Single Blog Title

This is a single blog caption
28 helmikuu 2016

Alustavia suuntaviivojani vuodelle 2016

Vuosi 2015 tuli ja meni ja nyt kun elämme helmikuuta vuodesta 2016 on hyvä kirjoittaa hieman paperille tulevia tavotteitani ja suuntia tulevalle vuodelle. Mihin asioihin aion keskittyä, mihin uusiin maailmoihin haluan tutustua?

 

Opinnot

Syksyn opinnot epäonnistuivat surkeasti – sain kasaan nolla opintopistettä –  ja niinpä opintojen eteenpäin saattaminen tulee olemaan suuremmassa fokuksessa vuonna 2016 – minun pitää saada myös tarpeeksi opintoja kasaan, jotta Kela ei tule perimään opintotukiani takaisin. Katson vielä mitä kaikkea tulee vastaan elämässä, mutta voisin ottaa alustavaksi tavoitteeksi, että saisin erityispedagogiikan kandin paperit käsiini vuoden 2016 aikana.

Writing-writing-31275199-1500-1004-1024x685

 

Kirjoittaminen

Työn alla on uusien haastatteluiden tekemistä ja kustannusmaailmaan perehtymistä, tavoitteena on selvittää onko haastattelukirjalle tilausta: jos on, niin tarkoitus olisi saada julkaistua kirja, johon on haastateltu 30 eri alasta ja aiheesta kiinnostunutta ihmistä ja avata heidän maailmankuvaansa lukijoilla. Kahdeksastoista jo julkaisemaani haastattelua voit käydä lukemassa ilmaiseksi täältä.

Yhtenä alkuperäisenä esikuvana haastattelukirjalle toimi myöskin haastatteluiden pohjalta tehty kirja Taivas + helvetti –kirja, joka sisältää 21 yrittäjähaastattelua (kirjalle on ilmestynyt myös kaksi jatko-osaa). Olen myös lukenut syksyllä ilmestyneen, Arman Alizadin ja Meeri Koutaniemen julkaiseman Riisuttu Suomi -kirjan, joka sisältää 32 erilaisen ihmisen ja ammatinharjoittajan haastattelua. Tämäkin kirja inspiroi minua.

Olen myös jatkanut kirjoittamisen opinnoissa keväällä 2015 työstämiäni novelleja ja tällä hetkellätyön alla oleva novellikokoelmaromaanini on 20,000 sanan mittainen. Karkeasti arvioiden tämä vastaa noin 100 kirjan sivua. Sitouduin haastemiitissä vuoden alussa kirjoittamaan  novellikokoelmaani puoli tuntia päivässä kuukauden ajan ja sain melko hyvin pitäydyttyä tässä tavoitteessa.

Novellit ovat osittain kiistanalaisia ja säväyttäviä ja ne käsittelevät vaihtelevasti eri aihepiirejä muun muassa pornosta tappamiseen ja raiskaamiseen, prostituutioon, ihmisoikeuksiin, aktivismiin ja yrittäjyyteen. Jatkan novellien työstämistä ja yksi asia on ainakin helppo luvata: tällaisia tarinoita et taatusti tule keneltäkään muulta tule lukemaan.

Novellit herättävät taatusti ajattelemaan, ne järkyttävät ja shokeeraavat, liikuttavat ja herkistävät… ainakaan lukija ei novellien lukemisen jälkeen enää ole entisensä. Jonkinlaisena inspiraationa toimii Chuck Palahniukin Fight Club -kirja (ja kirjasta tehty elokuva) sekä Saw-elokuvat. Sekä Fight Club että Saw-elokuvat ovat molemmat onnistuneet provosoivuudessaan ja kiistanalaisuudessaan myös nostamaan esille tärkeitä elämänfilosofia kysymyksiä ja pohdintoja.

Ehkä luon jonkinlaista hypeä novellien ympärille ja julkaisen Dreamspiressa näytteitä tulevasta kokoelmastani, kuka tietää. Ehkä saan kokoelman valmiiksi vuoden aikana. Ehkä saan, ehkä en. Vielä en ota tästä stressiä tai lyö tavotteita lukkoon.

Todennäköisesti näytän tekstejä jollekin kirjallisuusalan ihmiselle ja katson ammattimaisen palautteen jälkeen mitä teen, julkaisenko tekstejä vielä missään vai en.

f3608d95bd0b5015e41b5f3c26083139

Lyhyt vastaus kysymykseen: miksi kirjoitan?

Kirjoitan, koska minusta tuntuu siltä, että minun täytyy kirjoittaa. Kirjoitan, koska minussa on asioita ja tunteita ja tarinoita, jotka haluavat tulla välitetyksi eteenpäin. Kirjoitan, koska luen itse paljon ja katson elokuvia paljon; olen kasvanut ja elänyt tarinoiden maailmassa ja haluan vuorostani tarjota jotain takaisin tälle maailmalle, joka on antanut minulle niin paljon.

