Single Blog Title

This is a single blog caption
26 maaliskuu 2015

PayPal Mafia: seuran ja ympäristön vaikutus tulevaisuuteesi

Mikä Paypal ? 

Paypalista tulee suurimmalle osalle ihmisistä mieleen tylsä internet yritys USA:sta, jonka kautta hoidetaan maksuja netissä tehdyistä ostoista. Miten Paypal ja mafia edes liittyvät toisiinsa ?

Kuvassa on Paypalin työntekijät ja suurelle yleisölle kukaan kuvan henkilöistä ei näytä mitenkään tutulta. Ei olisi itsellenikään, jos en olisi millään tavalla kiinnostunut yritysmaailmasta.

Rikollisiako ? 

Paypalin työntekijät eivät tehneet mitään laitonta saadakseen lempinimensä. He eivät ole rikollisia, jotka joutuivat rahanpesusta ja huumeiden myymisestä kaikki vankilaan. Lempinimi Paypal Mafia tulee jostain aivan muusta syystä.

eBay ostaa Paypalin 2002

Paypalin entiset työntekijät ovat menestyneet aivan satumaisella tavalla sen jälkeen kun eBay osti Paypalin käsittämättömällä 1,5 miljardin summalla vuonna 2002. Paypalin henkilökunta rikastui kaupassa ja suurin osa lähti perustamaan uusia yrityksiä osakkeistaan saamillaan rahoilla.

Menestyspesäke

Se millaisia yrityksiä he perustivat onkin kaikkein jännittävin kohta. Tässä on lista yrityksistä, joita he perustivat, perässä yrityksen arvo pörssissä tai ostohetkellä sekä perustajien nimet. Hinnat ovat dollareissa !

LinkedIn: 33 miljardia, Reid Hoffman

Tesla Motors: 25 miljardia, Elon Musk

Palantir: 15 miljardia, Peter Thiel

SpaceX: 10 miljardia, Elon Musk

Yelp: 3 miljardia, Jeremy Stoppelman ja Russel Simmons

Youtube: 1,65 miljardia (Google osti), Steve Chen, Chad Hurley ja Jawed Karim

Yammer: 0,5-1 miljardia (yksityinen yritys vielä) David Sacks

Paypalista levinnyt vauraus

Listassa on pelkästään yhdeksän entisen Paypalin työntekijän perustamat yritykset ja pelkästään niiden yhteisarvo on lähes 90 miljardia dollaria (81mrd e). KÄSITTÄMÄTTÖMÄT 90 MILJARDIA. Vertailun vuoksi koko Suomen valtion menot olivat noin 55 miljardia euroa vuonna 2014. Suomen vienti oli 78 miljardia euroa vuonna 2012. Eli yhdeksän menestyneimmän Paypalin entisen työntekijän perustamien yritysten arvot ovat suuremmat kuin Suomen vientitulot.

Lisäksi monet paypalilaisista ovat perustaneet pääomasijoitusyhtiöitä, jotka sijoittavat uusiin yrityksiin. Monet heistä ovat itse ryhtyneet enkelisijoittajiksi ja sijoittaneet lupaaviin yrityksiin. Peter Thiel oli ensimmäinen Facebookiin sijoitanut enkelisijoittaja. Kun otetaan kaikki luodut yritykset, rahastot ja muut kaikkien paypalilaisten osalta, entisten Paypal työntekijöiden luoma vauraus ylittää helposti 100 miljardia dollaria.

Peter Thiel

Mielenkiintoisimmat henkilöt

Youtuben perustivat kolme Paypalilla työskennellyttä kaverusta vuonna 2005. He olivat Steve Chen, Chad Hurley ja Jawed Karim. Vuonna 2006 he myivät Youtuben 1,65 miljardilla dollarilla vaikkei koko palvelu tuottanut voittoakaan.

Reid Hoffman perusti 2003 LinkedInin, josta tulikin maailman suosituin ammattilaisten käyttämä sosiaalinen media. Käyttäjiä on jo lähes 350 miljoonaa.

Kaikkein mielenkiintoisin hahmo on nykyaikamme uusi Steve Jobs ja yrittäjäpiirien Iron Man. Hän on Etelä-Afrikkalainen Elon Musk. Iron Man -elokuvien päähahmo Robert Downey Jr. on itse asiassa maininnut saaneensa inspiraatiota hahmoonsa juuri Elon Muskista. Elon Musk perusti sähköautoyhtiö Tesla Motorsin, joka on tienraivaaja sähköautojen alalla. Hän perusti myös Solar Cityn, yrityksen, joka tuottaa aurinkoenergiaa. Elon Musk perusti myös SpaceX:n, koska hän haluaa viedä ihmiskunnan Marsiin ja alkaa asuttamaan sitä.

Elon Musk

Paypalin salaisuus

Peter Thiel itse mainitsi kirjassaan ”From Zero to One”, että yrityksessä on tärkeätä pitää työkavereistaan ja heidän seurastaan. Uskon, että tämä on yksi salaisuus miksi näin paljon menestystä pursui yhdestä yrityksestä. Samankaltaiset henkilöt hakeutuivat toistensa seuraan ja loivat oman yhteisön, jossa viihtyivät. Heistä tuli muutakin kuin vain kollegoita, heistä tuli ystäviä. Siitä on esimerkkinä se kuinka he ovat sijoittaneet ristiin toistensa yrityksiin ja perustaneet yhdessä yrityksiä ja pitäneet yhtä vielä senkin jälkeen, kun he lähtivät kaikki Paypalilta.

