Single Blog Title

This is a single blog caption
18 maaliskuu 2016

Paul Erdős – mies, joka rakasti matematiikkaa & amfetamiinia

Tämä teksti on ensimmäisen osa uutta historiallisista henkilöistä kertovaa artikkelisarjaani.

 

Paul Erdös oli mies, joka mullisti matematiikan kentän. Hän oli yksi matematiikan historian ekstentrisimpiä ja erikoisimpia hahmoja ja myös yksi kaikkien aikojen tuotteliampia matemaatikkoja: elämänsä aikana Erdös kirjoitti lähes 1500 tieteellistä tutkimusartikkelia. Erdos eli täysin matematiikalle: kaikki hänen omaisuutensa mahtui matkalaukkuun, jota mies kantoi mukanaan, eikä hänellä ollut omaa perhettä.

Voittamistaan palkintorahoista Erdös antoi paljon pois hyväntekeväisyyteen tai laittoi rahoja palkintorahastoon, josta jokin Erdosin matemaattisen ongelman ratkoja saisi rahat ratkaistuaan Erdosin laatimia vaikeita matemaattisia pulmia. Erdosillä ei ollut kotia: hän oli reissumiehen elämää mantereiden, matemaatikkokollegoiden kotien, konferenssien ja tieteellisten tilaisuuksien välillä.

erdos22_600

Erdos tienasi vierailevana luennoitsija sen verran, että pystyi luentopalkkiollaan ja palkintorahoillaan kattamaan reissumiehen elinkustannuksensa. Hotelleissa yöpymiseen ei Erdosillä juuri mennyt rahaa: hän saattoi ilmestyä tunnetun matemaatikon ovelle kello neljä aamulla ja ilmoittaa, että hänen aivonsa olivat käytettävissä.

Jos matemaatikko suostui ruokkimaan Erdösiä jonkin aikaa ja tarjoamaan tälle majapaikan, saattoi hän löytää nimensä myöhemmin jostain merkittävästä tieteellisestä julkaisusta. Erdös oli sosiaalinen matemaatikko: hän teki yhteistyötä lähes 500 eri kollegan kanssa.

jGJ90EQ

amfetamiini, metamgetamiini, kokaiini, ekstaasi, oco, thc, kahvi, kofeiini, nikotiini, alkoholi

Erdös tunnettiin myös amfetamiinin aktiivikäyttäjänä: kerran eräs Erdösin riippuvuudesta huolissaan ollut ystävä löi Erdösin kanssa vetoa 500 dollarista siitä pystyisikö Erdös elämään kuukauden ilman amfetamiinia. Erdös voitto vedon, mutta koki, että tämä kuukausi oli hidaste matematiikan kehittymiselle. Kuukauden jälkeen Erdös jatkoi amfetamiinin käyttöä kuten ennenkin.

Erdös oli niin vaikuttava henkilö matematiikan saralla, että alan ihmiset keksivät Erdösin luvun kuvaamaan omaa merkittyvyyttään matematiikan kentällä. Tässä lukusysteemissä Erdösin itsensä luku oli 0. Matematiikon, joka oli julkaissut tieteellisen artikkelin Erdösin kanssa, luku oli 1. Matemaatikon, joka oli julkaissut artikkelin luvun 1 -henkilön (mutta ei itsensä Erdösin) kanssa luku oli kaksi ja niin edelleen.

Erdös piti itseään agnostisena ateistina, mutta hän puhui usein kirjasta (the book) tarkoittaen sillä visuaalisaatiota teoksesta, johon Jumala oli kirjoittanut kaikkein kauneimmat ja eleganteimmat matemaattiset kaavat. Erdösillä oli myös oma tapansa käyttää kieltä: hän kutsui lapsia epsiloneiksi, naisia pomoiksi ja miehiä orjiksi. Naimisissa olevat ihmiset olivat vangittuja, eronneet vapautuneita. 

BkTpplpCAAE6zry

Jumala-Paul-Erdös

Jumalaa, jonka olemassaoloa Erdös epäili, Erdös kutsui ylivertaiseksi fasistiksi ja ihmisiä, jotka olivat lopettaneet matematiikan parissa toimimisen Erdös kutsui kuolleiksi. Alkoholi oli myrkkyä ja kaikki musiikki lukuunottamatta klassista musiikkia oli melua.

Erdös sai sydänkohtauksen 83-vuotiaana osallistuessaan konferenssiin Varsovassa. Hän ei mennyt ikinä naimisiin eikä saanut ikinä epsiloneita (lapsia). Erdös ehdotti elämänsä aikana omaksi hautakivitekstikseen: ”Olen viimein lopettanut tyhmemmäksi tulemisen.”

mathematics-wallpaper-960x600

matematiikka

”Erdösistä oli vaikea olla pitämättä. Hänen oli lapsenomaista viattomuutta yhdistettynä kuivaan nokkeluuteen, joka viestitti henkilöstä, joka ei ollut täysin tietämätön ulkomaailmasta. Erdös oli mies, jonka koko elämä pyöri matematiikan ympärillä.

Erdös oli lyhyt ja hauraannäköinen, lähes kalmankalpea. Hän pukeutui usein kuluneeseen harmaaseen raidalliseen pukuun, avosandaaleihin ja puhui englantia vahvalla sointuvalla unkarilaisella aksentilla. Hän pystyi ylläpitämään useita matemaattisia keskusteluja samanaikaisesti.”
Keith Devlin

epsilon

epsilon

 

 

Leave a Reply