Single Blog Title

This is a single blog caption
28 tammikuu 2014

Tavoitteena ei ole elää ikuisesti, vaan luoda jotain joka jää elämään ikuisesti

Don Cristian

8060

Misao Okawa ei nimenä kerro mitään suurimmalle osalle ihmisistä. Hän ei ole Big Brother tähti, hän ei paistattele juorulehtien etusivulla, hänellä ei ole Instagram-tiliä eikä edes facebookia. Nämä ovatkin todennäköisesti suurimpia syitä miksei naisen nimi tuo mitään mielleyhtymiä.

Misao Okawa on -98 syntynyt nainen. 1898 syntynyt tarkoitan! Misao on maailman vanhin elävä ihminen. Hänellä on seuranaan noin 10 muuta 1800-luvulla syntynyttä kohtalontoveria. Seuraavat vuodet tulevat olemaan kuitenkin viimeisiä 1800-luvulla syntyneille.

Minusta on ylipäätänsä tajunnanräjäyttävää, että kukaan ihminen on yhä elossa, jonka syntymäaika on 1800-luvun puolella. 1800-luku suoraan sanottuna vetelee viimeisiään näissä aikakautensa viimeisissä lapsissa. Heidän poistuessaan 1800-luku kuolee lopullisesti todellisesta maailmasta. Vain pölyiset historiankirjoitukset ja suullinen perimätieto jää todisteeksi ajan hengestä.

”Jos sammakko laitetaan kiehuvaan veteen se hyppää pois, jos vesi kuumennetaan pikkuhiljaa sammakko ei huomaa eroa ja kiehuu kuoliaaksi huomaamatta.”

Muutoksia itsessä tai ympäristössä on vaikea huomata, koska muutos etenee pienin askelin päivä kerrallaan. Muutoksen näkee vasta kun katsoo kuukausia tai vuosia taaksepäin. Tämä pätee kaikkiin, mutta tällä hetkellä haluan sinun miettivän miten se pätee omaan maailmaamme. Haluan käydä nyt siihen liittyen mielikuvitusmatkan Misao Okawan kautta hänen syntymästään tähän päivään (28.1.2014).

Misao Okawa syntyi 5.3.1898 Osakan prefektuurissa kimonokauppiaiden sukuun. Se mitä maailmassa on hänen elinaikanaan tapahtunut onkin täysin kuin tieteiskirjasta otettu tarina. Kulkiessamme aikakoneella vuoteen 1898 näemme meille tunnistamattoman maailman.

Se on maailma missä emme pärjäisi, koska tämänhetkinen tieto olisi arvotonta siellä. Emme edes tunnistaisi maailmankarttaa. Vuonna 1898 itsenäisiä valtioita oli 84 Wikipedian mukaan, kun niitä tällä hetkellä on hieman alle 200.

Oma Suomi-neitommekin puuttuu kartalta. Noista 84 itsenäisestä valtiosta yli neljäsosaa ei ole edes olemassa enää. Aceh, Beihan, Dhala, Ha’il, Kano, Kénédougou, Ouaddai, Tavolara, Toro, Tui Manu’a, Zamboanga, Wassoulou, Wahidi Balhaf, Wahidi Haban, näistä maista en muista edes kuulleeni tai lukeneeni mistään.

Vanhat imperiumit kuten Ottomaanien imperiumi, Itävalta-Unkari ja massiivinen Qing-dynastian Kiina vetelivät viimeisiä vuosikymmeniään tuohon aikaan. Kaksi vuotta ennen Misaon syntymää 1896 pidettiin ensimmäiset modernit olympialaiset Pierre de Coubertinin ansiosta.

Misaolta on jäänyt siis vain ensimmäiset olympialaiset välistä. Tällä hetkellä olympialaisia on pidetty 30 kertaa ja ensimmäisistä moderneista olympialaisista on jo 118 vuotta. Mielenkiintoinen huomio on, että antiikin olympialaisia pidettiin lähes 1200 vuotta yhtäjaksoisesti neljän vuoden välein.

Misaon syntymävuonna Caleb Bradham valmisti kaikkien tuntemaa Pepsiä ensimmäistä kertaa. Coca-Cola oli jo syntynyt 1880-luvulla kuten ensimmäinen polttomoottorilla kulkeva auto Mercedes-Benz. Sadan metrin maailmanennätys tuohon aikaan oli vaatimaton 10,8 kun vertaa tämänhetken supermiehen Usain Boltin tekemään maailmanennätykseen 9,58.

Sähköllä toimivat lamput ja puhelin olivat vasta leviämässä maailmaan 1900-luvun kynnyksellä. Misao oli vasta 5-vuotias, kun Wrightin veljekset onnistuivat lentämään ensimmäistä kertaa moottorikäyttöisellä lentovekottimellä, joka oli kaikkien lentokoneiden äiti.

