Single Blog Title

This is a single blog caption
13 huhtikuu 2014

Miten löytää oma intohimo elämässä?

Tämä artikkeli on toinen osa Ollin elämää pintaa syvemmältä käsittelevien artikkelien sarjaa.

here

Mikä on unelmani? Mitä haluan tehdä tässä elämässä? Mikä on intohimoni ja miten voin löytää sen? Edellä luetellut kysymykset ovat kysymyksiä, jotka koskettavat ja yhdistävät meitä kaikkia. Monet tapaamani ihmiset ovat kertoneet minulle ettei heillä ole mitään unelmia ja että heitä ahdistaa se, etteivät he yhtään tiedä, mitä haluaisivat elämässään tehdä.

Monet ovat sanoneet ettei heillä ole aavistustakaan siitä, miten lähteä selvittämään asiaa! Kuinka tutulta tämä murhe kuulostaa ja miten itse voinkaan samaistua siihen! Koska olen itse ollut samassa tilanteessa ja päässyt siitä eteenpäin, päätin kirjoittaa artikkelin aiheesta miten löytää omia unelmiaan elämässä.

Omien unelmia seuraamista ja löytämistä mystifioidaan helposti liikaa. Oikeasti kyse ei ole mistään ihmeellisestä, vaan hyvin arkipäiväisistä asioista. Lähestyn unelmien selvittämistä kahden eri vertauksen – musiikinkuunteluvertauksen sekä matkustamisvertauksen – kautta.

Toista näkökulma omien unelmien löytämiseen voit saada lukemalla Kuolema elämän peilinä -artikkelini.

The best places are always hidden Go find them

 

Miten löytää uusi lempibändi tai matkustuskohde?

Unelmien löytämisessä on hyvin paljon samaa kuin matkustamisessa, itse asiassa mielestäni unelmien löytämisessä kyse on matkustamisesta. Aloitan määrittelemällä mitä tarkoitan sanalla matkustaminen ja tähän tarkoitukseen siteeraan (pienen artikkeliin sopivin muutoksin) työn alla olevaa romaaniani:

”Perinteisesti matkustaminen tarkoittaa sitä, että ihminen menee uuteen ympäristöön, jossa hän ei ole ikinä ollut; että ihminen ympäröi itsensä asioilla, joita hän ei ole ikinä nähnyt tai kokenut.

Ajateltuna pitemmälle, tarkoittaa matka ja matkustaminen sitä, että ihminen tapaa ihmisiä, joita hän ei ole ikinä tavannut; kuulee tarinoita, joita hän ei ole ikinä kuullut; ajattelee ajatuksia, joita hän ei ole ikinä ajatellut; käyttää kieltä jota hän ei ole ikinä käyttänyt ja tämän uuden kielen ja kulttuurin ja ajattelun myötä ihminen hahmottaa ja kategorisoi maailmaa tavalla, jolla hän ei ole ikinä aiemmin tehnyt.

Jos ulotamme matkan ja matkustamisen määritelmän äsken kuvaamaani pitemmälle vietyyn ajatteluun, on selvää, että kaikki ihmiset eivät fyysisesti matkustaessaan matkusta henkisesti. Ihmiset voivat lähteä niin sanotulle matkalla tuttujensa kanssa juttelematta ollenkaan uusille ihmisille, puhumatta sanaakaan uutta kieltä, näkemättä ja ajattelematta oikeasti mitään radikaalia ja uudistavaa.

Ja toisaalta, ihminen voi myös pysyä kotonaan ja lukea kirjaa ja tämän kirjan kautta vierailla itselleen täysin uusissa ja vieraissa maisemissa ja ajatuksissa. Kirjojen kautta yksi ihminen voi todellakin matkustaa enemmän nojatuolissa istuessaan kuin toinen ihminen, vaikka tämä matkaisi lentokoneessa tuhansien kilometrien verran.

Eikä kyse ole vain kirjoista; matkustustapoja ja matkalippuja on monenlaisia. Jos haluaa harrastaa oikeaa tutkimusmatkailua, on tärkeintä vain ympäröidä itsensä itselleen uusilla asioilla ja tutkia ja ihmetellä ja halutessaan yrittää ymmärtää niitä.” 

traveling-it-leaves-you-speachless-then-turns-you-into-a-storyteller

Historiankirjoituksemme länsimaalaisuudesta kertoo paljon se, että kaikki tietävät Marco Polosta, mutta kukaan ei ole kuullutkaan häntä paljon enemmän matkanneesta Ibn Battutasta.

Kutakuinkin näillä sanoilla avaa kirjan toinen päähenkilö keskustelun toisen henkilön kanssa erään luvun alussa. Omien unelmien löytämisessä on siis lyhyesti sanoen kyse uusiin maailmoihin matkaamisesta. Ja vaikka voit lähteä myös fyysisesti matkalle –  monesti se on ehdottoman suotavaa – voit vallan hyvin tehdä uskomattomia matkoja kotihuoneestasi käsin.

Erittäin moni ihmiskunnan suurista matkoista on itse asiassa tehty neljän seinän sisällä pienestä huoneesta käsin – mieti säveltäjiä, taiteilijoita, tiedemiehiä, tutkijoita ja kirjailijoita, jotka ovat seuranneet omaa inspiraatioon ja luoneet omia maailmojaan työpöytänsä ylle kumartuneina.

Mielestäni taiteessani ja kaiken uuden luomisessa onkin kyse siitä, että ihminen matkustaa paikkoihin, jossa muut eivät ole olleet ja että hän taiteen tuo matkaltaan tuliaisia muille ja kertoo matkalla oppimiaan asioita muille. Tämä on myös yksin, vaikkakaan ei suinkaan ainut, näkökulma unelmiin. Mitä kaikkea sinä haluaisit kokea, miksi? Millä asioilla, tunteilla, kokemuksilla tai ihmisillä haluaisit ympäröidä itsesi?

Uskovaiset ihmiset (joihin en itse välttämättä laske lukeutuvani) voivat löytää luomisesta täysin omanlaisensa merkityksen: Taru sormusten herrasta –trilogian kirjoittajan J.R.R. Tolkienin mielestä ihmisen suurin suurin kunnianosoitus Luojalle oli toimia itse luojana.

Ja luojana Tolkien toimikin: hän kehitti itse monta täysin uudenlaista kieltä ja taustoitti Keskimaan historiaa todella tarkkaan. Mielestäni taiteessani onkin paljolti kyse siitä, että ihminen matkustaa paikkoihin ja mielenmaisemiin, jossa muut eivät ole olleet, ja kertoo sitten taiteen tai tarinoiden matkastaan ja oivalluksistaan muille.

jotta voit oman juttus täs maailmas luoda
pitää eka matkustaa et voit tuliaisii tuoda
mitä luulet mistä tulee tää verbaaliakrobatia
se on mun matkojen tuliaisrasia

best-travel-quote

Lukijalle

1. Mikä tekee sinut onnelliseksi

2. Milloin olit viimeksi ylpeä itsestäsi?

3. Milloin olit viimeksi onnellinen? Milloin viimeksi tunsit olosi levolliseksi ja täydeksi?


Seuraava artikkeli

Leave a Reply