Single Blog Title

This is a single blog caption
19 tammikuu 2015

Jevgeni Särki, Dreamspire-unelmahaastattelu #6

Keväällä 2015 tarvitsin seitsemän hengen kimppakämppään, jossa asun, uusia asukkaita. Vanhojen asukkaiden vuokrasopimus oli loppumassa, muutama uusista asukkaita löytyi 30 pelon päivää -haasteryhmän perustamisen myötä.

Netin kautta hain tori.fi– ja kimppakamppa.fi-sivujen kautta vielä paria uutta asukasta. Jevgeni Särki oli yksi näistä uusista netin kautta löytyneistä asukkaista. Kuka tämä Särki oikein on? Lue alta. Aiemmat Dreamspiren unelmahaastattelut löydät täältä:

 

1. Kuka olet, missä olet elämässäsi ja miten olet päässyt elämässäsi nykyiseen pisteeseen?

Olen 24-vuotias yrittäjä ja rohkeuskouluttaja. Matka nykytilanteeseen on ollut pitkä ja täynnä yllätyksiä ja haasteita, mutta erityisen mieleenpainuvia ovat olleet viimeiset neljä vuotta. Tänä neljänä vuonna olen mm. työskennellyt useassa työpaikassa, perustanut kaksi omaa yritystä, toiminut elämäntaidon- ja tunne-elämän valmentajana, aktiivisesti ylläpitänyt elämäntaitoja käsittelevää Elä paremmin –blogia sekä opiskellut tradenomiksi.

Koska kaiken tämän tekeminen (lukuunottamatta erinäisiä palkkatöitä, joita olen tehnyt ainoastaan rahan vuoksi) on tuntunut mukavalta ja innostavalta, tahti ei ole tuntunut missään vaiheessa liian kovalta. Päinvastoin, uskon että jopa tekemisistään kaikkein innostuneimpien olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, että joka päivään mahtuu myös pelkästään rentoutumiselle varattuja hetkiä.

Vastaan vielä lyhyesti kysymykseen ”miten pääsit tähän pisteeseen”. Kuten moni, ennen koin omat lähtökohtani elämään kovin huonoiksi. Olin ujo, kovin epävarma, omasin useita puhevikoja ja hyvin pienen kaveripiirin. Ajattelin useasti, ettei minulla ole mitään perusteita odottaa elämältä mitään kovinkaan hohdokasta.

Myöhäisessä teini-iässä löysin onneksi kiinnostuksen psykologiaan ja sitä kautta kiinnostuin ns. self-helpistä ja itsensä kehittämisestä. Oivalsin ensimmäistä kertaa elämässäni, etteivät lähtökohtamme ja ominaisuutemme estä meitä muuttumasta.

Oivalsin, että minäkin voin muuttua. Siitä alkoi pitkä ja yhä käynnissä oleva polku itsensä kehittämisen saralla. Itsensä kehittämiseen sitoutuminen taas on ollut ylivoimaisesti paras koskaan tekemäni päätös.

 

2. Mitä unelmia sinulla on?

Haluan nähdä maailman, jota ei hallitse pelko. Nykytilanteessa pelko ja siitä seuraavat lieveilmiöt tekevät sekä itse kunkin omasta elämästä, että maailmasta kokonaisuudessaan huomattavasti ankeamman paikan, kuin mitä se voisi olla.

Toivoisin näkeväni maailmassa enemmän rohkeutta,  avoimuutta, rehellisyyttä ja hyvyyttä ja haluaisin olla mukana luomassa tällaista maailmaa.

 

3. Mihin keskityt elämässäsi tällä hetkellä? Mitä haluat tehdä tulevaisuudessa?

Tällä hetkellä valtaosan huomiostani vie yritykseni Rohkeuskoulu ja sen toiminnan kehittäminen.

Rohkeuskoulun kanssa huomiosta kilpailevat erilaiset itsensä kehittämiseen tähtäävät projektit. Tällä hetkellä pyrin kehittämään esimerkiksi julkisen puhumisen taitoani, esiintymistaitoja, myyntiosaamista sekä itsehillintää.

