Single Blog Title

This is a single blog caption
01 maaliskuu 2016

#19: Yrittäjyys luovuuden toteuttamisena ja elämien muuttamisena

Missä nähdä kauneutta? -artikkelisarjan kahdeksastoista haastattelu käsittelee yrittäjyyttä ja yrittäjänä toimimista. Yrittämisen kauneudesta meille kertoo toista yritystään pyörittävä 25-vuotias Saku Loukonen. Olen otsikoinut Sakun vastaukset eri alaotsikoihin, jotta lukijan on helpompi hahmottaa tätä pitkää ja kattavaa haastattelua.

 

Luomisen ilo

”Yrittäjyys tarjoaa minulle väylän luoda kaikenlaisia asioita. Minulla on intohimo luoda kaikenlaista ja yrittäjänä saan korvausta luomistyöstäni. Olen kotoisin maalta ja pienenä olen tykännyt rakentaa puusta kaikenlaista, muun muassa piha-alueita. Vietin suuren osan ajasta ulkona itse suunnittelemassani puutarhassa ja tykkäsin myös tehdä vaatteita.

Nuoruudessani luovuus siirtyi tietokonemaailmaan: nettisivujen luonnin, kuvankäsittelyn ja animoinnin pariin. Itselläni on niin suuri luomisen halu, ja niin suuri draivi ja intohimo luoda asioita, että en pystyisi vain pysähtymään paikalleen pitkäksi aikaa.

Varmaan monilla muusikoilla ja taitelijoilla on samalla tavalla – kun ideoita tulee ja luovuutta riittää, pitää ideoitaan ja ajatuksiaan päästä tuomaan esiin. En usko, että yksikään suuri artisti jää pitkäksi aikaa paikoilleen, sillä jossain vaiheessa ideat aina nappaavat mukaansa. Minulla tämä luovuus kanavoituu yrittäjyyden ja yritysten perustamisen kautta.

Voin kertoa yhden valaisevan tarinan yhdestä tutusta yrittäjyyskontaktistani. Hän on perustanut todella menestyneen, työntekijöiden palkkaukseen liittyvän kansainvälisen firman Aasian markkinoille. Tämä tyyppi pyöritti firmaa yhdessä tuttunsa kanssa ennen kuin he myivät yrityksen eteenpäin yhdeksännumeroisella summalla.

Tarinan henkilö ajatteli, että saamillaan rahoilla hän voisi kierrellä maailmaa ja lomailla useamman vuoden, mutta jo vuoden jälkeen hän kyllästyi lomailuun ja palasi takaisin luomaan uusia juttuja ja yrityksiä. Voin samaistua vahvasti tähän tarinaan ja uskon, että yrittäjyys tulee aina olemaan myös osa minun elämääni.”

345825-paint-wallpaper

 

Oman tiimin kasaaminen ja ihmisten kanssa oleminen

”Tykkään yrittäjyydessä siitä, että sen kautta pystyy itse tekemään vapaasti valintoja. Asioita tulee yrittäjyyden kautta mietittyä eri näkökulmista kuin yleensä ja yrittäjyyden kautta voi itse suunnitella omaa elämäänsä todella vapaasti.

Yrittäminen on haastavaa, mutta hyvällä tavalla. Se opettaa paljon, valtavasti enemmän kuin jokin tylsä leipätyö, jonka tekijäksi minusta ei enää olisi. Tykkään haastaa itseäni ja mennä oman mukavuusalueeni ulkopuolelle – tällainen asenne on elinehto yrittäjänä pärjäämiselle.

Yrittäjänä pitää oppia uutta ja kasvaa koko ajan. Yrittäjyyden kautta voi myös kasvaa henkisesti: minulle yrittäjyydessä kyse on sen miettimisestä, että miten minusta voi tulla paras mahdollinen minä. Miten löydän oman potentiaalini? Minulle yrittäjyys on tie siihen, että voin löytää ia toteuttaa itsestäni erilaisia puolia.

Yrittäjyys tarkoittaa mahdollisuutta vaikuttaa paitsi omaan myös toisten ihmisten elämään. Erityisen hienoa on se, että on yrittäjyyden kautta minulla on mahdollisuus muuttaa täysin toisten ihmisten elämiä. Jos saan tarjottua jollekin ihmiselle uuden työpaikan, joka on täynnä innostavia ihmisiä, voi tämän ihmisen elämä muuttua paljonkin.”

