Single Blog Title

This is a single blog caption
25 maaliskuu 2015

Kolme hyödyllistä oppimissovellusta

Internet on mullistanut monella tavalla ihmisten elämää. Keskityn kolmen esimerkin avulla kertomalla miten se on muuttanut jo radikaalisti koulutusta ja oppimista yleisesti. Internet on täynnä kaikenlaisia sovelluksia ja koko informaatiotulvan alle saattaa jäädä todella monia hyviä nettisivuja ja sovelluksia. Internet on työkalu, jonka avulla voi kehittää itseään ja omia kykyjään.

Nykyään voi oppia lähes mitä tahansa katsomalla Youtubesta tutorialeja tai löytämällä helppokäyttöisen sovelluksen, jossa opetetaan erilaisia taitoja. Sen sijaan, että katsoisi vain hauskoja kissavideoita tai selailisi Iltalehden sivuja, voisi ajan käyttää hyödyllisesti ja oppia jotain, mikä tulee hyödyttämään sinua jopa koko loppuelämän.

Internetin käyttö saattaa helposti johtaa vain viihdekäyttöön, jolloin paljon sen potentiaalista jää käyttämättä. Kerronkin nyt kolmesta sovelluksesta, joiden käyttäminen on hauskaa – oppiminen tuntuu viihdyttävältä niitä käyttäessä.

 

1. Duolingo 

Mikä: Kielten oppimissovellus

Kielet (10): Espanja, Ranska, Saksa, Italia, Portugali, Ruotsi, Hollanti, Tanska, Irlanti, Turkki,

Hinta: Ilmainen

 

Duolingolla on yli 30 miljoonaa käyttäjää ja se on mielestäni ylivoimaisesti paras kieltenoppimis sovellus. Löysin sovelluksen täysin sattumalta puolitoistavuotta sitten, kun eräs suomenruotsalainen ystäväni esitteli sovelluksen, jota hän itse käytti. Siitä hetkestä lähtien olen käyttänyt Duolingoa hyvin intensiivisesti ja noussut käyttäjäkunnan Hall of Fame listoille.

Tässä on vaiheet joita käyt läpi, kun olet ladannut Duolingon:

1. Valitse kymmenestä kielestä se mitä haluat opiskella 

2. Käy läpi kaikki tehtävät valitsemastasi kielestä. Näet kielioppipuun, joka koostuu oppikokonaisuuksista, jotka täytyy päästä läpi kuin tasohyppelyssä ennen kuin pääsee etenemään seuraaviin tehtäväkokonaisuuksiin.

 

 

3. Jos olet vasta-alka valitset ensimmäisen ja aloitat etenemisen kohti loppua, lopussa olet käynyt kielen koko kieliopin ja olet oppinut noin 3000 yleisintä sanaa kyseisestä kielestä. Tutkimusten mukaan tämä määrä vastaa yli 90% jokapäiväisestä puheesta. Jos osaat jo kieltä voit ottaa tasotestin ja hypätä eteenpäin ja aloittaa oppiminen suoraan vaikeammista asioista.

4. Tehtävää suorittaessa saatat kohdata muutaman erilaisen tehtävätyypin. A) kielen kääntäminen esimerkiksi espanjasta englanniksi tai toisinpäin, B) kuullunymmärtäminen, kirjoitat lauseen, jonka kuulet kuulokkeista, C) monivalinta, valitset 2-4 vaihtoehdosta oikean vastauksen, D) puhuminen, jos haluat käyttää mikrofonia joudut toistamaan lauseen jonka kuulit.

 

Tehtäviä tehdessä voit kerrata itsellesi vaikeita sanoja, käydä juttelemassa keskustelufoorumilla muiden käyttäjien kanssa kieltenoppimiseen liittyvistä asioista. Voit seurata ihmisiä tai saada itse seuraajia, jos olet aktiivinen keskustelija tai saat korkeita pistemääriä. Tehtäviä suorittaessa saat pisteitä ja mitä enemmän saat pisteitä sitä korkeampi level sinulla on. Jos opiskelet montaa kieltä näet jokaisen kielen levelin erikseen.