Uskon myös vahvasti sanontaan ”terve sielu terveessä ruumiissa”, joten pyrin (vaihtelevalla menestyksellä) pitämään urheilu- ja ravintotottumukseni hyvinä. Ja koska sielun pitäminen terveenä on kovin vaikeaa yksin, on ihmissuhteilla ja seksuaalisuudella iso paikka sydämessäni.

Rohkeuskoulun kurssi kesällä 2014

Rohkeuskoulun kurssi kesällä 2014.

 

4. Minkälaisia pelkoja sinulla on (ollut)?

Suurin elämääni yhä rajoittava pelko on onnistumisen pelko (josta monet kärsivät ja josta puhutaan hämmentävän vähän!). Löydän itseni yhä uudestaan ja uudestaan tilanteista, joissa olisi tarjolla paljon hyvää, mikäli osaisin olla sabotoimatta itseäni.

Käytännön esimerkki voi olla vaikkapa joku mehukas liiketoimintaan liittyvä diili, johon en välttämättä uskalla tarttua, koska pelkään, että sitten alkaisi ”mennä liian kovaa”. Tässä taitaa mukana olla ripaus kontrollin menettämisen pelkoakin. Mutta tämänkin pelon kohdalla ollaan menossa kovaa vauhtia hyvään suuntaan!

Muita huomattavia pelkoja, jotka minua ovat elämäni aikana vaivanneet, ovat olleet kaikki sosiaalisen epävarmuuden takana piilevät pelot kuten torjutuksi tulemisen pelko, riittämättömyyden pelko, esiintymiskammo ja huomion keskipisteenä olemisen pelko. Ne nostavat harvakseltaan päätään yhä edelleen, mutta harjoittelulla ja opiskelulla olen oppinut pitämään ne jotenkuten aisoissa.

Ja koska viihdearvon vuoksi pitää aina mainita yksi irrationaalinen fobia, myönnän pelkääväni kaatuneitten puiden juurakkoja. Yhä edelleen sellaisten ohi kulkiessa selkääni pitkin menee vilunväre.

 

5. Mitä huonoja hetkiä sinulla on ollut elämässäsi?

Pääosin olen moniin verrattuna elänyt kuin pumpulissa, mutta ”ne tavalliset” rankat kokemukset löytyvät minultakin.

Kaiken takaata löytyvä jatkuva, kaihertava ja piinaava epävarmuus ja heikko itsetunto leimasi valtaosaa elämästäni. Olin myös jossain määrin koulukiusattu koko peruskoulun ajan. Olin myös jossain määrin (onneksi verrattain vähäisessä) koulukiusaaja, sellainen perinteinen pikku mulkku, joka ottaa turpaan itseään vahvemmilta ja laittaa pahan kiertämään itseään heikompien joukossa.

 

6. Mitkä ovat olleet todella hyviä hetkiä elämässäsi? 

Hyviä hetkiä on ollut paljon ja niitä on ollut aina. Mieleeni ei niinkään tule mitään tiettyjä huippukohtia, vaan pikemminkin kyky nauttia ”ihan kivasta” arjesta. Olen lopulta tyytyväinen melko vähään, mikä helpottaa elämästä nauttimista kummasti.

laama

7. Jos voisit pyytää kenet tahansa henkilön (myös historiallisen tai fiktiivisen henkilön) kahville kanssasi, kenet pyytäisit?

Voisin kahvitella (tai mennä muutamille) viisaan kuningas Salomon kanssa. Ehkäpä oppisin järisyttäviä viisauksia, ehkä taas huomaisin, että Salomo oli kuin kuka tahansa meistä ja että hänen maineensa on lähinnä hyvän kalajutun veroinen. Mielenkiintoista kummin päin tahansa.

Illan viettäminen ja syvällinen keskustelu jonkun historiallisen pahiksen, kuten Stalinin tai Hitlerin kanssa voisi myös olla jännittävää. Olisi huimaa päästä vilkaisemaan tällaisten ihmisten pään sisään ilman enakkoasenteita ja oletuksia.

