#15: Ompelun ja käsitöiden värisyttävä maailma
Viidestoista Missä nähdä kauneutta -artikkelisarjan teksti käsittelee ompelemisen ja käsitöiden sekä vaatesuunnittelun kauneutta. Haastateltavana minulla on Sodankylän elokuvajuhlissa tapaamani, ompelua pienestä pitäen harrastanut, parikymppinen nainen.
”Saan käsitöistä todella paljon mielihyvää. Jos otan käteeni neulat ja lankaa ja aloitan virkkaamaan tai neulomaan, on minun välillä vaikeaa lopettaa, virkkaaminen ja neulominen on todella koukuttavaa. Virkkaamisessa parasta on se, että sitä voi tehdä tosi vapaasti ilman ennakkosuunnitelmia tai ohjeita, lankoja voi vaihtaa milloin vain ja työtään voi lennosta muotoilla uuteen suuntaan, jos mieli tekee.
Jossain vaiheessa olin todella innoissani vapaavirkkauksesta, jossa käytetään monia erilaisia silmukkamalleja, lankoja ja värejä. Neulominen ja virkkaaminen ovat mukavan meditatiivisia harrastuksia. Molemmissa toistetaan yhtä monotonista liikettä ja tämä on välillä todella rauhoittavaa ja vapauttavaa.
Virkkaamisessa tehdään yhdentyyppistä silmukkaa koko ajan kun neulomisessa pitää enemmmän suunnitella etukäteen mitä tekee. Neulomiseen varsinkin sisältyy paljon matematiikkaa matematiikkaa. Ennen neulomisen aloittamista pitää laskea paljon. Pitää laskea etäisyyksiä ja silmukkamääriä ja skaalata kaavakuva koosta toiseen.
Nimittäin ennen kuin aletaan neuloa lopullista työtä valmiissa koossa, tehdään sitä ennen usein pienoismalli, jotta nähdään, että kaikki menee kohdalleen. Vaatteita neuloissa tarvitaan paljon avaruudellista hahmottamiskykyä, sillä kangasta pitää mielessään käännellä joka suuntaan kun työtä valmistellaan.”
”Tykkäänkin geometriasta todella paljon ja se liittyy vahvasti käsitöihin. Kun ompelee vaatetta, pitää aluksi tehdä kaavat vaatteista ja sitten miettiä, että miten kaksiulotteisten kaavojen pohjalta tehdään kolmiulotteisia vaarreita.
Käsitöissä on se kiva puoli, että siinä näkee koko miten edistyy, palaute on välitöntä. Ja kun pitkän työskentelyn ja suunnittelun jälkeen saa jotain valmiiksi, on tämä todella tyydyttävää. Myönnettäköön, että välillä olen kyllä liiankin perfektionisti käsitöiden suhteen.
Opin ompelemaan käsin, isäni opetti kun olin kuusivuotias. Opin ompelemaan ennen kuin opin lukemaan ja olen pienen ikäni tehnyt kaikenlaisia käsitöitä. Myöhemmin yläasteella opettelin virkkaamaan ja neulomaan, ensimmäiset käsityöni bareja ja vaatteita.
Olen myös ollut nukeista innostunut pienestä pitäen. Koulu sen sijaan ei ole kiinnostanut minua juuri ikinä eivätkä numeroni ole ikinä olleet mitään hyviä paitsi käsitöissä. Tästä aineesta sain aina ysejä ja kymppejä ja s itsearvostuksen kannalta onkin ollut tärkeää olla hyvä käsitöissä.”
”Minun piti käydä yhdeksäs luokkakin läpi kaksi kertaa, olin siis kymppiluokalla, ja vaateartisaanin opinnot aloitin 17-vuotiaana. Koulussa opin muun muassa kaikenlaisia juttuja kutomisesta ja ompelemisesta, opin muun muassa kokoamaan ja käyttämään kangaspuita ja opin paljon eri vaatemateriaaleista. Kävimme läpi miten eri kangastyypit ja -metriaalit tehdään ja mistä eri kuidut tulevat, kaikkea tällaista.
Mielestäni kaikki tämä oli todella milennkiintoista ja nautin opinnoistani paljon. Ompelemisen myötä näen maailmaa eri tavalla kuin ennen. Jos menen vaatekauppaan tai kirpputoreille tai muuten vain katson ihmisten vaatteita, tiedän heti mistä materiaalista kankaat on tehty ja millä tekniikalla ne on ommeltu.
Jos näen vaatteen tai käsityön, joka on mielestäni hieno, mietin heti, että miten se on tehty – miten siitä on saatu niin hieno. Huonosti tehdyistä käsitöistä huomaan nopeasti virheet. Opin niistäkin – mitä ei kannata tehdän. Ostan itse tosi harvoin uusia vaatteita, mutta menen kauppoihin hakemaan ideoita ja inspiraatiota.
Haen inspiraatiota ylipäätänsä kaikesta kuvataiteesta, valokuvista, paljon myös lunonosta, vähän kaikesta. Netistä saan paljon ideoita. Selaan erilaisia yhteisöjä, joissa esitellään vaatteita ja käsityötä. On muun maussa olemassa niin sanottu ravelry-verkkohteisö, joissa on ihmisiä monista eri maista ja joissa ihmiset myyvät kaavojaan tai vaatteitaan.”
”Monet alan harrastajat ovatkin aloittaneet tällaisen sivun kautta neulesuunnittelijan työn. Maksullisten kaavojen ja ohjeiden lisäksi, sivulla on myös paljon ilmaisia ohjeita ja kaavoja. Esimerkisi sain kerron idean yhteen tilkkutyöhön yhdestä hienosta laatoituksesta.
Minulla on kausia, joilloin ompelen ja teen paljon vaatteita ja päinvastoin. Nyt en ole vähään aikaan tehnyt yhtään mitään, mutta koko ajan haen uusia ideoita ja laadin uusia suunnitelmia. Kun minulla on tylsää, haaveilen eri vaateideoista ja mietin miten toteutan erilaisia näitä ideoita.
Värit ovat minulle tärkeä juttua, huomaan ja etsin paljon hienoja väriyhdistelmiä. Tämä ei suinkaan tarkoita, että värien pitäisi olla värikkäitä, myös monokromaattisella väriskaalalle yhdistetyt värit voivat olla todella hienoja. Vasta viimeaikoina olen alkanut arvostaa enemmän myös sisustusjuttuja. Aiemmin kaikki tällainenkin vaikutti tylsältä.”
Kiitoksia haastattelusta sinä ihana ompelun ja käsitöiden harrastaja, jonka nimeä en valitettavasti muista!