Single Blog Title

This is a single blog caption
23 heinäkuu 2014

10 mahtavaa kirjaa, joista et ole kuullutkaan

Koitin yhtenä päivänä etsiä netistä hyviä kirjasuosituslistoja ja kyllästyin siihen, miten kaikki listat olivat täynnä perinteisiä klassikoita – Dostojevskiä, Kafkaa, Shakespearea ja Hemingwayta. Niinpä päätin luoda kaikille kiinnostuneille oman listani kymmenestä mahtavasta kirjasta, joista et ole kuullutkaan. Pyrin tuomaan esiin kirjoja, joita en ole listannut Dreamspiren Kirjat-osiossa (se osio on täynnä hyviä kirjoja).

Tämän listan kirjoista vain yksi kirja (Zen ja jousella ampumisen taito) on klassikko ja sekin on sellainen kirja, josta todellakaan kaikki eivät ole kuulleet. Joukossa on myös muutama nopealukuinen kirja (Zen ja jousella ampumisen taito, Genesis ja Rikoksia, joka on täynnä novellin omaisia tarinoita), joihin on helppo tarttua, jos ei ole lukemista hirveästi harrastanut.

Jos koet, että haluaisit itse kirjoittaa omanlaisen listauksesi 10 mahtavasta kirjasta, joista muut eivät ole kuullukaan, ota minuun yhteyttä! Voit jakaa omia lukukokemuksiasi myös kommenteissa.

Building-Social-Business

1. Muhammed Yunus: How to Build a Social Business

Nobel-palkittu taloustieteilijä ja uuden ajan yrittäjä Muhammed Yunus esittelee maailmalle uudenlaisen liikemallin, joka ei perustu voiton kerryttämiseen ja kapitalistiseen riistoon, vaan muiden auttamiseen. Sosiaalinen bisnes pöyrii kuin mikä tahansa bisnes, mutta sijoittajat ja liikemiehet saavat vain omat rahansa takaisin: kaikki voitot kierrätetään takaisin bisnekseen.

Yunusin aloittaman kyläpankin ansiosta lukuisat köyhien maiden asukkaat, jopa kerjäläiset, ovat voineet ryhtyä omavaraisiksi yrittäjiksi ja päästä irti köyhyyden kierteestä. Yunusin aloitteen jälkeen sosiaalisen bisneksen mallista ovat innostuneet myös mm. Intel, Adidas, Veolia (vesiyhtiö) ja Danone.

 

Miksi lukea?

Jos olet kyllästynyt lukemaan lehdistä huonoja uutisia ja kyynistynyt tai menettänyt uskosi maailmaan, toimii tämä kirja oivana piristämisruiskeena. Yunus osoittaa myös omalla esimerkillään miten pienistä asiasta voi kasvaa isompi muutoksen aalto (hän maksoi omasta pussistaan 27 dollarin verran bangladeshilaisten kyläläisten lainoja pois ja muutti näin monen ihmisen elämän – tästä tapauksesta voimistuneena Yunus päätti perustaa mikrolainasysteemin, sillä pankit eivät alunperin myöntäneet köyhille ihmisille lainkaan lainoja).

Tämä pienestä isoksi -matkan seuraaminen oli ainakin itselleni kiintoisaa.

zen

2. Eugen Herrigel: Zen ja jousella ampumisen taito

Tämän listan ainut klassikkoteos. Tämä noin 60-70-sivuinen kirjanen avaa silmät toisenlaiselle kulttuurille ja ajattelutavalle. Siinä missä jousiammunta on länsimaissa pisteidenlaskentaan perustuvaa kilpailu-urheilua, edustaa se Japanissa väylää henkisyyteen ja itsensätutustumiseen. Jos olet ikinä törmännyt sanaan zen, niin tiedät mistä puhun. Jos et, niin tämä kirja toimii helppolukuisena johdatuksena zenin sanattomaan ja mystiseltä vaikuttavaan maailmaan. Kirjan kirjoittaja, saksalainen professori, kertoo kokemuksistaan jousiammunnan opiskelusta 1950-luvun Japanissa.

 

Miksi lukea?

Kirja esittelee täysin länsimaiselle ajattelulle vieraan tavan ajatella ja tuntea ja kokea. Tämä kirja laajentaa maailmankuvaasi ja on nopealukuinen.

mietiskellen

3. Chade-Meng Tan: Mietiskellen menestykseen – Sisäisen etsinnän hakutuloksia

Googlen työntekijät saavat käyttää yhden työpäivän viikossa, 20% työajastaan, omien projektiensa kehittelyyn. Mainittakoon vielä, että Google on yksi maailman pidetyimmistä työpaikoista, jonne on äärimmäisen vaikea päästä sisään.

