Single Blog Title

This is a single blog caption
16 maaliskuu 2016

Sukupolvien ketjun katkaiseminen ja jatkaminen

Jokaiselle, jolla on, annetaan, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin, mitä hänellä on.
-ote Raamatusta

Ihminen, joka on opetellut sosiaalisia taitoja, viettää elämää, jossa ihmisten kanssa oleminen ja sosiaalisuus on elämäntapa – hän tutustuu uusiin ihmisiin ja saa ystäviä, vaikka hän ei niitä välttämättä juuri tarvitsisikaan.

Vastaavasti yksinäinen ihminen ei välttämättä kodissaan tutustu kehenkään, vaikka hän juuri tarvitsisi kaikkein kipeiten seuraa. Hän elää hyvin erilaisessa maailmassa ja maailmankuvassa.

Lonely 3

Ihminen, joka on opetellut rakkauden ja kiitollisuuden ilmaisemista, elää näiden asioiden ympärille rakentunutta elämää: elämää, jossa rakkauden ja kiitollisuuden osoittaminen ja ilmaiseminen ovat osa arkipäivää. Viettävänsä elämän vuoksi tämä ihminen tuntee näitä tunteita yhä enemmän, vaikkei hän elämäänsä kipeästi rakkautta ja kiitollisuuden tunnetta välttämättä tarvitsisikaan.

Ihminen, joka puolestaan ei tunne rakkautta eikä kiitollisuutta, kaipaa ehkä näitä tunteita kipeästi, mutta hänellä ei välttämättä ole vielä työkaluja asioiden saamiseen osaksi elämäänsä. Tällainen ihminen elää hyvin eri maailmassa ja maailmankuvassa kun rakkautta ja kiitollisuutta tunteva ihminen.

BrotherWord-Thankful

Ihminen, joka on opetellut rahamaailman mekanismeja ja taitoja, kohtaa koko ajan elämässän mahdollisuuksia vaurastua ja rahaa tulee hänen luokseen, vaikkei hän välttämättä enempää rahaa edes juuri tarvitsisi.

Ihminen, joka ei ole opetellut rahamaailman ja vaurastumisen mekanismeja – ihminen, joka ehkä kovasti kaipaisi vaurautta selvitäkseen arkipäiväisestä elämästään – elää hyvin erilaisessa maailmassa ja maailmankuvassa kuin vaurastumisen taidon opetellut ihminen.

524574337_cf8649ddbb_b

Monet elämässämme oppimistamme malleista periytyvät vahvasti vanhemmiltamme. Mielenterveysongelmat, yksinäisyys, insesti, perheväkivalta, ennakkoluulot, ammatit, maailmankuvat, varallisuus ja sosioekonominen asema kulkevat monesti sukupolvelta toiselle.

Näin tapahtuu niin pitkään kunnes joku ihminen tulee tietoiseksi tästä ketjusta, ja hän päättää – olosuhteiden sen hänelle salliessa – rikkoa ja muuttaa tätä sukupolvien ketjua. Muutos ei välttämättä ole helppo. Se voi vaatia suurenmoista rohkeutta ja sinnikkyyttä ja aikaa.

Missä tahansa taidossa hyväksi kehittyminen voi viedä useita vuosia. Onneksi lyhyemmälläkin harjoittelumäärällä pääsee alkuun. Onneksi monet ihmiset, jotka ovat käyneet läpi tällaisia pitkiä oppimisen vuosia, ovat kirjoittaneet kokemuksistaan kirjoja tai blogeja tai kuvanneet oppejaan ilmaisiksi katsottaville YouTube-videoille.

funny youtube video_wallpaperswa.com_39

Onneksi monet ihmiset ovat perustaneet yrityksiä ja yhdistyksiä auttaakseen ihmisiä erilaisten taitojen oppimisessa. Onneksi myös oppimista on tutkittu psykologian saralla todella paljon. Lue lisää tavoista ja uusien tapojen muodostamisesta täällä. Tutustu inspiroiviin blogeihin täällä.

Tälläkin hetkellä miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa kaikenlaisista lähtökohdista ja taustoista muuttaa eläämäänsä ja inspiroi toisia tällä samalla muutoksen polulla. (Lue myös miten huumeita myyvä jengiläinen muutti asenteeni elämään.) Miksi sinä et voisi olla yksi näistä miljoonista? Mitä taitoa sinä haluat lähteä elämässäsi opettelemaan? Mitä taitoja ja millaista rohkaisua sinä voisit tarjota ja opettaa toisille?

Mitä sukupolvien ketjuja sinä haluat jatkaa ja mitä sukupolvien ketjuja sinä haluat katkaista omassa elämässäsi? Omasta tarinastani kerron enemmän muun muassa täällä.

Leave a Reply