Tarpeeksi oppineet voivat käyttää kääntämisominaisuutta. Käyttäjät kehittävät kielitaitoaan kääntämällä oikeita internetartikkeleita sovelluksen Immersion-osiossa ja saavat pisteitä kääntäessä lauseita. Kääntämisosio onkin se mistä Duolingo itse tekee rahaa. Osaavat käyttäjät valjastetaan kääntämään internet-sivuja kehittääkseen omaa kielitaitoaan ja saadakseen pisteitä, jotka motivoivat heitä eteenpäin ja samalla käännetyt internet sivut maksavat Duolingolle käännöstyöstä.

 

 

Sinun ei tarvitse osata yhtään kieltä, kun aloitat sen oppimisen Duolingossa. Monet käyttäjät aloittavat täysin nollasta, mutta itse opiskelin kieliä joita osasin jo ja kävin ne loppuun ennen kuin aloitin muutamia kieliä nollasta. Koen, että suurimman hyödyn saa kuitenkin, jos on jonkinverran pohjatietoa ja mielellään perusteet hallussa tietystä kielestä.

Koko sovellus on niin yksinkertainen ja helppokäyttöinen, että oppiminen tuntuu todella hauskalta. Itse käytän lähes päivittäin kehittääkseni omaa sanavarastoani ja ymmärrystä kieliopista useissa kielissä Duolingossa.

Muut käyttämäni kielisovellukset: Memrise, Lingvist

Huonoin puoli: kielen oppiminen nollasta saattaa hieman olla vaikea, koska kielioppi osiot ovat melko tiivistettyjä ja itsekseen niiden oppiminen voi lisätä haastetta oppia.

 

2. CodeSchool 

Mikä: Ohjelmoinnin oppimissovellus

Oppikokonaisuudet (6): HTML/CSS, JavaScript, Ruby, iOS, Git, Electives

Hinta: Ilmainanen rajoitettu versio/ maksullinen 29$

 

Ohjelmointi on tärkeä taito, jonka merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Ei tiedä vaikka tulevaisuudessa jossakin pisteessä kaikista maista mitattaisiin lukutaidon lisäksi koodaustaito, jos siitä tulee yhtä tärkeä osa elämää kuin mitä lukutaito on meille nykyään.

Aloitin vuoden 2014 alussa opiskelemaan ohjelmoinnin perusteita kansanopistossa ja Codecademy nettisivustolla. Hyvän alun jälkeen olinkin neljä kuukautta matkoilla ja palatessa en löytänyt motivaatiota jatkaa kehittymistä. Kaikki muuttui kun vilkaisin CodeSchoolin nettisivuja. Innostuin uudelleen ohjelmoinnista ja muutaman viikon käytön jälkeen koin sen olevan niin hyvä, että se oli ensimmäinen nettisovellus josta maksoin kuukausihinnan.

CodeSchoolissa on kuusi erilaista osa-aluetta, joista voi valita mitä opiskella. En itse tiennyt yhtään mitään ohjelmoinnista kun aloitin vuosi sitten toisen sovelluksen avulla opettelemaan sitä. Näiden sovellusten käyttö ei vaadi mitään tietoa ohjelmoinnista, koska ne ovat niin helppokäyttöiset. Alussa ongelmia saattaa tosin olla ymmärtää kaikki englanninkieliset ohjeet, mutta kun se luonnistuu niin oppiminen tapahtuu todella sulavasti.

 

 

CodeSchoolissa aihealueista näytetään todella hyvälaatuinen video, jossa tulevien tehtävien aiheesta opetetaan tärkeimmät asiat. Videon päätyttyä suoritetaan tehtäviä, joista saa pisteitä. Tässäkin käytetään siis pelillistämiselementtejä ja suoritetuista aihealueista saa badgeja eli merkkejä palkinnoksi. Tehtävissä on todella selkeät ohjeet ja jos ei millään keksi vihjeiden avulla vastausta niin vastauksen saa melko helposti, jotta voi jatkaa oppimista.

