Single Blog Title

This is a single blog caption
16 toukokuu 2015

Vapaaehtoistöitä: Animatricks-animaatiofestivaali

Olen viime vuosien aikana tehnyt paljon erilaisia vapaaehtoistöitä – haluan tutustua uusin maailmoihin, tavata mielenkiintoisia ihmisiä ja saada pätevää täytettä CV:hen. Haluan myös tuntea tekeväni jotain asioiden puolesta ja olevani osa erilaisia yhteisöjä.

Vapaaehtoistöiden tekeminen on osoittautunut oivaksi väyläksi kaikkeen tähän.Tässä artikkelissa kerron kokemuksistani vapaaehtoistöiden parissa animaatioelokuvafestivaalin saralta. Kuulin Animatricks-animaatioelokuvafestivaalista ensimmäisen kerran tehdessä vapaaehtoistöitä DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla.

Animatricks on pitkälti vapaaehtoisvoimin pyörivä vuodesta 2000 asti järjestetty vuosittainen festivaali, joka on ainut laatuaan Suomessa. Maailmalla animaatioelokuvien ympärille järjestettyjä tapahtumia on olemassa enemmänkin, mutta Suomessa Animatricksin lisäksi muita vastaavia tapahtumia ei ole. Vuoden 2015 Animatricks järjestettiin Helsingin lasipalatsin BioRexissä.

IMG_8890

Imoittautuessani animaatiofestivaaleille en tiennyt animaatioelokuvista sen enempää kuin ehkä suurin osa ihmisistä: olin lapsuudessani katsonut Disneyn piirrettyjä ja siirtynyt siitä satunnaisesti Pixarin ja Dreamworksin animaatioihin.

Pidin myös valtavasti Studio Ghiblin ja Ghiblin perustajien, japanilaisohjaajien Hayao Mioyzakin ja Isao Takahatan, elokuvista. Tuulen laakso Nausicaä ja Tulikärpästen hauta ovat mielestäni upean kauniita ja syvästi inhimillisiä teoksia.

Takahatan mestariteoksesta, Tulikärpästen haudasta, puhuin jo aiemminkin luovuus-cocktail -artikkelini yhteydessä.

IMG_8867

Festivaaleilla oli jaossa paljon esitteitä ja flyereitä.

Luovuutta ja suuria teemoja

Olen syksystä 2014 lähtien opiskellut vuoden verran kirjoittamista ja kulttuurituotantoa Työväen akatemialla Kauniaisissa – opistossa mieleeni jäi ikiajoiksi pyörimään erään englanninkielisen kirjallisuuden opettajan toteamus novelleista.

Tämä opettaja kehoitti minua lukemaan novelleja siksi, että ne ovat kirjoitusmuoto, jolla todella monet kirjailijat aloittavat kirjoittamaan (ennen ensimmäistä romaaniaan, voin seurata mistä he ovat lähteneet liikkeelle) ja myös siksi, että novellit ovat todella luova ja kokeellinen taiteen muoto.

Novelleissa kirjoilija voi leikitellä eriliaisilla ideoilla ja mielikuvilla eikä näitä ideoita tarvi hioa pitkän romaanin muotoon. Ideoiden kanssa ei tarvitse leikkiä viikkoja tai kuukausia, novellin kun voi kirjoittaa parhaimmillaan tunneissa.

Kun tätä ajatusta novellien ja romaanien välillä soveltaa elokuviin ja lyhytelokuviin, näyttäytyy lyhytelokuvien maailma myös äkkiä hyvin kokeellisena leikkikenttänä. Kun vielä miettii, että piirtämällä on paljon helpompi rikkoa ”todellisuuden” rajoja kuin videokamaeralla kuvaamalla, oli minulle selvää, että Animatricksin elokuvanäytöksissä minulla oli lupa odottaa todella kokeellisia elämksiä elokuvateatterissa istuessani!

IMG_9119

Ohjelmaa oli paljon, muun muassa erilaisia worshopeja oli tarjolla.

Enkä tullut pettymään. Pääsin näkemään niin piirrettyjä animaatioita, tietokoneella tehtyjä 3D- ja 2D-animaatioita, animaatiota, joka yhdisti näitä molempia edellisiä tyylejä ja muovailuvaha-animaatiota. Näin animaatioita, jotka käsittelivät muistoja, lapsuutta, unelmia, suruja, ihmisenä kasvamista, ihmisyyttä, hyvyyttä ja pahuutta.