 

8. Onko sinulla julkkisihastuksia?

Niitä on monta! Esimerkiksi Rakel Liekki, jolla on aivan käsittämättömän ihana ääni ja muutenkin hyvä meininki. Jos Rakel luet tätä, olen äärimmäisen avoin yhteydenotoille… (;

Tykkään kovasti julkkiksista (ja muutenkin kaikista), jotka uskaltavat jakaa mielipiteitä. Räppäri Cheek ja valmentaja Jari Sarasvuo ovat tästä loistavia esimerkkejä. Myös Alexander Stubb on kova kaveri, vaikka poliittisella kentällä olemmekin eri päissä. On helppoa pelata varman päälle, mutta riskejä ottavat tyypit herättävät minussa jonkinlaista kunnioitusta.

 

9. Jos sinun pitäisi oppia yksi uusi taito tai perehtyä yhteen uuteen asiaan, mitä lähtisit opettelemaan?

Opettelisin laittamaan terveellistä ja monipuolista ruokaa. Olen aivan hirveä kokki ja leipuri ja olen oikeastaan koko elämäni tyytynyt laittamaan vain nopeita perusruokia. Olisi mielenkiintoista joskus tarjota joku super-gourmee-tason ateria suurelle joukolle vieraita.

Välikevennyksenä ja aiheeseen liittyen paljastan, että edellisiin kysymyksiin vastatessani unohdin liedellä olevat lehtipihvit. Niitä ei saanut enää pelastettua.

 

10. Mitkä asiat (kirjat/levyt/elokuvat ym.) ovat inspiroineet sinua?

Viimeaikaisista lukukokemuksista Henkka Hyppösen Pelon Hinta on ollut todella tiukkaa tavaraa. Myös George Clasonin The Richest Man in Babylon oli valaisevaa luettavaa. Muista tajunnanräjäyttävistä lukukokemuksista olen kertonut täällä.

Ongelmani on toisinaan se, että luen liikaa ja teen liian vähän. Vaikka oikein valittu kirja on aarre, todella upeita asioita tapahtuu vasta sitten, kun kirjan sisältämä tieto valjastetaan käyttöön jonkin hyvän asian puolesta.

 

11. Mitä hyödyllisiä tapoja olet omaksunut elämässäsi?

Ensimmäisenä mieleen tulee aamurituaalit. Aloitan jokaisen aamuni samalla tavalla, tehden samat asiat samassa järjestyksessä. Aamurituaaliin kuuluu tietysti venyttely ja kevyttä liikuntaa, aamiaisen syömistä ja esimerkiksi jonkun ajankohtaisen asian harjoittelua. Aamurituaali poistaa aamuista kaiken turhan arpomisen ja hätäilyn, suosittelen jokaiselle.

Haluaisin mainita toisen, hieman yllättävänkin hyödyllisen tavan. Astioiden tiskaaminen HETI syömisen jälkeen. Kasvava tiskivuori keittiössä ei ihan hirveästi ainakaan omalla kohdallani lisää tunnetta elämänhallinnasta. Tunne siitä, että elämäänsä hallitsee taas on melko oleellinen jokaiselle, joka yrittää saada jotain suurempaa aikaan.

 

12. Mitä neuvoja antaisit tämän päivän nuorille ja ihmisille, jotka haluavat lähteä kehittämään itseään ja elämäänsä?

Jokainen, JOKAINEN voi halutessaan kehittää itseään. Vaikka geenimme, perheemme, sosiaalinen ympäristömme ja yhteiskuntaluokkamme määrittävätkin osaltaan sitä, mihin pystymme, voi kuka tahansa muuttaa ja kehittää itseään. Itsensä kehittäminen ja elämänsä parantaminen kysyy hetkittäin sinnikkyyttä ja vaivannäköä, mutta voin kirkkain silmin luvata, että tämä vaivannäkö palkitaan.

Kaikki muu on katoavaista, mutta omassa seurassamme joudumme viettämään koko elämämme. Tähän seuraan kannattaa siis panostaa (;

10888027_10205844251364634_319936765_n

 

13. Keksi itsellesi vielä kolme mieltä laajentavaa kysymystä ja vastaa niihin?

Olen aika laiska kaveri, joten lunttaan kysymykseni Dreamspiren Kysymyksiä-osiosta.

 

Ensimmäinen kysymys: Mitä tässä maailmassa on liian vähän? Mitä taas liian paljon?