Itse aloitin opiskelin HTML/CSS:stä ja siirryin JavaScriptiin. HTML ja CSS ovat tietynlaisia ohjelmointikieliä, joiden avulla luodaan nettisivujen ulkoasut, JavaScriptillä ulkoasuun liitetään toiminnallisuuksia, jolloin nappia painaessa tapahtuu jotain.

 

Tämä sivu mahdollistaa ohjelmoinnin oppimisen todella mukavalla ja helpolla tavalla. Aiemmin ohjelmoinnin oppiminen oli todella vaivalloista, varsinkin aikoina ennen internetiä, kun ei voinut etsiä vastauksia edes netistä foorumeilta ja muiltakäyttäjiltä.

Muita ohjelmoinnin oppimissovelluksia: Treehouse, Codecademy

Huonoin puoli: ilmainen versio erittäin rajoitettu ja maksullinen saattaa maksaa monille liikaa, 29$/kk.

3. KhanAcademy 

Mikä: Oppimissovellus monista aiheista

Aiheet: Matematiikka, luonnontieteet, talous, taiteet, humanistiset aineet, it

Hinta: Ilmainen

 

KhanAcademy sisältää oppikokonaisuuksia todella monelta eri alalta. Oppikokonaisuudet on lajiteltu kauniile ja yksinkertaiselle sivulle niin, että ne löytää helposti. Aihealueista on videoita ja tehtäviä tarjolla. Käyttäjä saa pisteitä omasta etenemisestään ja omaa etenemistä voi seurata tilastoista. Alussa valitaan myös avatar itselleen, joka kehittyy kuin pokemon korkeammiksi muodoiksi sitä mukaa kun oppii lisää asioita. Tässäkin sovelluksessa pelillistämistä käytetään hyvin käyttäjän motivoimiseksi ja koko käyttöjärjestelmä tuntuu mukavalta käyttää.

khan2

 

Itse opiskelen taloutta enimmäkseen alussa. Lisäksi tieteistä ja muista osioista löytyi todella mielenkiintoisia asioita. KhanAcademy on luonut ympäristön, jossa oppiminen tuntuu hauskalta ja sivua selaillessa saattaa päätyä oppimaan asioista, joita ei edes suunnitellut oppivansa. Tieto on kompaktissa paketissa ja sivulla näkee mitä on jo opiskellut eikä siten voi vahingossa käydä samoja asioita läpi, jotka on käynyt jo. Todella motivoivaa on oman edistymisen näkeminen omassa profiilissa, jonne kerääntyy pisteitä ja merkkejä.

khan

 

Aihealueet menevät todella syvälle erityisalueisiin, joita videoissa tai tehtävissä käsitellään. Kaiken tämän vuoksi onkin uskomatonta, että KhanAcademy on ilmainen. Sen tarjoama hyöty on kuitenkin niin suuri. Pelkästään tätä sivua käyttämällä voi laajentaa omaa tietovarastoaan todella monista eri aiheista.

Huonoin puoli: videoiden laatu ei ole CodeSchoolin tasolla ja saattaa tylsistyttää jos ei ole kiinnostunut tietämään aiheesta erityisesti.

 

Loppusanat

Kaikille edellämainituille sovelluksille oli ominaista se, että niissä oppimisesta tehtiin hauskaa peliominaisuuksilla ja näkemällä oma eteneminen. Kaikki kolme sivua ovat erittäin tyylikkäitä, mutta samalla yksinkertaisia. Niitä on helppo käyttää ja niitä käyttämällä hyötyy itse.

Ilman näitä kolmea sovellusta joutuisin käyttämään kymmeniä hajanaisia lähteitä yksittäisten asioiden oppimiseen joten säästän itse todella paljon aikaa niitä käyttämällä.

Duolingo tulee mahdollistamaan vieraiden kielten oppimisen miljoonille ihmisille ympäri maailman ilmaiseksi. CodeSchool helpottaa ohjelmoinnin oppimista ja lisää siten henkilöiden määrää, jotka osaavat ohjelmoida. KhanAcademy mahdollistaa köyhille asioiden oppimisen käymättä yliopistossa, jotka ovat lähes kaikissa maissa maksullisia.

Leave a Reply