HAASTE #19: RUUAN DYYKKAAMINEN
Olli Lukkari
Tämän päivän haasteeksi valikoitui ruoan dyykkaaminen. Dyykkamiseksi kutsutaan toimintaa, jossa asianomainen menee ruokakauppojen takapihalle tonkimaan kaupan biojätteistä mukaansa syömäkelpoisen muonan. Kaupat joutuvat heittämään paljon syömäkelpoista ruokaa pois – esimerkiksi parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua ruoka on monesti syömäkelpoista monta päivää umpeutumisen jälkeen, vaikkei sitä kaupassa tällöin enää myytäisikään. Liityin haasteporukamme Tuomaksen mukaan hänen mennessä vakiodyykkausreissulleen (Tuomaksella jo pitempää kokemusta asiasta) ja soitin mukaani myös haastajakaverini Tiinan.
Saavuimme erään nimettömänä esiintyvän kaupan jätteidenkeräys- ja paperinpuristuspisteelle ja suuntasimme bioastioiden luokse. Tuomas avasi jäteastiat ja ryhtyi keräämään ruokaa. Itse pysyttelin enemmän taka-alalla ja liityin aina välillä seuraan nappailemaan oman osuuteni ruuista. Heti bioastiat nähdessäni minulle oli selvää, että ensimmäis dyykkausreissu tulisi olemaan minulle rajoja ja ennakkoluuloja rikkova kokemus. Tuoltako minun pitää ruokani kaivaa? Tuohan on biojäteastia, siellä kaikki on pilaantunutta, likaista ja haisevaa. Hyyyyi! Ja mitä, jos vartijat tai työntekijät näkevät meidät? Mieleni ja kehoni oli hälytysvalmiudessa ja tähyilin koko ajan takapihalle johtavaa työtekijöiden käyttämää ovea kohti.
Syömäkelpoisen ruoan pelastamista vai lakien rikkomista?
Dyykkaaminen yhteiskunnallinen aihe, joka on herättänyt paljon kysymyksiä ja keskustelua. Voimme aloittaa keskustelun toteamalla, että arviolta puolet maailman ruuasta heitetään roskapönttöön. Onko siis väärin käydä syömässä pois kaupan pois heittämä ruoka, joka joutuisi muuten kaatopaikalle? Mutta, mitä jos kaikki ihmiset tekisivät näin – eihän silloin kukaan ostaisi ruokaa kaupasta? Onko rikollista ryöstää toisten roskia? Osa kaupoista onneksi kuulemma antaa ylijäämäruokiaan myös hätäapuun, joten aivan kaikki syömäkelpoinen ruoka ei joudu hukkaan.
Kysymyksiä on paljon, eikä niihin ole suoraa ja selvää vastausta. Varsinais-Suomen poliisin kenttäjohtajan Antti Tammisen mukaan dyykkaamisessaon kyse anastamisrikoksesta, josta voitaisiin määrätä 4-6 päiväsakkoa (pienituloisille yksi päiväsakko 6 euroa). Tamminen ei kuitenkaan tiennyt yhtään tapausta, jossa olisi vaadittu rangaistusta dyykkaamisesta. Moni dyykkaaja on ,yös kertonut harrastuksestaan täysin avoimesti kasvonsa ja nimensä julkisuuteen antaen. Monta vuotta dyykkausta harrastanut Henri Koivisto on ollut tekemisissä poliisin ja vartijoiden kanssa, ja sanoo, että häneltä on vain pahimillaan otettu ylös henkilötiedot.