Tämä kirja syntyi projektista, jossa eräs Googlen insinööri kehitti tieteellisiin tutkimuksiin ja meditaatioon pohjautuvan itseensätutustumisohjelman, jota Google sitten alkoi käyttää työntekijöidensä koulutuksen yhteydessä.

 

Miksi lukea?

Kirja perustuu vahvasti tieteeseen. Insinöörikoulutuksen saanut kirjoittaja toteaakin heti kirjan alussa, että häntä hävettäisi julkaista mitään mikä ei perustu tieteeseen. Kirjassa on runsaasti huumoria ja itseironiaa ja se on oivaa luettavaa niille, jotka suhtautuvat epäilevästi henkisyyteen ja meditointiin.

Kirjassa on myös paljon hyviä insinöörimäisiä käytännön neuvoja omasta elämästä nauttimisen ja omassa elämässä menestymisen suhteen.

gangleaderforaday_cover_large

4. Sudhir Venkatesh: Gang Leader for a Day – A Rogue Sociologist Takes To The Streets

Mitä tapahtuu kun nuori ensimmäisen vuoden sosiologian opiskelija marssii mustien asuttamalle ghettoalueelle ja ojentaa heille sosiologien kyselylomakkeen? Panttivangiksi joutumisen ja alkupelottelun jälkeen Venkatesh ystävystyy läheisesti paikallisen rikollispomon ja huumekauppiaan kanssa, joka esittelee tälle avoimesti geton ja getossa asuvien ihmisten elämää.

Venkatesh päätyy seuraamaan geton elämää vuosien ajoiksi ja kirjoittaa havainnoistaan kirjassaan.

 

Miksi lukea?

Tämä kirja avasi minulle täysin uudenlaisen maailman ja kulttuurin. Vaikka moni räppäri onkin kuvannut elämää Venkateshin havainnoimassa ympäristössä, pystyy Venkatesh havainnoimaan kokonaisen kirjan kautta maailmaa huomattavasti syvemmin kuin mihin muutamalla räppibiisillä päästään.

Kirja on täynnä mielenkiintoisia henkilöhahmoja ja ihmiskohtaloita ja keskustelua ja havainnointia yhteiskunnan epäkohdista ja ennakkoluuloista.

kehittyvä minuus

5. Mihaly Csikszentmihalyi: Kehittyvä minuus – Visioita kolmannelle vuosituhannelle

Yksi nykymaailman tunnetuimmista psykologeista, flow-termin käyttöönottanut tutkija Mihaly Csikszentmihalyi kirjoittaa uudessa kirjassaan flow’sta ja egosta. Kun ihminen on flow-tilassa, on hän niin uppoutunut siihen mitä hän tekee, ettei hän aina edes muista olevansa olemassa: nälän tunteet ja kehon tarpeet unihtuvat, mieli virkistyy ja on kuin ihminen olisi yhtä tekemisensä kanssa.

Virtauskokemusten aikana aika lentää ja tunnit tuntuvat minuuteilta. Uudessa kirjassaan Csikzentmihalyi pohtii muun muassa evolutiivisia ja yhteiskunnallisia syitä egon kehittymiselle (ja egon myötä ahneuden ja muiden ihmiskuntaa rajoittavien tunteiden kehittymiselle) ja miettii millaisia instituutioita olisi hyvä olla olemassa, jotta ihmiskunta olisi valmis kukoistamaan ja kokemaan enemmän positiivista flowta.

 

Miksi lukea?

Jotta tajuat paremmin miksi tunnet erilaisia tunteita ja jotta opit miten negatiiviset tunteet ovat sinussa ok. Opit myös miten eri tunteista voi vapautua ja saat laajemmin näkökulmaa ihmisyyteen ja yhteiskuntaan ja omasta elämästä nauttimiseen. Kirja sisältää myös lukuisia valaisevia tarinoita eri ihmisistä.

leikinloppu

6. Ishmael Beah: Leikin loppu – Lapsisotilaan muistelmat

Millaista on elää orpona lapsisotilaana sodan keskellä ja tottua jo nuorena tappamaan ja kiduttamaan muita? Millaista on elää tällaista sotilaan elämää vuosikausien ajan ja millaista on taistella tiensä ulos sodan jättämistä traumoista? Tämä kauniisti ja hienosti kirjoitettu kirja avasi itselleni uuden ulottuvuuden siihen millaista ihmisen elämä voi olla ja millainen prosessi traumojen käsittely ja niistä toipuminen on.

