Viisi tarinaa siitä miksi mikään ei ole mahdotonta
Väitän, että mikään ei ole mahdotonta. Mikään saavutus, mihin voi vaikuttaa omilla ponnisteluilla ja kyvyillä ei ole mahdoton. Kaikki tavoitteet, joiden toteutuminen vaatii onnea tai sattumia sen sijaan voi olla mahdoton. Lottovoiton saaminen on täysin onnesta kiinni eikä omia mahdollisuuksia voittoon voi mitenkään omilla teoilla lisätä.
Puhekielessä käytettynä termi realisti tarkoittaa henkilöä, joka pitää tiettyjä asioita mahdottomina saavuttaa. Jos puhut realistin kanssa ja kerrot haaveistasi olla olympiavoittaja, menestyvän yrityksen perustaja tai vaikka astronautti, realisti todennäköisesti ”palauttaa sinut maanpinnalle” kertomalla etteivät unelmasi ole ”realistisia”. Realisti miettii, että todennäköisyys tietyn asian tapahtumiseen on niin pieni, ettei tavoitteen saavuttamista voi pitää mahdollisena.
Erityisesti realistit lyttäävät optimistisia unelmoijia, jotka kehittävät uudenlaista teknologiaa tai yrittävät tehdä jotain mitä kukaan ei ole historiassa tehnyt aiemmin. Asioita, jotka realistien mielestä ovat mahdottomia ja epätodennäköisiä. Realistit ovat jämähtäneet omien asenteidensa ja yleisten uskomusten vangiksi.
He eivät välttämättä usko itseensä ja siten toisiin uskominen saattaa olla vaikeata ja aiheuttaa skeptisen asennoitumisen äärioptimististen henkilöiden suuruudenhulluihin suunnitelmiin. Realistit näkevät onnistumiset onnekkaina sattumina, vaikka onni on vain yksi osa suurempaa kaavaa, johon kuuluu myös henkilön motivaatio, taidot ja tarjoutuneet tilaisuudet.
Maailmassa tulee olemaan aina näitä realisteja ja pessimistisiä henkilöitä, mutta älä lannistu. Videon alla on lista viidestä tarinasta, joiden piti olla joskus mahdottomia, mutta nykyään ne ovat itsestäänselviä totuuksia.
Will Smithin upea video realismista ja menestyksestä.
1. Kuvaaminen
Vuosi 1839 tunnetaan valokuvauksen historian syntymäpäivänä kun Louis Daguerre julkaisi ensimmäisen kaupallisen helppokäyttöisen kameran. Valokuvaus oli jo saanut ensiaskeleet tosin 1820-luvulla.Joka tapauksessa, valokuvauksen eli tietyn tilanteen ikuistamisen fyysiseen muotoon täytyi olla lähes mahdottomana pidetty konsepti vuosituhansia.
Tilanteita ikuistettiin aluksi piirtämällä kalliomaalauksiin ja siirtymällä pergamenttiin, paperiin ja tauluihin myöhempinä aikoina. Muiden teknologioiden kehittyessä rinnan myös videokuvaus sai myöhemmin alkunsa.Kokonaisia hetkiä voitiin tallentaa filmirullalle ja katsoa se myöhemmin uudelleen. Sehän oli kuin kulkemista ajassa taaksepäin.
1990-luvun digitaalitekniikka vei valokuvauksen uudelle tasolle kun valokuvia voitiin tallentaa digitaaliseen muotoon filmirullan sijasta. Nykyään valokuvaus on arkista puuhaa kaikille, mutta vain muutama vuosisata taaksepäin nykyajan kamerakännykät olivat täysin epärealistisia ideoita.
2. Lentäminen
Oli vuosi 1903 ja Wilbur Wright, toinen Wrightin veljeksistä lensi ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa lentokoneella, jossa oli moottori. Leonardo DaVincin ajoista lähtien oltiin lentämistä yritetty jo ilman suurempaa menestystä.
Lentämisen piti olla mahdotonta ihmisille. Miten realistista oli, että polkupyöräkauppaa pitävät veljekset onnistuivat rakentamaan ensimmäisen toimivan lentokoneen ja aloittamaan kokonaan uuden teollisuudenalan.
Tästä alkoi hurja kehitys ilmailussa, ensimmäisen lennon lentonopeus oli vain 10 km/h, vuonna 1910 ylitettiin jo 100 km/h tuntinopeus ja lentokoneet otettiin juuri armeijakäyttöön ensimmäisen maailmansodan puhjetessa.
1940-luvulla ylitettiin jo 1000km/h nopeus ja 1955 saavutettiin haamurajana pidetty äänennopeus lentämisessä. 1976 tehtiin nykyinen maailmannopeus lentämällä lähes kolme kertaa ääntä nopeammin eli 3530 km/h.
Vain 73 vuodessa siirryttiin siitä, ettei ilmailualaa ollut olemassa siihen, että lennettiin kolme kertaa ääntä nopeammin. Uskomatonta!
Ilmassa liikkuvat massiiviset metalliputkilot metallisiipien kera lentävät kolme kertaa nopeammin kuin ääni. Kuulostaako realistiselta?
