Single Blog Title

This is a single blog caption
10 helmikuu 2014

15 kuukauden maailmasta vetäytyminen (10/2012-1/2014)

 the-universe-within-and-without
15 kuukauden maailmasta vetäytyminen – tämän nimiseksi kutsun omaa haastettani, jonka lopetin vuoden 2014 alkaessa. En tunnista enää edes henkilöä joka olin tämän haasteen alkaessa. Kaikki sai alkunsa lokakuussa 2012 Turussa. Sairastelin koko syyslukukauden yliopistossa, kuljin koulussa uusinnasta toiseen motivaatio täysin hukassa.

Halusin paeta omaa elämääni jota vihasin. Tunsin olevani vankilassa senhetkisessä elämäntilanteessani, eikä minulla ollut pakosuunnitelmaa. Iloisimmat hetket olivat kun ryvin itsesäälissä yhdessä ystäväni kanssa. Erään yhteisen keskustelun päätteeksi hän lainasi minulle kirjan, joka vaikutti kiinnostavalta.

Luettuani takakannen sykkeeni nousi innostuksesta ja pingoin kotiini lukemaan. Luin koko kirjan yhdeltä istumalta viidessä tunnissa. Aamulla herättyäni olin eri ihminen kuin edellispäivänä. Kirja herätti minut eloon, se näytti silmänräpäyksen maailmasta josta en ollut vielä tietoinen. Robert Kiyosakin elämäkerran Rich Dad Poor Dad sitaatteja ja lauseita tulvi mieleeni.

Halusin toteuttaa suurimpia unelmiani kuten Kiyosaki. Koin pakottavan tarpeen oppia taloudesta ja maailmasta niin paljon kuin ehdin. Silmäni aukesivat, heräsin transsista, olin liian kauan polkenut paikallani ja nyt sille oli tullut loppu. Luin samantien kymmenen kirjaa ensimmäisen kuukauden aikana.

Seuraavana kuukautena toiseksi oppimismuodoksi muodostui dokkareiden katsominen. Olin pakahtua tietomäärään joka virtasi aivoihini. Opiskelin vain itseäni varten ja minulla oli samalla hauskaa. En voinut lopettaa, halusin pysäyttää ajan ja katsoa sata vuotta dokkareita tietääkseni kaikesta kun huomasin miten vähän tiedän mistään.

Syksyllä sairasteluni aiheuttivat minulle lukuisia poissaoloja, mikä ei ollenkaan tuohon aikaan haitannut minua. Poissaoloja tuli liikaa ja menetin oikeuden osallistua tenttiin. Se tarkoitti joululoman alkamista jo marraskuussa. Olin innoissani tilaisuudesta syventyä aiheisiin joita tutkin. Se oli parasta mitä sinä syksynä tapahtui.

Salaliitot, talouskriisit, maailmanpolitiikka, huumeet, avaruusolennot, historia, psykologia, sivusin kaikkia aiheita mitä voi kuvitella. Lähdin liikkeelle yhdestä aiheesta, kirjoitin muistiinpanot ja katsoin uuden dokkarin aiheesta joka mainittiin juuri katsomassani dokkarissa.

Etenin sulavasti eteenpäin edellisten dokkarien tarjoamien johtolankojen perässä. Huomasin kuinka maailmankuvani oli illuusio, joka oli muodostunut monista perättömistä oletuksista. Dokkareiden katsominen muutti täysin käsitykseni monista asioista. Halusin hetken vetäytyä maailmasta luomaan uudelleen nahkani – vetäytyä ja tulla luolasta uutena ihmisenä uuteen maailmaan.

Ongelmana oli, että olin yhä koulussa. Joululomani oli yhtä autuuden tunnetta, uuteen vuoteen mennessä olin jo katsonut 100 tuntia dokkareita alle kahdessa kuukaudessa. Olin jo ehtinyt saamaan Ollinkin innostumaan maailmasta, jonka olin itse nähnyt.

En halunnut palata enää kouluun. Halusin vain jatkaa mitä olin tekemässä välittämättä mistään muusta. Niin innostunut olin uudesta elämäntehtävästäni. Joululoma päättyi ja vastahakoisesti palasin Turkuun. Se tuntui niin väärältä. Olin lähes kaksi kuukautta viettänyt yksin dokkareita katsellen ja kirjoja lukien.

Olin nähnyt mitä maailmalla on tarjottavana, mieleni oli laajentunut. Laajentunutta mieltä ei voi enää kutistaa. Historian viisaimpien, menestyneimpien ja kuuluisimpien henkilöiden sitaatit ja sanat kuiskivat salaisuuksia alitajunnalleni. Lopuksi toteutin hulluimman idean mitä siinä tilanteessa voi keksiä.

Lopetin koulun ja hyppäsin tyhjän päälle. Intohimo purjeena ja uteliaisuus kompassina valitsin tuntemattoman reitin elämälleni.

leapoffaith

Tein ennenkuulumattoman tempun ja lopetin lääketieteen opiskelut kesken opintojen lähes puolivälissä. Lääkärin ammatti on Suomessa yksi taloudellisesti turvatuimpia, työllistetyimpiä ja arvostetuimpia mitä koulutuksella voi saada.