Samanlaiset houkuttavat samanlaisia 

Samankaltaiset henkilöt hakeutuvat toistensa seuraan. He viihdyvät yhdessä, heillä on usein samanlaisia arvoja ja uskomuksia sekä varmasti huumorintaju myös. Onkin tärkeätä miettiä minkälaisessa seurassa liikkuu. Paypalin ympäristö oli kannustava ja eteenpäin vievä. Kaikki heistä olivat yrittäjiä, joten heillä oli melko samanlaisia asenteita ja uskomuksia.

Steve Chen, Chad Hurley ja Jawed Karim

Yhteinen tulevaisuus

Jos olet kaupan kassalla on todennäköistä, että vietät suurimman osan ajasta muiden kaupan työntekijöiden kanssa. Millainen tulevaisuus heillä yleisesti on, millaisia uskomuksia ja asenteita. Jos opiskelet lääketiedettä, ympärilläsi olevat ihmiset ovat tulevia lääkäreitä. Se mitä yritän sanoa on, että katsomalla ympärilläsi olevaan joukkoon jossa olet, näet samalla heissä oman tulevaisuutesi. Yhteisössä ihmisten näkemykset yleensä muuttuvat samankaltaisiksi ja mitä kauemmin olet jossain yhteisössä sitä todennäköisemmin sinulla on samanlainen tulevaisuudenkulku kuin heillä.

Hyvä vai huono ?

Jos olet oikeassa seurassa se on vain hyvä asia. Jos olet huonossa seurassa täytyy ehkä miettiä miten voisit muuttaa ympäristöäsi. En tarkoita, että pitäisi luopua kaikista kavereista, joista ei tule jotain miksi itse haluat. Vaan tarkoitus on, että valitsee koulunsa, harrastuksena ja muut sosiaaliset ympäristöt itselleen sopiviksi. Miten voi edetä elämässä tavoitteitaan kohti jos ympärillä olevat ihmiset lyttäävät sinut ja asennoituvat negatiivisesti kaikkeen mikä on heidän uskomuksiaan vastaan. Miksi opiskella jossain mikä ei oikeasti kiinnosta. Miksi olla huonossa parisuhteessa tai ystävyyssuhteessa itseäsi alentavien henkilöiden kanssa. Kuten Paypalin esimerkki osoittaa, tulet muuttumaan ajan myötä samankaltaiseksi kuin seura, jossa vietät aikaa.

Reid Hoffman

Oma kokemus

Itselleni näiden asioiden miettiminen oli pysäyttävää. Luin Robert Kiyosakin kirjasta ”Rich Dad, Poor Dad” kohdan, jossa hän kehoitti miettimään viittä henkilöä, joiden kanssa vietät eniten aikaa. Seuraavaksi hän sanoi, tässä näet tulevaisuutesi. Opiskelin siihen aikaan, jotain mikä ei ollut oma intohimoni ja olin opiskelupaikassani vain taloudellisen turvallisuuden vuoksi. Tunsin aina olevani hieman sen yhteisön ulkopuolella, koska tiedostin etten ole täysin oikeassa paikassa. Luovuin opiskelupaikasta ja lähdin luomaan sosiaalista ympäristöäni uudelleen. Ympäröin itseni samanmielisillä, positiivisilla ja kannustavilla ihmisillä. Luovuin negatiivisista ja vähättelevistä ihmisistä. Käytännössä olen viimeisen kahden vuoden aikana nähnyt miten suuri vaikutus ympäristöllä on ihmiseen.

”Voima, jolla soudat ei ole yhtä tärkeä kuin vene, jolla soudetaan”

Tämä sanonta kuvastaa parhaiten mitä haluan tuoda esille. Vene kuvastaa yhteisöä, jonka osana olet ja yksittäinen soutaja olet sinä itse. Huonollakaan veneellä ei pärjää, vaikka olisi kuinka vahvoja soutajia. Hyvällä veneellä taas pärjäisi hieman heikommatkin soutajat hyvin. Näin kevään tullen jäiden sulaessa on hyvää aikaa miettiä millaisella veneellä itse asiassa soudat ja oletko itse tarpeeksi vahva soutaja.

Tässä lopuksi muutamia kysymyksiä miettimään omalla kohdallasi omaa sosiaalista ympäristöä.

Kysymykset

Mieti viittä henkilöä keiden kanssa vietät eniten aikaa ?

Jakaako oma yhteisösi tulevaisuuden, jonka itsekin haluat käydä läpi ?

Onko ympärilläsi enemmän kannustavia ja positiivisia henkilöitä vai negatiivisa ja lannistavia ?

Lista Paypal Mafian jäsenistä: 

Peter Thiel, Reid Hoffman, Max Levchin, Ken Howery, Luke Nosek, Elon Musk, Steve Chen, Keith Rabois, Chad Hurley, Roelof Botha, Jawed Karim, Yishan Wong, Eric M. Jackson, David O. Sacks, Premal Shah, Russel Simmons, Jeremy Stoppelman

Lähteet:

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkinen-talous/Valtion-tulot-ja-menot

 

 

Leave a Reply