Mysterious_People_Wallpaper_o3bdi

”Saan kiksejä siitä katson, että joku tiimin jäsen pärjää hyvin ja menestyy elämässään. On todella kaunista ja upeaa nähdä kun joku tiimiläinen on saavuttanut jotain tärkeää tai kun hän kehittynyt valtavasti omassa elämässään tai työssään. Se, että näkee tiimiläisten elämän muuttuvan parempaan suuntaan, antaa draivia jatkaa eteenpäin yrittäjänä.

Yritystä perustaessa tärkeää on nimenomaan hyvän ja osaavan tiimin kasaaminen. Yrittämisessä tärkeintä onkin ehkä se, että tuntee ihmisiä; yrittäjyydessä on paljon kyse ihmissuhteiden luomisesta ja ystävystymisestä eri ihmisten kanssa.

On kivaa saada uusia ystäviä ,joiden kanssa voi viedä asioita eteenpäin. Hyvä nyrkkisääntö on se, että yrittäjän itsensä tulisi ympäröidä itsensä itseään älykkäämmillä ja osaavammilla ihmisillä. ”Ole tyhmin henkilö huoneessa” on mielestäni hyvin sanottu.”

329945478_5c73af6311_b

 

Mikä on taustani – mistä tulen?

”Olen kotoisin Ruskolta, Turun läheltä, maaseutumaisista oloista. Rakastan sekä luontoa että nopeatempoista kaupunkielämää, tykkään erilaisista ääripäistä. Tällä hetkellä pyöritän toista firmaani, olen aiemmin ollut töissä muun muassa Nuori yrittäjyys ry:ssä ja tehnyt oppaan töitä Lapland Safariksella.

Tekemisen ja luomisen halu on ollut minussa pienestä pitäen, minulla on jonkinlainen terve pakkomielle luoda ja tehdä asioita. Ehkä minussa on pientä taiteellisuutta, sillä olen tykännyt luoda käsilläni juttuja pienempänä. Lapsuudenkotini oli entinen maatila ja olen piirtänyt ja tehnyt kankaasta kaikenlaisia sisustusjuttuja ja vaatteita.

Kotonamme vanhemillani oli työkaluverstas ja kutomohuone, jossa pystyin tekemään mattoja ja meillä oli myös tekstiilityöpaja.  7-10-vuotiaana tein myös paljon erilaisia puu- ja metalliprojekteja. Tekemisen halu tällaisista käsityöjutuista siirtyi myöhemmin sitten tietokonejuttuihin.

Noin 13-15 ikävuoden välillä tein itsekseni tekstinkäsittelyä, animaatioita, kuvankäsittelyä, nettisivujen luomista ja todella perustason koodausta.”

kartandtinki1_code-wallpaper_07

”Olin 16-17-vuotiaana koulun työharjoittelussa eräässä pienessä kahden-kolmen työntekijän firmassa, ja kerroin tietokone- ja kuvankäsittelyharrastuksestani työkavereilleni. Yksi työkaverini sanoi minulle, että kertoisin harrastuksestani eräälle toiselle ihmiselle ja minä kerroin.

Tämä kaveri kiinnostui osaamisestani ja sanoi, että heidän firmansa tarvitsi flash-animaatioiden muokkaajaa mainoksia varten. Elettiin vuotta 2007. Tein hänelle muutaman näytejutun ja pääsin hänelle töihin. Vuonna 2008, 18-vuotiaana, osallistuin Turun ammatti-instituuutissa Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan.

Ohjelman myötä sarttasimme koulussa miniyrityksen, jossa jälleenmyimme koruja suoraan asiakkaille. Kävimme messuilla myymässä koruja suoraan ständeillä. Tyyppi, jolle tein flash-animaatioita, esitteli minua ja koulutiimiäni tutulleen, erään korutukun toimitusjohtajalle, ja tämä korutukun omistaja antoi meille koruja myytäväksi.

Yrityskokeilujen aikana näin miten asioita tapahtui käytännössä ja innoistuin yrittäjyydestä. Sain tehdä asioita ja oppia uutta koko ajan. Olin koukussa. Perustin oman toiminimen ja tein grafiikoita ja mainoksia toiminimeni kautta edellämainitulle flash-tyypille ja korutukun omistajalle.”

258288

”Kun koulun miniyritys sitten jossain vaiheessa loppui, jatkoin oman toiminimeni pyörittämistä ja sain lisää asiakkaita. Tein koulun ohella näin jatkuvaa pientä yritystoimintaa. Kaikki lähti itselläni liikkeelle tästä Vuosi yrittäjänä -vuodesta – sain huomata, että yrityksen hallinto ei ollutkaan mitään rakettitiedettä.

