Single Blog Title

This is a single blog caption
20 toukokuu 2015

#3: Tuhansien tuntien terveysblogi

Kolmas Missä näet kauneutta? -haasteeni käsittelee terveyttä ja terveysblogin ylläpitämisen hienoutta. Vladimir Heiskanen on 23-vuotias nuori mies, joka on käyttänyt elämästään tuhansia tunteja terveysaiheisten kirjojen, artikkeleiden ja tutkimusten lukemiseen ja oman terveysblogin kirjoittamiseen.

Vladin terveysartikkelit saattavat sisältää parhaimmillaan jopa yli 300 tieteellistä lähdeviitettä ja hänen artikkeleistaan ovat olleet kiinnostuneet niin suomalaiset kuin ulkomaisetkin julkaisukanavat. Viiden vuoden aikana kirjoituksia on tullut useita kymmeniä, joista monia Vladimir on kääntänyt myös englanniksi.

unnamed

“Perustin oman terveysblogini keväällä 2010. Ensimmäisten viiden vuoden aikana käytin helposti yli tuhat tuntia vuodessa (yli kolme tuntia päivässä) kaikenlaisten terveysjuttujen lukemiseen. Välillä saatoin uutta blogiartikkelia kirjoittaessani viettää jopa viikon siten, etten tehnyt päivien aikana artikkelin valmistelun lisäksi mitään muuta.

Nyt hammaslääkäriopintojen myötä – opiskelen ensimmäistä vuotta – tahti on hiipunut hieman, mutta kyllähän terveysjutut innostavat päivittäin. Tutkimustenkin lukemisesta on tullut niin tuttu ja turvallinen rutiini, että sitä voisi verrata videopelien pelaamiseen tai Facebook-päivitysten selailuun.”

Ajankäytöllä ei ole Vladimirille tässä suhteessa mitään väliä, kyse on häntä paljon häntä itseään tärkeämmästä asiasta. Tunnit vain antavat osviittaa Vladimirin panostuksesta ja kiinnostuksesta aiheeseen. Mikä häntä ajaa tähän? Mitä kauneutta on terveysblogin kirjoittamisessa?

”Tunnen tärkeäksi, että voin oppia omalta osaltani auttamaan parantamaan sairauksia ja näin lieventää kärsimystä maailmassa. Olen nähnyt läheltä miten erilaiset sairaudet vaikeuttavat tuttujeni elämää. Välillä toki tuntuu, että onhan maailmassa jo tuhansia tutkijoita jo tekemässä ja tutkimassa samaa hommaa.

Mutta tiedostan myös, että edelleen on paljon asioita ja asioiden välisiä yhteyksiä, joita kukaan muu maailmassa ei näytä pohtivan. Minulla on siis paikkani ja tästä seuraakin velvollisuuden tunto: minun pitää tehdä tämä työ, jota kukaan muu ei tee.

Toki otan säännöllisesti yhteyttä myös alan tutkijoihin, toivoen ideoideni leviävän tiedeyhteisössä. Joskus esitän myös ideoita siitä, mitä asioita voisi tutkia esimerkiksi koe-eläimillä. Viikon päästä olisi tiedossa taas tapaaminen erään professorin kanssa – saa nähdä kiinnostuuko hän ideoistani.”

Man-Running-Inside-A-Brain

Ulkoisten motivaatioiden, muiden auttamisen lisäksi, Vladimirilla on myös terveyttä kohtaan myös oma sisäsyntyinen ja intohimoinen motivaatio.

”Kiinnostus terveysjuttuihin alkoi lukion toisella luokalla. Harrastin tällöin paljon musiikkia, ja se oli silloin tärkein harrastukseni. Yhtenä päivänä luin laulamiseen liittyvää opinnäytetyötä, jossa kehuttiin tunnetun Zone-dieetin parantavan yleisvointia. Kyseessä on tunnettu vähähiilihydraattinen ruokavalio.

Kiinnostuin tästä dieetistä ja ryhdyin ottamaan laajemmin lisää selvää terveydestä. Menin kirjastoon ja lainasin muutamia terveysaiheisia kirjoja. Myös netissä oli paljon juttuja siitä miten ihmiset kokivat ruokavaliomuutosten parantavan terveyttä dramaattisesti.

Lisäksi oli villejä spekulaatioita siitä kuinka tietynlaiset terveyskikkailut saattaisivat olla tie sydäntaudin, diabeteksen ja muiden kroonisten vaivojen ehkäisyyn. Ryhdyin siis ottamaan kaikista aiheista laajamittaisemmin selvää ja tällä polulla olen edelleen. Terveysharrastus on lähtenyt minulle siitä lähtökohdasta, että oikeat keinot löytämällä vakavia terveyshaittoja voisi (ennalta)ehkäistä tai parantaa.

Aluksi luin lähinnä ruokavaliosta. Sain vaikutteita muun muassa kivikautista ruokavaliota käsittelevistä teoksista. Mielenkiintoista oli lukea, että joillakin tutkituilla luonnonkansoilla ei ollut vanhallakaan iällä dementiaa, korkeaa verenpainetta, sokeriaineenvaihdunnan ongelmia eikä ilmeisesti sydäntautiakaan.

Hampaatkaan eivät yleensä reikiintyneet, vaikka hammastahnaa ei käytetty. Tällaiset asiat herättivät minussa voimakasta kiinnostusta terveysjuttuja kohtaan – varsinkin kun koin kohtalaista pelkoa hammaslääkärin poraa kohtaan!

Havaitsin joitakin vuosia sitten pian syötteenlukijastani, että seuraamieni terveysblogien määrä oli noin kaksisataa. Pian tämän jälkeen aloitin yliopisto-opintoni kemian laitoksella, jolloin sain lukuoikeudet tieteellisiin artikkeleihin. Silloin aloin hiljalleen lukea tutkimuksia. Tuntuihan se aluksi hieman vaikealta, mutta siihen tottuu yllättävän nopeasti.”

page23-darker-contrast

”Havaitsin joitakin vuosia sitten pian syötteenlukijastani, että seuraamieni terveysblogien määrä oli noin kaksisataa.”

Missä näet itsesi tulevaisuudessa? Tulevatko terveysjutut ja bloggaaminen olemaan aina osa elämääsi?

“En pidä mahdottomana, että vuosien päästä pääkiinnostukseni tulee olemaan jokin muu kuin nykyisin. Kyllä välillä meinaa innostua ihan uusistakin aiheista. Mutta mikäli tulevaisuus toteutuukin nykyisten toiveideni mukaisesti, olen varmaan tehnyt joitakin sen verran hyödyllisiä lääketieteellisiä havaintoja että monet tutkijat lähtökohtaisesti seuraisivat kiinnostuksella pohdintojani.

Varsinaisesta palkallisen tutkijan työstä en ole varma – tässä bloggausharrastuksessa varmasti yksi motivoiva puoli on se, että lukemisiini ei liity suoraa ulkoista kannustinta kuten raha. Ja jos pohditaan lähitulevaisuutta, niin kesän aikana pitäisi julkaista muutama uusi artikkeli. En hakenut kesätöitä, jotta ehtisin lukea enemmän terveysjuttuja.”

11289690_10155506711510315_1989655980_n

Välillä kun terveysblogaamisesta tulee liiankin hauskaa, muistaa Vladimir ottaa elämän myös vakavasti.

Leave a Reply