3. Avaruuteen meneminen
Tämä mahdoton teko muuttui todellisuudeksi 1957, ensimmäinen elävä olento kävi avaruudessa. Kyseessä oli Laika-koira. Ensimmäinen kädellinen avaruudessa ei ollut ihminen vaan 1961 avaruuteen lähetetty Ham simpanssi.
Samana vuonna tapahtui kuitenkin vääjäämätön, Yuri Gagarin kävi avaruudessa ensimmäisenä ihmisenä ja tästä pelästyneenä John F. Kennedy julisti USA:lle tavoitteen mennä Kuuhun ennen vuosikymmenen loppua.
Vuonna 1969 ihminen oli jo käynyt Kuussakin. Nykyään avaruuteen on lähetetty jo robotteja ja luotaimia tutkimaan planeettoja ja kuita. Kauimpana oleva luotain on jo kauan sitten ohittanut Pluton kulkien 17km/s, käsittämättömät 17 kilometriä sekunnissa ja ihmiset ovat rakentaneet tuon laitteen.
Robotit tutkivat Marsia, luotaimet kuvaavat Saturnusta, Jupiteria ja kaikkia aurinkokunnan planeettoja ja kuita. Ei tarvitse kuin mennä puoli vuosituhatta taaksepäin, kun sinut olisi poltettu väitteistä, että maa kiertää aurinkoa ja mainitsemalla muiden planeettojen, aurinkokuntien ja galaksien olemassaolosta.
Ihmisiä ollaan jo lähettämässä Marsiin tällä hetkellä ja tutkijat suunnittelevat muiden planeettojen olojen muuttamista elämälle suotuisiksi. Missä mahdamme olla puoli vuosituhatta eteenpäin mennessä, jos pelkästään viimeisen 50-60 vuoden aikana on saavutettu kaikki edellämainitut?
4. Internet ja kännykät
Tietotekniikka on toteuttanut todella mahdottomia saavutuksia. Meillä on taskussa pieni ja ohut kapula, josta voimme etsiä kaikki tiedot, jota ihmiskunnan historian aikana on löydetty.
Voimme halutessamme tietää kaiken kaikesta mitä koko tähänastisessa historiassa on saatu selville pelkästään yhden pienen kapulan avulla. Sen lisäksi voimme ottaa kännykän avulla yhteyttä ystäviin, jotka ovat kaukana meistä.
Näkymättömät säteet välittävät tiedot valonnopeudella puhelinmastojen ja ilmakehässä liikkuvien satelliittien välityksellä vastaanottajan puhelimeen, jolloin voimme keskustella reaaliajassa. Saamme välittömästi yhteyden kehen tahansa haluamme, milloin tahansa haluamme ja saamme tietää mitä tapahtuu missä tahansa osassa maailmaa, välittömästi.
Vaikuttaa melkoiselta noituudelta verrattuna aikoihin kun kirjekyyhkyt ja lähetit toimittivat viestit ihmisten välillä. Selitäpäs nämä nykyiset keksinnöt ja niiden toimintaperiaatteet kivikauden tai keskiajan ihmisille.Ei kestä kauaa kun roikut hirressä tai palat roviolla. Voit myös arvata mitä sen ajan realistit ovat ideoistasi mieltä.
5. Lääketiede
Ihmisten keskimääräinen elinikä on kaksinkertaistunut viimeisten parin vuosisadan aikana. Kuolemanvaarallisia tauteja osataan parantaa lääkkeillä ja ehkäistä rokotteilla. Menetettyjä raajoja voidaan korvata proteeseilla, joita ohjataan ajatusten voimalla kuten joitakin käsiproteeseja.
Näkö- ja kuuloaisti on opittu palauttamaan sen menettäneille henkilöille tai jopa henkilöillä, jotka eivät ole ikinä aiemmin nähneet tai kuulleet. Kokonaisia elimiä on korvattu juuri kuolleiden maksoilla tai munuaisilla. Hetki sitten onnistuttiin siirtämään miehelle uusi penis kuolleelta henkilöltä tämän menettäessä omansa epäonnistuneessa initiaatioriitissä Etelä-Afrikassa.
Nämä kertomukset eivät ole Raamatusta otettuja valittuja paloja Jeesuksen ihmeteoista vaan nykyajan lääketieteen saavutuksia. Tulevaisuudessa ihmisten elinikää voidaan mahdollisesti moninkertaistaa tai jopa robotiikan avulla saavuttaa kuolemattomuuden.
Loppusanat
Nykyajan saavutukset vaikuttavat itsestäänselviltä, koska synnyimme tähän omaan aikaan, jossa ne ovat itsestäänselvyyksiä. Tuntemalla menneisyyden voi nähdä miten suuresti maailma on yhdenkin ihmisiän aikana muuttunut.
Yksilöinä pystymme vaikuttamaan tapahtumien kulkuun kuten näimme Wrightin veljeksistä, se vaatii vain oikeanlaisen asennoitumisen omaan tavoitteiseen mikä ikinä se onkaan. Tähän kohtaan sopii Henry Fordin puhkikulutettu sanonta:
Pari kysymystä loppuun
1. Onko kukaan merkittäviä keksintöjä luonut henkilö ollut ns. realisti mielestäsi ?
2. Miksi unelmasi ovat epärealistisia, onko niiden saavuttaminen kiinni onnesta vai etkö ole vain valmis näkemään tarpeeksi vaivaa niiden saavuttamiseksi ?