Suosittelen vahvasti yrittäjyydestä kiinnostuneille oman minirityksen perustamista kouluaikana. Yritys voi olla harjoitusyritys, joka toimii koulun sisällä, apua voi saada esimerkiksi hakeutumalla Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan. Englanniksi löytyy maailmanlaajuinen yrittäjyysohjelma JA Company Program, jonka kursseilla pystyy vuoden verran harjoittamaan yrittäjyyttä.

Vuosi yrittäjänä -kurssin jälkeen halusin jatkaa verkostoitumista ja nuorten yrittäjien tapaamista ja niinpä liityin Vuosi yrittäjänä -alumnien klubiin JA-alumnit (tuttavallisemmin NY-alumnit), joka toimii maailmanlaajuisesti kaikilla mantereilla ja johon voi liittyä kuka tahansa yrittäjyyskurssin läpikäynyt.

Tähän aluksi oudolta kuulostavaan ja tuntemattomaan klubiin liittyminen on myös omalta osalta muuttanut elämäääni. Olen päässyt matkustamaan eri maissa pidettyihin vuotuisiin konferensseihin, saanut ystäviä ympäri maailmaa, olen päässyt kuulemaan uskomattomia tarinoita ja tavannut mielettömän mageita ihmisiä.

Muistan kun joskus nuorena haaveilin siitä, että minulla olisi ystäviä ympäri maailmaa.Tämän klubin kautta olen voinut toteutttaa tämän haaveeni ja elämäni on muuttunut  suuresti. Alumnikonferensseja pidetään kaksi kertaa vuodessa ja kaikkia konferensseihin eri puolelta maailmaa saapuvia ihmisiä yhdistää intohimo yrittäjyyttä kohtaan.”

world-map-2-mark-ashkenazi

 

Intuitio ja sen kuunteleminen

”Oikean yrittäjähengen omaava ihminen ei jää vain paikoilleen ihmettelemään, siihen kyllästyy nopeasti. Yrittäjähenkiselle ihmiselle vain mielikuvitus on rajana, sillä mitä vain voi tehdä. Olen oppinut muun muassa sen, että jos jollain ihmisellä on oikeasti hyvä idea, löytyy tämän idean toteuttamiseen kyllä loputtomasti rahaa maailmassa kunhan vain tämä ihminen löytää oikeat henkilöt ympärilleen.

Voisin antaa vinkiksi kaikille lukijoille sen, että keskustelkaa mahdollisimman monen ihmisen kanssa itseänne kiinnostavista asioista ja omista ideoistanne niin pääsette niiden parissa eteenpäin. Kertokaa muille mitä haluatte ja etsitte. Jos etsit rahoitusta, kerro siitä ihmisille, näin viesti pääsee eteenpäin maailmaan ja saat ehkä viestiisi vastauksen jossain vaiheessa.”

Intuition01

”Kun tapaat oikean henkilön oikeaan aikaan, ihmeitä tapahtuu. Tärkein juttu yrittäjyydessä on se, että seuraa omaa intuitiotaan ja että oppii luottamaan siihen. Välillä tärkeän päätöksen tekeminen saattaaa olla sekunteista tai minuuteista kiinni ja tällöin on tärkeää toimia nopeasti.

Jotkut asiat voivat päälle päin kuulostaa hyvältä, mutta jos intuitio sanoo toista, ei niihin asioihin silloin kannata lähteä mukaan. On tärkeää osata kuunnella itseään ja löytää oman alitajunnan ja intuition ääni. Omassa elämässäni on lähtenyt valtavia muutoksia käyntiin silloin kun olen uskaltanut seurata intuitiotani.

Lähdin aikoinani ammattikoulun yrittäjyysluokalle täysin intuition perusteella. En tiennyt yrittäjyydestä mitään, mutta minulle tuli sellainen tunne, että tähän suuntaan minun pitää mennä ja tämän intuition äänen seuraaminen aloitti elämässäni lumipallovyöryn, joka johti lukuisiin hyviin asioihin elämässäni.

Hyviä tapoja terästää omaa intuition ääntään on mielestäni muun muassa liikunnan harrastaminen. Varsinkin aamuliikunta terästää mielen – oli sitten nukkunut minkä verran tahansa, lähtee päivä aina käyntiin kunnon aamuliikunnalla. Yksi tärkeimpiä juttuja yrittäjäelämässä on se, että muistaa huolehtia itsestään ja omasta jaksamisestaan. Kun harrastaa liikuntaa, pysyy mieli virkeänä, voi kuunnella omaa intuitiotaan ja fiiliksiään paremmin, ja kehollakin on enemmän virtaa pysyä vauhdissa mukana.”

