) ja Igda Finland ry:stä (toimii eri puolilla Suomea) puhumiseen. Näytin artikkeliani peliosuuskunta Expan puheenjohtajalle Tuomas Roiniselle ja hän valaisi minua myös muista Suomessa toimivista tahoista, jotka listaan vielä tähän.

  • Neogames – voittoatavoittelematon pelialan yhdistys, joka ajaa suomalaisen peliteollisuuden kasvua ja kehitystä, hoitaa muun muassaministeritason lobbausta
  • Suomen pelinkehittäjät ry – Suomen pelinkehittäjäyritysten yhdistys, jonka tehtävänä on toimia suomalaisten peliyhtiöiden yhteistyöelimenä, toiminnan edistäjänä ja edunvalvojana
  • FIGMA – digitaalisten multimediatallenteiden maahantuojien voittoa tuottamaton aatteellinen yhdistys

figma-logo3Neogames-logo

Zen Bound peli tarjoaa puzzlemaisia aivopähkinöitä ja hypnoottista tunnelmaa.

Zen Bound peli tarjoaa puzzlemaisia aivopähkinöitä ja hypnoottista tunnelmaa.

ss_9fd17e07478e3003618b7fca42211f9a773a4665.1920x1080

Trials Evolutionissa pääsee tasapainoilemaan ja temppuilemaan pyörällä vaikka millaisissa olosuhteissa.

Leave a Reply