Meille lentokoneet ovat itsestäänselvyys, tuohon aikaan se oli enemmänkin taikuutta. Se oli idea jonka aina joku hullu tiedemies aina da Vincin ajoilta lähtien oli tuonut esille osaamatta toteuttaa sitä käytännössä. Kuka olisi uskonut, että Misaon 63-vuotispäivänä vuonna 1961 ihminen kävisi jo avaruudessa.

Vielä kovemmat panokset asetettiin, kun 1969 ensimmäinen ihminen kävi Kuussa. Sen jälkeen on lähetetty luotaimia, jotka ovat jo ohittaneet Pluton ja robotteja, jotka tutkivat Marsia ja muita planeettoja. Olisiko jo 80-vuotispäiväänsä vuonna 1978 viettänyt Misao osannut odottaa, että suurimmat mullistukset olivat vasta alkamassa.

Tietokoneiden yleistyminen 80-luvulla ja internetin keksiminen 90-luvulla aloittivat vallankumouksen, joka on yhä vasta aluillaan. Se on vallankumous, joka tulee olemaan merkittävämpi maailmanhistorian kannalta kuin teollinen vallankumous.

Otamme itsestäänselvyytenä oman aikamme maailman – kaikki ne mullistavat keksinnöt, jotka auttavat meitä pitämään yhteyttä läheisiimme, kulkemaan pidempiä matkoja nopeammin, suojautumaan sairauksilta, viihdyttämän ja tuottamaan iloa ihmisille. Nämä keksinnöt ovat luonnollinen osa elämäämme, koska suurin osa niistä on ollut koko oman elinaikamme.

Se mitä on vaikea nähdä on se, että jokainen tekstissä mainittu saavutus tai tapahtuma on yksittäisten ihmisten toiminnan tulos. Henkilöiden, jotka ovat uskoneet unelmaansa ja halunneet toteuttaa sen. Henkilöiden, jotka eivät ole kuunnelleet kun kaikki sanovat vastaan ja jopa uhranneet elämänsä intohimolleen.

”Se on mahdotonta, tuossa ei ole mitään järkeä, lopettakaa tuollainen hulluttelu, unelmanne ei ole realistinen”.

Unelmistaan kiinni pitäviä ihmisiä saamme kiittää siitä missä olemme nyt. Mieti heitä kun ensi kerralla käytät älypuhelinta, tietokonetta, sähköä tai itse asiassa kaikkea mitä näet ja käytät jokapäiväisessä elämässäsi.

”Tavoitteena ei ole elää ikuisesti, vaan luoda jotain joka jää ikuisesti elämään.”

Misao Okawa on elänyt hyvin kunnioitettavaan 115-vuoden ikään ja saattaa vielä elää useitakin vuosia. Elämässä tärkeintä ei kuitenkaan ole se kuinka kauan elää vaan miten elää. Mieti eläisitkö sata vuotta lampaana vai vuoden tiikerinä! Aika on ainoa merkittävä elämän valuutta, joten sitä täytyy käyttää hyvin.

Aika on käytetty hyvin, kun sillä tehdään jotain merkityksellistä, joka vie itseään lähemmäs unelmiaan. Eläessämme kaikki länsimaissa, joissa on mahdollisuus tehdä mitä vain, on väärin haaskata aikaa olemalla onneton omaan työhönsä tai opiskelupaikkaansa.

Samalla moni tulevaisuuden innovaatio voi jäädä syntymättä, koska juuri sinä et uskaltanut tehdä mitä eniten halusit! Elämä on kuin purjevene, se on parhaassa turvassa sataman suojissa… siihen sitä ei ole kuitenkaan luotu. Purhevene on luotu purjehtimaan maailman merillä.

Se on luotu purjehtimaan tuulen saattelemana. Se on luotu kestämään pahimmat myrskyt ja vaarallisimmat karikot. Se on luotu purjehtimaan ! Ottakaa purjeveneenne satamasta ja tehkää mitä teidän täytyy tehdä, lopettakaa kaikki muu.

Aikaa ei ole hukattavana !

SailingIntoTheStorm

 

Lukijalle

1. Mieti mitä kaikkea kokisit jos eläisit 115-vuotiaaksi, kuinka erilainen maailma olisi silloin?

2. Eläisitkö eri tavalla, jos tietäisit tulevaisuudessa muutoksien olevan yhtä suuria kuin viimeisen 100 vuoden aikana?

3. Mitä muuttaisit kaikkea tätä ajatellen elämässäsi NYT?

Leave a Reply