Animaatioissa käsiteltiin lyhyessä ajassa koskettavalla ja tunteita herättävällä tavalla valtavan suuria teemoja: yllämainittujen teemojen lisäksi pohdittiin myös ystävyyttä, sisaruutta, kunnianhimoa, saavutuksia, rakkautta, seksiä. elämän ja olemassaolon tarkoitusta, kuolemaa, ihmisten suhdetta luontoon, ihmisten suhdetta teknologiaan.

Näin myös monia lyhytelokuvia, jotka eivät näennäisesti käsitelleet yhtään mitään – animaatioita, jotka olivat puhdasta tarinatonta hetken fiilistelyä ja mielikuvitusta. Runsaan kahden tunnin ajan ehdin festivaaleilla animaatioita näkemään ja minusta tuntui, että opin tänä aikana paljon ja että sain hurjasti uusia oppeja elämään ja muistutuksia siitä mikä elämässä on tärkeää.

Monet animaatioelokuvat ovat luovuuden juhlaa.

Monet animaatioelokuvat ovat luovuuden juhlaa.

 

Musiikkia ja juoksupojan hommia

Pääsin festivaaleilla myös kuuntelemaan huippu-uran tehneen Mark Thomas -muusikon luentoa siitä millaista on säveltää musiikkia elokuviin ja animaatioihin. Tapahtumia riitti festivaaleilla erilaisista workshopeista luentoihin ja paneelikeskusteluihin. Juhlissa oli live-musiikkikeikkoja, elokuvanäytöksiä ja molempia samassa salissa yhtäaikaa.

Kaikkiin tapahtumiin en tietenkään millään kerennyt osallistua, olinhan sentään vapaaehtoisena paikan päällä ja minulla riitti töitä, joita minun piti tehdä. Tehtävät vaihtelivat pöytien ja tuolien roudaamisesta ja paneelikeskustelupisteen valmistelusta ruuan hakemiseen lähiravintolasta koko vapaaehtoisporukalle!

Juoksupoikana sain toimia myös pullojen palauttamisen suhteen ja tapahtuman loputtua kaikki tavarat piti toki siivota ja kantaa pois paikan päältä. Juttelin muiden vapaaehtoisten kanssa, ja edeltävällä viikolla ennen tapahtumaa jaoin Animatricks-esitteitä ja flyereitä kirjastoihin ja kahviloihin ympäri Helsinkiä.

IMG_9115.CR2

Tapahtumassa myös opastin ja autoin juhlavieraita. Olin festivaaleilla vapaaehtoishommissa lauantain ja sunnuntain aikana yhteensä ehkä noin 15-16 tuntia. Tapahtuman jälkeen olen katsellut jonkin verran lisää sellaisia lyhytelokuvia, joita olen onnistunut Vimeosta ja YouTubestä löytämään ja olen nauttinut näistä elokuvista suuresti.

Elokuvia on monesti kiva kutsua yhdessä ystävien kesken – vähänkin enemmän pohdintaa vaativissa elokuvissa (sellaisissa kuten vaikka Pilvikartasto, The Departed, Memento ja Fight Club) tämä keskustelu on melkeinpä yhtä nautinnollista kuin itse elokuvan katsominen ensimmäistä kertaa.

Animaatiot täyttävät mielestäni lositavasti keskustelunavausfunktion: niiden katsominen ei vie pari tuntia, ehkä maksimissaan vartin tai kaksikymmentä minuuttia, ja silti niistä voi riittää keskusteltavaa yhtä pitkäksi aikaa kuin yhdestä täyspitkästä elokuvasta!

BioRexin elokuvasalissa oli tilaa monelle sadalle ihmiselle.

BioRexin elokuvasalissa oli tilaa monelle sadalle ihmiselle.

Tuskinpa olen ikinä aiemmin tutustunut Israelilaiseen lyhytelokuvan maailmaan tai katsonut elokuvia, jossa vain kymmenen-viidentoista minuutin aikana kyetään ilmaisemaan näin valtavasti. Haluan tulevaisuudessa viettää illanviettoja, joissa katson ystävieni kanssa lyhytelokuvia ja lyhytanimaatioita pelkkien perinteisten täyspitkien elokuvien sijaan!

Varmasti saan ammennettua inspiraatiota lyhytelokuvista myös omaan musiikkiini ja elämääni. Jos joku tämän tekstin lukijoista innostui animaatioiden ja lyhytelokuvien maailmasta, niin linkitän tähän loppuun vielä muutaman elokuvan. Kannattaa myös tutustua Vimeo-videosivuston kanavaan Animated Shorts.