22613-running-at-dawn-1680x1050-beach-wallpaper___2

 

Millä tavalla yrittäjyys näkyy arjessa?

”Tykkään saada sähköpostiini viikoittain tuoreita artikkeleita yrittäjyyssivustoilta – esimerkkinä voisin mainita vaikka sivut inc.com ja entrepreneur.com. Teen elämässä omia viikkosuunnitelmia, yleensä viikonloppuna tsekkaan seuraavan viikon tapahtumat ja suunnittelen tulevaa viikkoa.

Jätän yleensä viikkoihin myös vapaata tilaa – aina tulee tapahtumaan jotain yllättävää – ja haluan antaa intuition seuraamisen mahdollisuuden. Haluan jättää tilaa sille, että jotain yllättävää voi tapahtua.

Yrittäjyydessä monesti on tärkeää, että käy säännöllisesti käy erilaisissa tapahtumissa ja että näissä tapahtumissa haastaa itsensä verkostoitumaan uusien ihmisten kanssa, tämä on myös kivaa.

Yrittäjyys on tuonut paljon järjestelmällisyyttä elämääni. On kyse sitten asuntoasioista tai henkilökohtaisista paperiasioista, tykkään että kaikki viralliset asiat hoidetaan hyvin ja ajallaan. Terve aktiivisuus ja aikatauluissa pysyminen on yritystoiminnan elinehto.”

organize-habits

 

Tulevaisuudennäkymiä yrittäjänä – maailmankansalaisuutta ja isojen ongelmien ratkomista

”Yrittäjys tulee varmasti aina olemaan minun elämäntapani ja mihin ikinä nykyinen yritykseni päätyykin niin aina varmasti tulee möhemmin vastaan seuraavia projekteja ja juttuja, joita voin lähteä rakentamaan. Tulevaisuudessa minua kiinnostaa ihmiskunnan kehitys.

Olen miettinyt, että voisin tulevaisuudessa toimia energia-alalla. Energiaa tullaan aina tarvitsemaan maailmassa ja voisi olla mahtavaa olla mukana luomassa uutta luontoa säästävää energiaa. Voisi olla myös mahtavaa luoda yritys jonkun maailman suuren ongelman ympärille ja auttaa tällaisen ongelman ratkaisemisessa.

Maailmassa suuria ongelmia ovat tällä hetkellä esimerkiksi jätteet, ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen (kasvit, meret, eläimet). Eläin- ja kasvilajeja katoaa, luonto tuhotutuu, ihmiset kuluttavat aina vain enemmän ja jätteiden määrä lisääntyy.  Uskon, että monien edellä mainittujen asioiden ympärille löytyy kannattavia globaaleja yritystoimintamahdollisuuksia.

Esimerkiksi Lassila & Tikanoja OYJ L&T on markkinoinut oivaltavasti jätealaa. Kaikista vaikeinta on ihmisten asenteiden muuttaminen esimerkiksi kierrätykseen liittyen. Kierrätys itsessään ei ole ole kovin vaikeaa, mutta ihmisten asenteiden muutttaminen aktiiviselle tasolle, niin että he haluavat pitää huolta ympäristöstä on vaikeampaa.”

world-wallpapers-world-widescreen-wallpapers-computer-photo-world-wallpapers

”Esimerkiksi kun Aasiassa rakennetaan jotain, jätettä dumpataan maan alle asuntojen pohjakerroksiin. Suomessa tällaisia juttuja ei näe missään, mutta Suomi onkin hyvin pieni ja puhdas maa verrattuna maihin, joissa paljon ihmisiä – monissa maissa suuri ihmismäärä  tarkoittaa myös paljon jäteongelmia, ilmansaastetta, luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä.

Monien globaalien ongelmien kohdalla tarvitaan fiksua ja teknologista yritystoimintaa ongelmien korjaamiseksi. Tulevaisuudessa minua kiinnostaa erityisesti kestävän elämäntavan kehittäminen jonkinlaisen yritstoiminnan kautta.

Näen itseni ja muut ihmiset maailmankansalaisina – se että on syntynyt johonkin paikkaan ei tarkoita, että ihminen olisi kahlittu tähän paikkaan loppuiäkseen. Maapallon kansalainen voi asua missä vain missä elämä parhaiten sujuu. Esimerkiksi itse tykkään Suomen kesistä, mutta en tykkää pimeästä enkä kylmästä.

