Single Blog Title

This is a single blog caption
01 marraskuu 2014

Musta Barbaari, Dreamspire-unelmahaastattelu #1

Kuva: ©Mikko Räsänen

Dreamspiren unelmahaastattelujen sarja sisältää unelmiaan toteuttavien ihmisten haastatteluita, joista selviää miten he pääsivät tähän pisteeseen elämässään. Heidän tarinoidensa tarkoitus on inspiroida ihmisiä etsimään omaa juttuaan osoittamalla miten haastateltavat itse päätyivät nykyiseen asemaansa.

10440673_10205388727617080_9036206437976216747_n

Ensimmäinen haastateltava on James Nikander eli taiteilijanimeltään ”Musta Barbaari”. Jos joku ei tunne henkilöä, hän on tulevaisuuden Arnold Schwarzenegger Suomessa. Kovalla tahdonvoimalla ja intohimolla itsensä toteuttamiseen hän on osoittanut, että vaatimattomista oloista ilman korkeaa koulutusta voi pärjätä.

Hanttihommia tehnyt James alkoi luoda omaa henkilöbrändiään Mustaa Barbaaria käydessään salilla. Myöhemmin Eino Manner ja Prinssi Jusuf ryhtyivät yhdessä tekemään Taru Painojen Herrasta -videoita YouTubeen vuonna 2013. Saman vuoden syksyllä julkaistu video Salil eka salil vika nosti Mustan Barbaarin koko Suomen tietoisuuteen.

Sen jälkeen hänestä on julkaistu kirja ja hän sijoittui kehonrakennuksen vuoden 2014 Men’s Physique -sarjassa toiseksi tasapistein voittajan kanssa. Arnoldkin tuli toiseksi ensimmäisessä kehonrakennuskilpailussaan eli kaikki sujuu käsikirjoituksen mukaan.

 

1. Miten olet tullut tähän pisteeseen elämässäsi?

Aloitin miettimällä omia vahvuuksia. Mietin mitä halusin tehdä ja mitä näiden tavoitteiden täyttyminen vaatisi. Tarvitsin tiettyjä resursseja tavoitteideni toteuttamiseen. Yksi tärkeistä tekijöistä oli Eino Manner, joka rupesi kuvaamaan harjoitteluani Jusufin kanssa.

Tavoitteena oli vain kuvata meidän peruselämää. Se oli siinä mielessä helppoa, että sitä pystyttiin tekemään millon vaan. Sillon kun masensi, oli väsynyt tai mitä tahansa. Siinä kuvattiin vaan meidän peruselämää.

Pari jaksoa kun olimme tehneet Taru painojen herrasta -sarjaa YouTubeen aloimme miettiä, että jengihän tykkää tästä. Mietimme jo siinä vaiheessa, että voitaisiin lisätä myös käsikirjoitettuja sketsejä ja viedä tekeminen siten ihan uudelle tasolle. Kesän lopussa 2013 julkaisin Salil eka salil vika -biisin ja sen jälkeen suosio räjähti aivan täysin.

Suosion myötä lähdimme omille teille, minä ja Jusuf aloitimme keikkailun ja Eino meni töihin arvostettuun yritykseen. Lisäksi treenasin kovaa ekoihin kehonrakennuskisoihin. Nyt ollaan tässä pisteessä noiden tapahtumien seurauksena ja suunnitellaan lisää YouTube-episodeja Einon kanssa.

875cf8f86c5f52cd747a8ed9c4f63a6e

Kuva: ©Tim Kiukas

 

2. Mitä lapsuudenunelmia sinulla oli?

Halusin olla maailman paras jalkapalloilija. Mun serkku oli futispelaaja ja ihailin sitä, mä halusin olla niinku se. Jalkapallo oli vaan niin suuri osa mun lapsuutta. Aloin ihan sen ympäristön kautta haaveilla jalkapallourasta. Lapsuuden pihapeleistä 18-vuotiaaks asti mun unelma eli. Se katkesi sit muutamiin polvivammoihin ja siinä vaiheessa jouduin miettimään muita unelmia.

