Single Blog Title

This is a single blog caption
08 joulukuu 2014

Hämähäkkimies Alain Robert, Dreamspire-unelmahaastattelu #4

Tämä Alain Robertin haastattelu on alunperin julkaistu vuoden 2013 kesällä Post Our Dreams -blogissani englannin kielellä (luettavissa täältä). Lähetin Alainille sähköpostia, ja hänen luvallaan julkaisen haastattelun nyt suomennettuna myös Dreamspiren sivuilla. Aiemmat haastattelut alla:

1. Kuka olet ja mitä teet?

Olen Alain Robert Ranskasta, minut tunnetaan myös ranskalaisena hämäkkimiehenä. Olen kiipeilijä ja unelmani on jatkaa kiipeilemistä ja matkustamista niin pitkään kuin pystyn.

 

2. Mitä olet oppinut matkan varrella?

Olen oppinut, että meillä on mahdollisesti vain yksi elämä elättävänämme. Minulle on tärkeää elää todeksi unelmiani, ei vain unelmoida elämääni.

portrait

3. Mitä pelkoja olet joutunut kohtaamaan?

Pelkoja on ollut paljon. Olen pelännyt esimerkiksi korkeita paikkoja ja kuolemista. Mutta kuitenkin, olen oppinut, että jos todella haluan nauttia elämästä, on tällaisten pelkojen ylittäminen mahdollista.

 

4. Mitkä ovat olleet parhaita hetkiäsi elämässä?

Parhaita hetkiä! Niitä on niin paljon. Sears-tornien kiipeäminen Chicagossa oli yksi näistä hetkistä ja niin oli myös Petronas-tornien kiipeäminen Kuala Lumpurissa. Nautin valtavasti Polpotin kiipeämisestä Verdonissa ja La Nuit du Lezard –vuoren kiipeämisestä.

Uusimmista kokemuksista, pääsin opettamaan Jakartan slummissa lapsia siivoamaan jalan tikusin (oikotie autoille) ja näin näyttämään heille miten ympäristöä tulee kunnioittaa.

Alain_Robert_-_001

5. Entäpä huonoimpia hetkiäsi?

Ei ole huonoimpia hetkiä. Olen oppinut kuitenkin muutamia asioita putoamisistani. Vaikka olenkin kiipeillessäni pudonnut alas useampia kertoja, olen aina koittanut päästä takaisin kiipeämään niin pian kuin mahdollista. Ja tämä lähestymistapa on toiminut.

Kiipeily on aina ollut minulle elämän ja kuoleman kysymys. Jo varhain elämässäni kiipeilemisestä tuli minulle yhtä tärkeää kuin syöminen, nukkuminen ja hengittäminen.

 

6. Onko sinulla esikuvia tai mentoreita?

Minulla ei oikeastaan ole mitään esikuvia, tai no jos, ovat ne kiipeily-yhteisön ulkopuolelta. Voisin sanoa, että ihailen äiti Teresan ja sisko Emmanuelin kaltaisia ihmisiä – unohtamatta Nelson Mandelaa tai Singaporen perustajaa Lee Kuan Yew:tä.

 Image_Spiderman_04

7. Onko sinulla unelmia, joita tavoittelet tällä hetkellä?

Haluan käyttää enemmän aikaa ihmisten auttamiseen. Haluan jatkaa ympäristön puolesta kampanjoimista, aloitin tämän noin vuosi sitten. Haluan jatkaa kiipeämistä ja matkustelua. Monien ihmisten tapaaminen on myös yksi mielenkiintoinen puoli elämässäni.

 

8. Viimeisiä ajatuksia?

Eipä ole. Elämän täytyy olla yksinkertaista. En pidä mahdottomasta – ennen kuin se tehdään mahdolliseksi.

Alain_Robert_005

 

Ollin kommentit Alainista:

Törmäsin Alain Robertiin ensimmäisen kerran yläaste-lukioaikojeni taitteessa harrastaessani innokkaasti parkouria. Tilasin aikoinani netistä Alain Robertin kirjoittaman omaelämäkerran WIth Bare Hands ja muistan sen tehneen minuun suuren vaikutuksen.

Ennen kirjan lukemista olin ajatellut, että Alain on jokseenkin hullu ihminen, mutta hänen kirjan lukemisensa jälkeen ymmärsin todella miksi hän kiipeää ja elää eläämäänsä omalla tavallaan. Muistan muun muassa miten yhdessä kappaleessa Alain kertoi, että hän oli kerran pudottuaan päätynyt sairaalaan ja että sairaalan väki oli sanonut hänelle ettei hän tulisi enää koskaan kiipeämään.

Sairaalasta tultuaan Alain oli niin heikko ettei hän saanut pidettyä edes paistinpannusta kunnolla kiinni – hän saikin invalidikortin jossain vaiheessa. Kuitenkin Alain meni kotinsa lähellä olevan tiilimuurin luokse ja alkoi harjoitella kiipeämistä – hän liikkui muuria pitkin sivuttain sormiensa ja jalkojensa varassa.

Joka päivä Alain meni muurille treenaamaan ja häneltä kesti kokonainen kuukausi päästä edes metrin verran muuria eteenpäin. No, joidenkin kuukausien päästä Alain liikkuikin muuria sivuttain jo satoja metrejä sivuttain – vaikuttava suoritus keneltä tahansa – ja pian hän taas jatkoi rakennusten ja kallioiden kiipeämistä.

Minua myös inspiroi miten Alain myös kampanjoi hyvien asioiden, muun muassa kodittomuuden ja ilmastonmuutoksen puolesta ja miten hänellä on jalat maan pinnalla ja sydän paikallaan kaikesta supertähteydestään huolimatta. Kiitos inspiraatiosta Alain!

Leave a Reply