Perusansiot liikkuvat 5000-10 000 e/kk sisällä ja rahan perässä juoksevat lääkärit voivat vuokratyöfirmojen kautta tienata jopa yli 30 000 e/kk erittäin kovalla kuukausiaikataululla. Raha ja suorituspainotteisessa maailmassamme kukaan ei halua luopua pääsylipusta tuollaiseen tulotasoon.

Kaikki tämä oli menettänyt merkityksensä. Raha ei ollut minua eteenpäin ajava tekijä. Minun hukatulla ajallani ei ollut hintalappua. Minulla ei ollut hetkeäkään enää aikaa hukattavana. Kaikki aika minkä kulutin unelmistani poispäin vieviin asioihin oli turhaa.

Lähteminen koulusta tuntui vaikeimmalta asialta mitä olin tehnyt. Sen tehtyäni tunsin olevani ensi kertaa täysin vapaa. En enää odottanut viikonloppua, viikonloppuna en ahdistunut tulevasta viikosta, en odottanut lomia, tai ylipäätänsä tulevaisuutta, jossa oli aina lisää odotettavaa. Elin vihdoinkin päivän kerrallaan.

Heräsin mahdollisimman aikaisin, koska en malttanut odottaa päivän alkua. Illalla mietin ylpeänä miten paljon olin päivän aikana oppinut. En malttanut lopettaa lukemista tai dokkareiden katsomista illalla. Aiemmin toivoin yön kestävän ikuisuuden ettei tarvitse kohdata seuraavien päivien epämiellyttäviä velvoitteita. Nyt toivoin yön menevän mahdollisimman nopeasti ohi.

Olin kadonnut hyvin vähin äänin koulustani ja välttelin menemästä mihinkään kouluni lähelle. En tavannut myöskään muita henkilöitä, joista arvelin olevan haittaa elämänmuutoksessani. Yhdessä viikossa rutiinini muuttuivat täysin. Päätin täysin eristäytyä ulkomaailmasta ja keskittyä luomaan itseni uudelleen. Tulisin ulos kun olen oppinut tarpeeksi, varasin aikaa muutokselle koko vuoden 2013.

Oppimistahtini oli hyvä enkä missään vaiheessa saanut tarpeekseni. Kuukausi toisensa perään opiskelin robottimaisen tehokkaasti väsymättä missään vaiheessa. Halusin saada mahdollisimman laajan kuvan maailman eri aihealueista, jotta voisin tätä tietoa soveltaa unelmieni toteuttamisessa.

Nautin uudesta tilanteesta, jossa elämäni ei ollut enää tähtiin kirjoitettu vaan se oli tyhjä taulu, jonka sain maalata halujeni mukaan. Opin nauttimaan tulevaisuuden epävarmuudesta ja täydellisestä epätietoisuudesta. Aloin nähdä tulevaisuudessani loputtomia mahdollisuuksia ja jännitystä negatiivisten ja pelottavien asioiden sijasta.

Vuoden 2013 viimeisinä päivinä tiesin haasteen tulevan loppuunsa. Olin oppinut valtavasti, olin luonut mieleni uudelleen. 15 kuukauden ajan olin tavannut ystäviäni erittäin harvoin. En ollut juhlimassa, bileissä tai tutustumassa lähes kehenkään omasta tahdostani.

Olin viettänyt lähes jokaisen päivän opiskellen 15 kuukauden ajan. Haaste on ohi, mutta opiskelu ja oppiminen ei tule ikinä päättymään. Tällä intensiteetillä ja näin laajasti opiskelu ei tule jatkumaan kuitenkaan tänä vuonna.

SoMindBlowing-PP

15 kuukauden maailmasta vetäytyminen haasteen statistiikat:

 • 117 kirjaa = 29 611 sivua
 • 370 tuntia dokkareita

 

13 Responses

  1. olli.lukkari

   Kiitos kommentista, Krisu kirjoittaa suosituksista oman artikkelinsa lähiaikoina x) Sitä ennen voi katsoa sivun ylälaidan Inspiraatiota-osiosta vinkkejä, sinne minä olen Krisun kanssa koonnut satojen tuntien dokumenttien katsomisen ja kirjojen lukemisen jälkeen koonneet teoksia, joita voin suositella. Tuossa vielä linkki: http://dreamspire.fi/inspiroidu/ – Olli

  2. don cristian

   Kiitti greetta 🙂 kirjotan sua varten ihan artikkelit 10 dokkarist ja kirjast jotka teki vaikutuksen muhu jollai tavalla. Onks jotai aihepiirei erityisesti mitkä kiinnostaa ?

 1. Alessa

  Kuulostaa oikein hyvältä, ja samanlaiselta elämänvaiheelta mitä itse olen käynyt/käyn yhä läpi.

  Kuitenkin hieman ristiriitaista että samalla hehkutat tämän ”maailmasta vetäytymisen” olleen vain itseäsi varten, mutta sitten toiseen hengenvetoon hehkutat kuinka monta kirjaa ja dokkaria olet ehtinyt kahlata läpi (aivan kuin tehdäksesi vaikutuksen muihin).