 

3. Mitkä ovat omasta mielestäsi tähänastisen elämän hienoimpia saavutuksiasi?

Men’s Physique SM -kilpailujen hopea, vaikka ärsyttääkin tappio, niin oli se kuitenkin urheilu-uran isoin saavutus. Helsingin positiivisimman henkilön palkinto 2014 oli myös iso saavutus. Kirjan saaminen ulos 2014. Kaikkein merkittävintä on kuitenkin se, että olen päässyt asemaan jossa voin oikeasti vaikuttaa yhteiskuntaan.

arnie-prank-call-ireland

Arnold

 

4. Mitkä ovat suurimpia ja villeimpiä tulevaisuuden unelmiasi?

Haluan olla ensimmäinen musta mies kuussa (huutonaurua). Aion olla Suomen Arnold ja luoda samankaltaisen uran. Kehonrakennuksessa mulla on suuria suunnitelmia ja sen lisäksi on kiinnostusta olla valkokankaalla ja toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana, tuskin kuitenkaan politiikan kautta. Mutta eihän sitäkään tiedä jos jossain vaiheessa päätyy sinnekin. Kaikkein suurin unelma on lopulta se, että saan toteuttaa itseäni.

 

5. Mitkä kolme asiaa ovat sinulle tärkeimpiä elämässä, jos ei lasketa mukaan perhettä, kavereita ja ihmissuhteita?

Konsoli ja pelaaminen ehdottomasti. Se on tapa pitää itsestä henkisesti ja fyysisesti huolta. Nautin pelaamisesta ja aivot kasvavat kun mietin eri strategioita pelissä. Käsipaino on toinen. Sitä tuskin tarvitsee edes mainita minkä vuoksi, koko Suomi tietää syyn tähän valintaan. Viimeiseki täytyy mainita vielä musiikki, koska elän hektistä aikaa ja se on konsolin lisäks hieno tapa meditoida. Kuuntelen rauhallista jazzia tai muuta meditaatioon sopivaa musaa.

bar

 

6. Minkä perinnön haluat jättää jälkeesi maailmalle? Mikä on se sanoma ja ajattelutapa, jonka haluat jättää elämään?

Ei duunii ei tuloksii, ei kipuu ei hyötyy. Haluaisin ihmisten mieluummin etsivän jotain mitä rakastaa kuin tekevän jotain mistä ei nauti ollenkaan. Ei saa missään nimessä luovuttaa. Pitää jatkaa ettimistä. Pitää löytää se oma juttu, jossa toteuttaa itseään. Kaiken lisäksi haluaisin herättää jokaisessa eloon positiviisen asenteen, koska jokaisesta varmasti sekin puoli löytyy.

 

7. Kenet pyytäisit salille treenaamaan kanssasi ja miksi?

Jeesuksen, ihan sen takia, että rakastan sitä. Se oli esikuva ja arvostan sen elämää, sen tekoja ja luonnetta.

 

8. Mitkä ovat elämäsi pahimmat takaiskut ja miten pääsit niiden yli?

Sanon vaan sen, että jos mua ei ole voitettu niin mulla ei ole takaiskuja. Kaikki ne ns. takaiskut on ollu opettavaisia kokemuksia, jotka on tehny musta sen miehen, joka mä oon nyt. Näin mä ite nään takaiskut. En kauheasti muista edes isoja takaiskuja, koska ne unohtuu multa ja meen aina eteenpäin.

 

9. Ketkä ovat esikuviasi?

Äitini on esikuvani hänen vahvuuden, sinnikkyyden ja rakkauden vuoksi.

barbaari2

 

10. Mitä neuvoja antaisit nuorille tulevaisuutta ajatellen?

Lähestykää haasteita sillä asenteella, että opitte niistä jotain. Ettikää mitä haluatte tehdä. Yrittäkää kovasti löytää se oma ”One and Only” -juttu millä saatte elämäänne iloa ja tunnetta siitä, että teette jotain merkityksellistä.

 

11. Mitä tekisit jos et olisi Musta Barbaari?

Olisin auttamassa kehitysmaissa lapsia, perustamassa kuntosaleja ja luomalla nuoremmille mahdollisuuksia muunlaisiin urheiluaktiviteetteihin. Näitä tulen kuitenkin myös ihan Mustana Barbaarina toteuttamaan jossain vaiheessa.

 

2812_1162191454390_3655651_n

 

12. Jos voisit valita minkä tahansa kyvyn, jonka saisit aamulla herätessäsi mikä se olisi ja mitä tekisit?

Haluaisin lentää. Kävisin kaikki maailman kolkat läpi. Lentäisin Niagaran, Grand Canyonin ja muiden upeiden paikkojen yli ja ottaisin selfieitä ilmassa. Toisaalta haluaisin myös aikakoneen, jolla menisin kaikkein mieluiten katsomaan Jeesusta livenä.