Menen tässä hieman hippihihhulipuolelle, mutta mielestäni maailmassa on liian vähän lämpöä, luottamusta ja rehellisyyttä. Liikaa sen sijaan on varovaisuutta, muiden mielipiteistä välittämistä, itsensä suojelua (täysin kuviteltua vaaraa vastaan) ja epävarmuutta.

Yhdistävä tekijä näiden kaikkien taustalla on pelko. Emmä uskalla antaa ja vastaanottaa lämpöä, emme usein uskalla luottaa, emmekä olla rehellisiä, milloin minkäkin seuraamuksen pelosta. Varomme kaikenlaista epäonnistumista, mokailua ja itsensä nolaamista niin paljon, että se vaikuttaa vahvan kielteisesti elämänlaatuumme.

Pelkäämme niin kovasti muiden hyväksynnän menettämistä, että asetamme muiden mielipiteet itsestämme omiemme edelle. Kaiken tämän vuoksi jäämme lopulta vain varjoiksi siitä, mitä todellisuudessa voisimme olla.

 

Toinen kysymys: Mikä on / on ollut tärkein ihmissuhteesi tässä elämässä? Miksi?

Vastaan hieman kiertäen. Tärkein ei ole ollut mikään yksittäinen ihmissuhde, vaan kaikki ne ihmissuhteet, joista olen oppinut jotain tärkeää. Tähän ryhmään taas mahtuu liuta sekä aivan hirveiltä tuntuneita ihmissuhteita, sekä aivan upeita ja hyvin syviä suhteita.

Ihmissuhteet (minkä tyyppiset tahansa) tulevat ja menevät, mutta ne jättävät meihin usein jälkensä. Olen itse kokenut tärkeäksi nähdä ne kaikki jälkeenpäin tärkeinä, opettavaisina ja arvokkaina, riippumatta siitä, miltä niissä oleminen on aikanaan tuntunut.

Uskon vahvasti muilta oppimiseen. Ei ole ihmistä, jolta emme voisi oppia edes jotakin. Pyrin myös viettämään aikaani sellaisten ihmisten seurassa, jotka ovat selkeästi minua älykkäämpiä, viisaampia, vahvempia tai muulla tavoin minua edellä, sillä sellaisessa seurassa kasvan itsekin eniten (vaikka helppoa ei moisessa seurassa aina ole).

 

Kolmas kysymys: Jos voisit elää millä tahansa aikakaudella historiassa, millä eläisit? Miksi? Missä roolissa eläisit?

Loppuun vähän kevyempää juttua. Haluaisin elää joko renesanssin tai antiikin aikana ja olla esimerkiksi Leonardo da Vincin kaltainen yleisnero. Olen kiinnostunut monista asioista, mutta ammatillinen loistaminen nykyäaikana tuntuu melkeinpä vaativan sitä, että keskittyy elämässään työstämään vain yhtä tai kahta teemaa.

Nykyään olisi hyvin vaikeaa olla samaan aikaan sekä menestynyt valmentaja, valokuvaaja, urheilija, kirjailija, terapeutti, tutkija ja seikkailija. Nykyaika vaatii niin laajoja tietoja ja taitoja, ettei minulla joko ole niitä, tai en voi sellaisia helposti hankkia. Sen sijaan vielä renesanssin aikana tietoa ja tungosta oli yhä niin vähän, että yleisneroilu olisi ollut mahdollista (;

 

14. Onko vielä jotain mitä haluat lopuksi sanoa?

Kiitos, että sain olla haastateltavana, lämmittää mieltä! Jos saan lopussa luvan tällaiseen pieneen mainokseen, pyydän tutustumaan yrityksemme Rohkeuskoulun kurssitarjontaan ja lähtemään mukaan, koska hei, onhan se rohkeus nyt siistein juttu ikinä (;

10474245_10205019982078417_963560546620931577_n

 

Ollin kommentit haastattelusta

Kiitos Jevgeni! Muistan kun luin joskus Elä paremmin-blogiasi ja tarinaasi siitä miten sinä olet lähtenyt liikkeelle. Inspiroiduin kovasti lukemastani. Nyt kun asumme kämppiksinä saman katon alla yhdessä viiden muun kämppiksen kanssa, on meillä myös ollut paljon inspiroivia (ja myös vähemmän inspiroivia) keskusteluja ja hetkiä.

Leave a Reply