Vaikka haluankin oppia taloudesta ja markkinoinnista ja yrittäjyydestä, jollain tavalla koen sielultani olevani taiteilija ja seikkailija. Monet vahvimmista tunteistani elämässä koenkin minua sykähdyttävän taiteen äärellä – katsoessani Crashin, Babelin, Braveheartin, Tulikärpästen haudan tai 2046:n kaltaisia elokuvia tai lukiessani Vanessa Munroe -sarjan kaltaisia kirjoja tai koukuttavia elämäkertoja ja muistelmia (muun muassa Sex on the Moon -kirjasta tykkäsin valtavasti).

Jatkan kirjoittamista niin pitkään kuin minusta tuntuu hyvältä ja oikealta. Ja jotta saan kasaan tarpeeksi opintopisteitä kandidaatin tutkielmaani varten, käyn myös kirjoittamisen sivuaineopintoja Jyväskylän avoimen yliopiston kautta.

 

Markkinoinnista oppiminen

Miksi jonkun ihmisen kannattaisi tapailla sinua? Miksi sinun pitäisi saada töitä? Miksi ihmisten kannattaisi tulla sinun järjestämiisi juhliin tai illanviettoihin kaikkien muiden tapahtumien sijaan? Jos aloit vastaamaan yhteenkään ylläolevaan kysymykseen, tulit juuri markinnoineeksi itseäsi.

Markkinoinnilla on aina ollut rooli maailmanhistoriassa ja tulee aina olemaan. Hyvien ideoiden levittämisessä ja ihmisten innostamisessa on hyötyä, jos osaa markkinoida ideoitaan ja siksi haluan oppia lisää tästä maailmasta. Mitä olisi tapahtunut, jos Gandhi ei olisi osannut markkinoida levittää viestiänsä? Mitä jos Martin Luther King ei olisi tiimeineen osannut markkinoida itseään – olisiko Martin Luther King päätynyt muuttamaan maailmaa ja pitämään kuuluisaa I Have a Dream -puhettaan?

Mitä jos avaruusajan pioneerit eivät olisi 60-luvulla saaneet ääntään ja ajatusmaailmaansa kuuluviin, minkälaisessa maailmassa eläisimme? Olisiko meillä satelliitteja taivaalla? Olisimmeko käyneet kuussa? Olisiko meillä GPS:ää? Tietäisimmikö ilmaston toiminnasta ja ilmastonmuutoksesta yhtä paljon kuin nyt?

Maailmassa on valtavasti hyviä ideoita ja keksintöjä, joista ei koskaan tule mitään suurempaa ilmiöitä, koska ideoita ja keksijöiden luojat eivät osaa saada muita innostumaan ja vakuutettua luomuksistaan. Jos markkinointitaito puuttuu, eivät hienotkaan ideat leviä.

Tiesitkö, että opiskelijana voit liittyä ilmaiseksi Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten liittoon ja päästä maksutta osallistumaan liiton lukuisiin koulutuksiin ja tapahtumiin?

Osallistuin Jyväskylä Entrepreneurship Societyn iltamiin syksyllä 2015 ja kuulin yhdistyksen toiminnan järjestäjiltä, että he etsivät yhdistyksen uudelle hallituskaudelle uusia ihmisiä. Innostuin hakemaan mukaan toimintaan, kävin haastattelussa – ja olin kuulemma ainoa noin 15 haastateltavasta, joka otti cv:n mukaan haastatteluun!

Haastattelu sujui hyvin ja osoittautui, että sain paikan vastaan ja näin jatkan viime vuonna hyvin alkanutta vapaaehtoistyöputkea yrittäjyysvapaaehtoistyön muodossa. Varmasti JES:sin hallituksessa toimiessani tulen oppimaan enemmän myös markkinoinnin maailmasta!

marketing concept with business graph and chart hand drawing on blackboard

 

Taidetta, esiintymiskokemusta ja vapaaehtoistöitä

Vuoden 2016 aikana jatkan myös uuden musiikin julkaisemista – saa nähdä minkä verran ehdin tähän paneutua, viime vuoden tapaan en välttämättä kerkeä nyt uhrata satoja tunteja musiikin tekemiseen. Jotain musiikkia on kuitenkin aivan varmasti luvassa. Jatkan vuonna 2016 myös vapaaehtoistöiden tekemistä ja esiintymiskokemuksen kartuttamista räppäämisen ja runonlausunnan suhteen – viime vuonna esiinnyin yli kymmenessä open mic -illassa Helsingissä ja Jyväskylässä.

Vielä on vaikea sanoa mitä kaikkea tulen vuoden 2016 tekemään ja kokemaan, mutta varmasti osallistun paljon myös uusiin tapahtumiin – aivan parin tunnin päästä tämän tekstin kirjoituksesta olen lähdössä kaverini pitämälle joogatunnille!

6026

Leave a Reply