Globaali ajattelu antaa kimmoketta opiskella myös eri kulttuureita. Minua kiinnostaa megakaupunkien ja todella isojen maiden ongelmat. Jossain vaiheessa saatankin ehkä muuttaa asumaan johonkin isoon metropoliin, joissa kaikkia yllämainittuja ongelmia näkee joka päivä.

Kun ongelmat ovat silmien edessä koko ajan, auttaa se myös ehkä inspiroitumaan ja toiminaan näiden joka päivä näkemiensä asioiden korjaamiseksi.”

UIQDNaP

”Katson dokumenttielokuvia aina kun pystyn. Olen hirveän kiinnostunut katsomaan erilaisia dokkareita eri maista ja kulttuureista, eri kaupungeista ja yritystoiminnasta. Yhtenä esimerkkinä voisin mainita dokumentit Brasilian sademetsien laittomista hakkuista, tämä aihe kiinnostaa minua paljon.

Inspiroivista yrityksistä tykkään muun muassa sitä mitä Stena Technoworld tekee: yritys kierrättää eri tyyppisiä materiaaleja ja laittaa niitä uusiokäyttöön. Maailman kaatopaikoilla on tälläkin hetkellä miljardien arvosta arvometalleja. Kaatopaikat voisivatkin olla tulevaisuuden rahasampoja – voisi olla mielenkiintoista tehdä jotain yritystoimintaa tämän aiheen ympärillä myöhemmin.

Olen aina nähnyt maailman monimuotoisena ja monipuolisena ja värikkäänä ogranismina, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Minua kiinnostaa saada jatkuvasti uusia näkökulmia maailmaan, avaruuteen ja yhteiskuntaan, on mielenkiintoista miettiä miten kaikki liittyyy kaikkeen.

Yritys on myös kuin oma organisminsa ja ekosysteeminsä, jossa myös kaikki vaikuttaa kaikkeen. Yrityksessä pitää olla hirveästi eri taustoista tulevia ihmisiä, jotta saadaan erilaisia ja yllättäviä näkökulmia ja jotta pystytään kehittymään. Ainut tapa miten pysyä mukana kilpailussa yritystoiminnassa on, että yrityksestä löytyy paljon mielikuvitusta.”

night-city-wallpaper-331-1024x768

 

Kenestä yrittäjä?

”Sanoisin, että erityisen suuri potentiaali tulla yrittäjiksi on ihmisillä, jotka ovat olleet vaikeissa elämäntilanteissa ja joita elämä kohdella kaltoin. Tällaisilla ihmisille on usein vahva halu parantaa ja muuttaa maailmaa. Monesti tällaiset ihmiset ovat myös valmiita laittamaan itsensä likoon täysillä, sillä mitä menetettävääkään heillä olisi?

Pahinta mitä yrittäjyydessä voi käydä on se, että kuolee ja se on yrittämisen kohdalla hirveän epätodennäköistä.Yrittäjyydessä asenne ratkaisee kaiken ja kuka tahansa kuka haluaa muuttaa itseään ja kehittää oikeanlaisen asenteen voi pärjätä yrittäjänä.

Yksi yrittäjän tärkein ominaisuus on se, että hänellä avoin mieli ja hän yhdistelee mielessään eri asioita uudella tavalla keskenään. Yrittäjä ei voi olla kapeakatseinen; tässä ammatissa on pakko olla avoin mieli ja kasvunhalu. Ihmisenä ja yrityksenä ei voi kasvaa jos ei ole valmis koko ajan oppimaan uutta.”

4973_

 

Kommentit haastattelusta

Kiitos paljon Saku kattavasta haastattelusta ja inspiroivista tarinoista ja tsemppiä yrittäjyyspolullesi, tulet varmasti saamaan aikaan vaikka mitä maailmaamuuttavaa! Yrittäjyydestä kiinnostuneille mainitsisin myös Entrepreneurship Society -yrittäjäyhdistykset, jotka keräävät yhteen yrittäjyydestä kiinnostuneita ja muuten vain elämässään aktiivisia ihmisiä.

Yhdistyksiä löytyy eri puolilta Suomea ja todella moniin yhdistysten järjestämiin tapahtumiin voi kuka tahansa osallistua ilmaiseksi. Googlaa onko sinun asuinalueellasi omaa ES:ää!

Leave a Reply