Krisun kirja- ja dokkarisuositukset
Tässä on lista lukuisista dokkareista ja kirjoista, jotka tekivät minuun syvän vaikutuksen. Aiheet vaihtelevat liiketaloudesta, historiaan, huumeisiin, politiikkaan ja moniin muihin. Luin kyseisiä kirjoja ja katsoin listaamani dokkarit, koska en tiennyt näistä aiheista lähes mitään.
Yhteistä kaikille listan kirjoille ja dokkareille on se, että ne saivat minut miettimään maailmaa näkökulmasta, jota en aiemmin ollut nähnyt. Uskon vaikutuksen olevan samanlainen myös teille, jotka eivät ole perehtyneet edellämainittuihin teoksiin.
Kirjojen TOP10-lista
1. Rich Dad Poor Dad – Robert Kiyosaki
Kirja joka avasi silmäni uudenlaiselle maailmalle. Kirjassa Robert Kiyosaki kertoo omasta elämästään ja miten hän nousi keskiluokkaisesta hawaijilaisperheestä miljonääriksi. Kirja osoittaa, että kuka tahansa voi oikeanlaisella ajattelutavalla menestyä.
2. Think and Grow Eich – Napoleon Hill
Erittäin inspiroiva kirja, joka sisältää menestyneiden henkilöiden elämäntarinoita ja annetaan neuvoja miten edetä kohti unelmiensa toteutumista.
3. How to Win Friends and Influence People – Dale Carnegie
Oman aikansa sosiaalisen kanssakäymisen legenda Dale Carnegie kertoo tässä klassikkoteoksessa kaiken mitä ihmisten välisissä suhteissa täytyy ottaa huomioon. Hänen aikansa suurimmat yritysjohtajat pakkaantuivat täysiin saleihin kuuntelemaan mitä miehellä oli sanottavana.
4. Steve Jobs – Walter Isaacson
Ylivoimaisesti vaikuttavin elämäkerta mitä olen lukenut. Tässä kirjassa kerrotaan Applen perustajan Steve Jobsin huikea menestystarina yksityiskohtaisesti syntymästä kuolemaan. Paljain jaloin kulkevasta hipistä monikansallisen yrityksen toimitusjohtajaksi.
5. The Game – Neil Strauss
Yhdysvaltalaisen PUA:n eli pick up artistin elämäkerrallinen tarina. Käsittämättömän mukaansatempaava kirja kertoo naisia iskevien pick up artistien yhteisön draamantäyteisestä elämästä.
6. How They Started: Global Brands – David Lester
Kirjassa kerrotaan sopivan ytimekkäästi kymmenessä sivussa miten 25 globaalia brändiä saivat alkunsa ja kehittyivät tähän pisteeseen, jossa ne ovat nyt. Innostava kirja, jossa huomaa kuinka kaikkien suuryritysten alku on ollut melko vaatimaton.
7. Globalisaation sivutuotteet – Joseph Stiglitz
Silmiä avaava kirja maailmantaloudesta, siitä miten IMF, Maailmanpankki ja WTO säätelevät sitä ja usein ajavat rikkaimpien maiden etuja köyhien sijaan. Kirja oli helppolukuinen vaikken tiennyt aiheesta entuudestaan tuohon aikaan.
8. Physics of the Future – Michio Kaku
Tieteen popularisoija Michio Kaku teki kirjan tulevaisuuden teknologiasta. Hän pohtii teknologian kehitystä eri aloilla seuraavan 100 vuoden aikana. Aiheina ovat esimerkiksi tekoäly, nanoteknologia, lääketiede, energia ja avaruusmatkailu.
9. From Third World to First: The Singapore Story – Lee Kwan Yew
Singaporen ensimmäisen pääministerin kirjoittama kirja kertoo Singaporen uskomattomasta noususta kehitysmaasta maailman rikkaimpien maiden joukkoon. Vuosien 1959-1990 välillä pääministerinä toiminut Lee Kwan Yew oli suurin yksittäinen tekijä Singaporen menestykseen.
10. Maailman maat ja valtiot – Kimmo Kiljunen
Kaikkien maailman itsenäisten valtioiden historia lyhyesti. Historian käännekohdat näytetään lippujen kautta, miten liput ovat vaihtuneet ja mitä ne ovat symboloineet. Kirjan kirjoittanut kansanedustaja on vieraillut jokaisessa maailman itsenäisessä valtiossa itse.
Dokkareiden TOP10-lista
1. Inside Job
Vuoden 2008 talouskriisin tarkastelua lähemmin, mikä sen aiheutti ja miksi se lähti niin käsistä.
Loistava rahan historiasta kertova dokkari, josta käy ilmi milloin nykyaikaiset yritykset, lainat, paperiraha ja vakuutukset saivat alkunsa.
3. The Men Who Built America (neliosainen sarja)
Tässä dokkarissa paljastuu Amerikan 1800-luvun ja 1900-luvun alun merkittävimmät miehet, jotka loivat perustan Amerikan nousulle maailmanhuipulle. Cornelius Vanderbilt, John D. Rockefeller, Andrew Carnegie, J.P.Morgan ja Henry Ford ovat keskeisiä hahmoja, joihin keskitytään.
4. Inside LSD
1940-luvulla Albert Hofmannin syntetoimasta aineesta LSD:stä kertova dokkari. Kerrotaan historiaa aineen keksimisestä ja siitä mikä johti sen kieltämiseen ympäri maailman ja luokittelun huumeeksi lopulta.
5. The Union: Business Behind Getting High
Kannabiksesta kertova dokkari, joka paljastaa asioita joita normaalisti ei valtamediassa tai kouluissa kuule.
6. The Century of the Self (neliosainen sarja)
Psykoanalyysin käyttö korporaatioiden ja hallitusten hyväksi. Mainostuksen ja massamedian syntyhistoria, keskiössä Sigmund Freudin siskonpoika Edward Bernays, joka oli aloittamassa tätä uutta aikakautta.
7. Propaganda
Mielenkiintoinen dokkari länsimaisesta kulttuurista Pohjois-Korealaisesta näkökulmasta.
8. World According to Monsanto
Monikansallisen yrityksen Monsanton häikäilemättömistä toimista ympäri maailman.
9. Man on Wire
Ranskalaisen sirkustaiteilijan Philippe Petit’n laiton nuorallakävelytempaus World Trade Centerin tornien välillä vuonna 1974.
Miten nykyaikaiset tietokoneet kehittyivät 1800-luvun teorioista ja alkeellisista laskukoneista ? Tämä dokkari kertoo jännittävällä tavalla miten tietokoneen evoluutio eteni.
Muita dokkareita, joita voin suositella
1. 97% Owned
2. Who Killed the Electric Car
3. The Light Bulb Conspiracy
4. American Experience: Silicon Valley
5. South of the Border
6. The Zionist Story
7. Overfishing and More: Sea the Truth
8. Global Warming: Meat the Truth
9. Seeds of Death
10. Food Inc
11. The Untold Story of Psychotropping Drugging
12. Resonance Beings of Frequency
13. Discovering Psychology
14. Zeitgeist
15. Ancient Aliens
16. DMT the spirit molecule
17. Crash Course
18. Anima
19.Thrive
20. The Diamond Empire