Single Blog Title

This is a single blog caption
29 maaliskuu 2016

Louis Braille – sokea kapinallinen ja uudistaja

Tämä teksti on kolmas osa uutta historiallisista henkilöistä kertovaa artikkelisarjaani. Lue toinen ja ensimmäinen osa täältä.

 

Louis Braille (1809-1852) oli ranskalainen opettaja ja kouluttaja 1800-luvulla ja hänet tunnetaan etenkin pistekirjoituksen kehittämisestä, jota kutsutaan myös nimellä Braille-kirjoitus. Braille sokeutui kolmivuotiaana lapsena onnettomuudessa: hän tökkäsi vahingossa erään työkalun silmäänsä ja tulehduksen leviämisen myötä molemmista hänen silmistään oli lähtenyt näkö kokonaan siihen mennessä kun Braille täytti viisi vuotta.

Hyvän koulumenestyksensä ansiosta – Braille oli aktiivinen kuuntelija – Braille sai stipendin tunnettuun sokeidelle tarkoitettuun oppilaitokseen. Oppilaitoksessa 12-vuotias Braille tutustui erääseen armeijassa palvelleeseen Charles Barbieriin, joka oli Napoleonin vaatimuksesta kehittänyt eräänlaisen 12 pisteen kohokuviometodin, jolla sotilaat saattoivat kommunikoida äänettömästi pimeässä keskenään.

Braile 00013545

Metodi ei kuitenkaan yleistynyt armeijassa ja Barbier oli ajatellut, että siitä saataisi olla hyötyä sokeille ihmisille. Braille piti Barbierin ideasta, mutta huomasi myös sen vaikeudet. Myös sen ajan sokeille tarkoitetut kirjat olivat äärimmäisen kömpelöitä lukea ja kalliita tuottaa. Seuraavien kolmen vuoden aikana Braille kehittikin koulun ohella omaa versiotaan pistekirjoituksesta, joka 12 pisteen sijaan toimi vain kuudella pisteellä ja esitteli tätä ideaa koulussa eteenpäin.

Ollessaan 20-vuotias, Braille julkaisi pistekirjoitusmetodistaan kirjan Method of Writing Words, Music, and Plain Songs by Means of Dots for Use by the Blind and Arranged for Them. 24-vuotiaana Braillesta tuli opettaja ja koulu julkaisi ensimmäisen braille-kirjan – pistekirjoitusta alettiin käyttää koulun opetuksessa. Uusi koulun rehtori kuitenkin kielsi pistekirjoituksen käytön, mutta tämäkään ei voinut estää braille-kirjoituksen leviämistä maailmalle.

Louis Braille kuoli sairauteen 43-vuotiaana.

braille-alphabet

Lähteet

  • http://braillebug.afb.org/louis_braille_bio.asp
  • https://www.nbp.org/ic/nbp/braille/whoislouis.html
  • http://www.his.com/~pshapiro/braille.html
  • http://www.biography.com/people/louis-braille-9224001
  • http://www.bbc.com/news/magazine-16984742

Leave a Reply