Haluaisin nähdä myös todellisuudessa historian suuria stereotypioita kuten barbaareja, antiikin roomalaisia ja muita nähdäkseni, minkälaisia ne olivat verrattuna historiantuntien versioon näistä ajoista. Haluaisin nähdä kuinka hyvin ne kuvaukset pitää paikkansa.

 

13. Mitkä asiat ovat maailmassamme väärin?

Media ainakin jollakin tapaa. Se levittää paljon propagandaa. Medialla on niin vahva vaikutus ihmisiin, sillä se vaikuttaa ihmisten asenteisiin.

Se luo paineita todella pinnallisista asioista mitä pitäisi tavoitella ja millainen pitäisi olla. Se muovaa asenteita ja mun mielestä asenteet on näiden seurauksena vääristyny meidän maailmassa.

 

14. Uskotko salaliittoihin?

JFK aikoi paljastaa jotain salaliittoja ja sit se tapettiin. Ehkä siinä JFK:n tapauksessa oli jotain perää. Jos kaikista salaliitoista puhutaan niin paljon, niin on niissä joissakin varmasti jotain perääkin.

 

15. Mitä mielipiteitä sinulla on kuuluisuudesta?

Kuuluisuus on hyvä työkalu vaikuttaa. Sitä voi käyttää tavalla tai toisella joko hyviin tai huonoihin tarkoituksiin. Yksityisyys on kuitenkin lopullisesti mennyttä, siitä on turha enää haaveillakaan.

barbaari3

 

Loppusanat

Näen yhtäläisyyksiä Mustan Barbaarin ja muiden menestyneiden henkilöiden asenteissa tiettyihin aiheisiin. Yksi näistä on itsensä toteuttaminen ja oman juttunsa löytäminen.

Haastettelun lomassa tuli mieleen Barbaarin vastauksista Applen perustajan Steve Jobsin sitaatti ”Stay hungry, stay foolish” tai Paulo Coelhon Alkemisti -kirjan sanoma siitä, että pitää löytää oma ”Personal Legend” eli kohtalo tai tie, jota elämässään seuraa.

Haluan myös, että ihmiset omaksuisivat Barbaarin tapaisen asenteen takaiskuihin ja vaikeuksiin. Ei ole takaiskuja, on vain oppimiskokemuksia. Joskus takaiskut ja vaikeudet ovat edellytyksenä tulevaisuuden onnistumisiin. Se mikä ei tapa vahvistaa. Kaikista tilanteista pitää pyrkiä oppimaan jotain uutta ja käyttämään niitä kasvaessa ihmisenä.

Toivon, että koulujärjestelmä opettaisi tämänkaltaisia arvoja nuorille. En ole kovin vakuuttunut, että nykyisenlainen koulujärjestelmä onnistuisi poimimaan tulevaisuuden Mustat Barbaarit koulujen penkeiltä ja ruokkimaan heidän lahjakkuuttaan.

Kouluissa nuoria täytyisi innostaa toteuttamaan itseään, varsinkin Suomen kaltaisessa maassa, joka on utopistinen moniin maihin verrattuna. Suomessa meillä on kaikki mahdollisuudet kokeilla siipiämme ja luoda maailmasta vielä hienompi paikka. Siksi onkin niin väärin, että lahjakkuutta valuu hukkaan niin paljon. Koulut antavat sellaisen kuvan, että jos ei saa hyviä arvosanoja, ei tule myöskään pärjäämään elämässä.

Mitä opettajat olisivat sanoneet nuorelle Jamesille, jos hän olisi sanonut haluavansa olla Musta Barbaari tulevaisuudessa? Tai mitä sanotaan sellaisille nuorille joilla on unelmia, jotka eivät vain sovi perinteiseen urapolkuun?

Dreamspire-järjestön yhtenä tavoitteena on tarttua tähän ongelmaan. Haluamme levittää positiivista asennetta – sellaista jota tarvitaan unelmien toteuttamiseen. Haluamme inspiroida ihmisiä miettimään omaa elämänpolkuaan. Tahdomme tarjota ideoita ja välineitä unelmien toteuttamiseen.

1 Response

Leave a Reply