Artikkelin loppuun laitan vielä linkkejä muutamiin Animatricks-elokuvafestivaaleilla esillä olleiden elokuvien trailereihin. Elokuvien esittelytekstit on kopioitu sellaisenaan Animatricksin nettisivuilta. Alla olevan listan lisäksi monia palkittuja elokuvia on nähtävillä myös Animatricksin omilla nettisivuilla täällä.

Muita elokuvatapahtumia, joissa olen vapaaehtoistanut, ja joita voin suositella, ovat DocPoint, Rakkautta & Anarkiaa International Film Festival ja Midnight Sun Film Festival.

IMG_9715

Gloriassa oli myös tilaa juhlia festivaalipäivien välissä.

Lyhytanimaatioita

514111591_1280x720
One Bright Dot
Yllä mainitulta Vimeon listalta napattu lyhyt kahden minuutin animaatio One Bright Dot näyttää loistavasti miten taianomaisia tunnelmia ja maailmoja animaation keinoin on mahdollista luoda.

514632907_640
Ascension
Moninkertaisesti palkittu seitsemän minuutin mittainen lyhytelokuva Ascension toteuttaa käyttää hyvin animaation suomia vapauksia. Vajaan kahden minuutin kohdalla tapahtuva käänne ei olisi suoraan sellaisenaan mahdollinen niin sanotussa realistisessa elokuvassa!

480631110_640
Dip N Dance
Toinen palkintoja kerännyt kokeellinen ja luova lyhytanimaatio Dip N Dance alkaa Fight Club -elokuvasta tutulla sitaatilla ”The things you own end up owning you.”

deus-ex_-human-revolution-wallpapers
Deus Ex: Human Revolution
Deus Ex: Human Revolution -tietokone- ja konsolipelin yhteyteen kuvattu lyhytelokuva, joka tarjoaa mielenkiintoisen vaihtoehtoisen näkymän tulevaisuuteen, lääketieteen kehitykseen ja suuryhtiöiden vallan kasvamiseen. Visuualisesti tyylikäs ja todella dramaattisesti tehty lyhytelokuva.

Kyseessä on listan ainut ei-animaatioelokuva, mutta koska päätin, että haluan postaukseni myötä avata lukijalle uusia maailmoja, niin mainitsen nyt, että animaatioiden lisäksi myös lyhytelokuvat ovat oma kiehtova maailmansa. Kirjoita vain YouTuben tai Vimeon hakukenttään short film ja anna seikkailun alkaa. Wanderersista on vaikkapa hyvä aloittaa.

 

Animatricks-elokuvien trailereita

We_cant_live_without_Cosmos_1
We Cant Live Without Cosmos
Kaksi kosmonauttia, kaksi ystävää tekevät parhaansa jokapäiväisessä koulutuksessaan yhteisen unelman saavuttamiseksi.

DINNERFORFEW3
Dinner for Few
Illallisella ”järjestelmä” ruokkii vain harvat muiden joutuessa selviytymään tähteillä. Vääjäämättömästi taistelu rippeistä johtaa katastrofaaliseen muutokseen.”

PECHERESSES_STILLS__6AA28F1
Sinners
”Kolme tarinaa kolmesta kärsivästä naisesta, kolmessa eri epookissa. Valitettavan sattumuksen seurauksena he joutuvat mieshahmon vihan kohteeksi.”

audabe1
Audabe
”Musta aurinko nousee Leman-järvellä. Surrealistisessa taustavalaistussa kohtauksessa uimarit ja linnut todistavat auringonnousun spektaakkelia, sellistin musiikista lumoutuneena.”

Load1_10801
Load
”Huojuva, epävarma lasti muistoja matkaa loputtomassa meressä, mutta raskas paino ja ailahteleva henkinen rasitus vaarantavat matkan.”

LVDE_still01
The Elephant and the Bicycle
Elefantti asuu kaupungissa ja työskentelee siellä katusiivoojana. Eräänä päivänä hän näkee suuren polkupyörämainoksen. Vaikuttaa juuri oikean kokoiselta hänelle!”

deepspace-300x168
Deep Space
”Astronautit etsivät älyllistä lajia oudon puoleensavetävällä planeetalla.”

Man-on-the-chair_04
Man on the Chair
”Mies tuolissa kärsii ja alati kyseenalaistaa oman olemassaolonsa.”

Leave a Reply