  Samat oivallukset voi jokainen hahmottaa pelkästään meditaation kautta – totuus on meissä kaikissa sisäänrakennettuna. Nyt itsesi etsiminen tai maailman totuuden löytämisesi vaikuttaa lukijasta pinnalliselta, kun mittailet prosessia nykymaailman mittareilla (kuten opiskeluun käytetyt tuntimäärät).

  Vaikka pinnalliseksi en sitä usko 🙂

 2. don cristian

  Kiitos kommentista ! Ymmärrän mielipiteesi. Tykkään ite tilastoista ja halusin luvuilla konkreettisesti osottaa millane prosessi toi oli.
  Jos sul on samanlaista meininkiä elämäs ni osallistu unelmailtaa kertoo mitä sul on meneillää 🙂

 3. SeniorPotamo

  Lääkäreiksi juuri kaivattaisiin sellaisia, joita ei motivoisi raha. Ei ketään tietenkään voi pakottaa alalle, jossa ei viihdy. En siis tarkoita, että sinun tarvitsisi potea syyllisyyttä valinnastasi jättää lääkärinopinnot kesken, hyvä vain, että pystyy myöntämään itselleen, ettei ole oikealla alalla (soisin sen kaikille). Halusin vain tuoda esiin, että lääkärin ei ole mikään pakko tyytyä jäämään oravanpyörään dollarinkuvat silmissä, voihan sitä lähteä maailmalle auttamaan ihmisiä ilmaiseksi (toki kotimaassakin).

  Kirjalistalla aika moni vaikuttaa aika opportunistien kirjoittamilta, tässä ainakin minusta aika hyvä kritiikki yhtä listallasi olevaa kirjaa koskien:

  http://www.amazon.com/review/RC5N8PU9BEAMU/ref=cm_cr_dp_title?ie=UTF8&ASIN=0307465357&nodeID=283155&store=books

 4. Don Cristian

  Kiitos kommentista senior potamo, se on totta er liian monet tekee mistä ei nauti. Mitkä kirjoist on sun mielestä opportunistien kirjottamia ? Katoitko mun listaa edes, tota ferrissin kirjaa ei oo mun listal. Vai tarkotitko sitä listaa mikä on tuol inspiroidu linkis ? Ps: mitä sun elämää kuuluu 😀

 5. SeniorPotamo

  Tarkoitin tuota inspiroitumiseen ohjaavaa listaa juu, joten en toki tiedä kumpi teistä on tuon mainitsemani kirjan sinne listaan lisännyt. Voin kommentoida myöhemmin lisää, kunhan ensin ehdin hieman enemmän perehtyä muihin sinun tai tuolla teidän yhteisellä listallanne oleviin kirjoihin. Nämä ovat toki myös ensivaikutelmia ja kritiikkeihin perustuvia mietteitä (ja myös positiivisiin kommentteihin).

  Mutta siis ainakin tuo mainitsemani kirja vaikuttaa opportunistin kirjoittamalta.

  Kiitos kysymästä, kyllä tämä tästä koko ajan kehittyy parempaan suuntaan.

  1. Mikko

   Se, että kirja on opportunistin kirjoittama, ei tee siitä vielä automaattisesti huonoa. Mitä Ferrikseen tulee, niin hänellä on jotain hyviä juttuja ja jotain täysin höpöhöpö -juttuja. Vastuu on aina lukijalla.

   (Ajattelin lukea Hitlerin Mein Kampf -teoksen, vaikka en erityisemmin pidä kyseisestä häiskästä, en ole antisemitisti, enkä suunnittele kansanmurhaa.)

 6. Ellie

  Luin tan blogi postin pari viikkoa sitten ja se jai mun mieleen ja aattelin tulla takasin kommentoimaan koska asia jai mietittyttamaan. Mun mielesta sun ’maailmasta vetaytyminen’ on nimenomaan tays vastakohta maailmasta vetaytymiselle koska vietit aikasi opiskelemalla ”maailmaa” -> sitten luin postauksen uudestaan ja ajattelin etta vittu mita paskaa 😀

 7. Don Cristian

  Haha mukavaa etta palasit, ei siin mitaa. Jos sun mielest se oli kasittamatonta paskaa eika edes vastannu otsikkoa se on iha ok, joillekki se voi olla paskaa joillekki ei .D Seuraatko Ellie useinkin tata sivua ? Kerro toki mielipitees ku tulee lisaa postauksia.

 8. Juli

  ihan ok teksti mut vähän tyhmää et puhut vaan kaikesta mitä aattelit, mut et siit mite se vaikutti oikeesti sun elämään (muuten kun toi koulun lopettamine). Kai sil nyt muitaki vaikutuksii oli? siis tän haastee jälkee

 9. Don Cristian

  Tosiaan tosiaan, hyva pointti Juli. Teksti varmaa jatti monia kysymyksia henkiloille jotka ei tunne mua. En osaa lyhytta vastausta antaa sulle, kaikki ketka haluaa lisavastauksia voi tulla Dreamspiren tapahtumii ja kysya multa jos oon paikal !

Leave a Reply