 

Miksi lukea?

Tämän kirjan luettua olen osannut olla paljon, paljon kiitollisempi oman elämäni suhteen. Kun vertailupohjana on lapsisotilaan traumat ja tuskat, ensimmäisen maailman ongelmista valittaminen ei enää tunnukaan kovin hienolta. Kirja itsessään on myös erittäin koskettavasti kirjoitettu.

genesis

7. Bernand Beckett: Genesis

Moderniksi klassikoksi povattu lyhyt, vähän yli satasivuinen teos, on osuva dystopiakuvaus. Teos ehtii lyhyestä kestostaan huolimatta käsitellä hyvin taiteen olemusta, ja sitä hallitaanko ihmisiä pelolla vai rakkaudella. Kirja tarjoaa hyviä peilauskohtia nykypäivän maailmaan.

 

Miksi lukea?

Dystopiakirjat toimivat loistavana peilinä nyky-yhteiskunnalle ja saavat kyseenalaistamaan monia itsestäänselvinä pitämiämme asioista. Itse olen lukenut noin kymmenkunta dystopiakirjaa, ja koen, että Genesiksestä on helppo aloittaa dystopioiden maailmoihin tutustuminen. Kirja on lyhyt, mutta se on täyttä asiaa ja todella kompakti teos.

buddha

8.Sheldon B. Kopp: Jos kohtaat matkallasi Buddhan, tapa hänet!

Amerikkalainen terapeutti kerto urastaan ja jakaa mielenkiintoisia tarinoita ja elämän viisauksia. Kopp on tehnyt töitä mm. vankiloissa, seksuaalisten hyväksikäyttäjien ja hyväksikäytettyjen kanssa ja prostituoitujen ja heidän asiakkaidensa kanssa. Kirjassaan hän käy läpi paitsi omaa kasvutarinaansa ja myös eri maailmankirjallisuuden klassikoita ja kertoo joka kirjan yhteydessä mitä hän on eri klassikoita lukiessaan oppinut.

 

Miksi lukea?

Jos haluat saada syvempää ymmärrystä itsestäsi ihmisenä ja oppia hyväksymään vaikeita asioita itsessäsi, on tämä siihen loistava kirja. Kirjan nimi tulee siitä, että jokaisen ihmisen tulee itse toimia oman polkunsa kulkijana – vaikka voimme ihailla muita ja ottaa muilta neuvoja vastaan, olemme viime kädessä itse vastuussa omista valinnoistamme ja teoistamme.

Tällä kirjalla oli lähestulkoon elämää muuttavaa vaikutus minuun. Sain kirjan lainaksi kaveriltani, joka sanoi vaikutuksen olleen samankaltainen myös hänellä. Maailmankirjallisuuden klassikoista lukeminen on myös yleissivistävää.

Mikä minuun meni

9. Jari Hautamäki: Mikä minuun meni? Tositarinoita suomalaisesta perheväkivallasta

Jos sinulla on ollut ikinä taipumusta tuomita väkivaltaan sortuvia ihmisiä tai alkoholisteja, niin tämä kirja antaa asiaan harvoin esille tulevaa näkökulmia: väkivallan uhrien lisäksi kuullaan myös väkivallan käyttäjiä. Kirja sisältää paljon väkivallan käyttäjien itse kertomia tarinoita heidän lapsuudestaan ja väkivaltaan liittyvästä häpeästään.

Monet väkivaltaisen käytöksen mallit opitaan jo lapsina. Kirjan kirjoittaja Jari Hautamäki on perheväkivaltaan perehtynyt psykoterapeutti ja hän on vetänyt Lyömätön linja -ryhmää väkivaltaa käyttäville ihmisille.

 

Miksi lukea?

Opit ymmärtämään väkivallan käyttäjiä uudella tavalla ja näkemään lapsuuden suuren vaikutuksen ihmisten elämässä – ymmärryksesi ja empatiasi kasvaa ja tuomitsevuutesi vähenee. Ihmisten elämän tarinoita lukiessa hoksaat, että vankilassa voisi istua väkivallasta tuomittuna kirjan henkilöiden sijaan sinä itse.

rikoksia

10. Ferdinand von Schirach: Rikoksia

Pitkän uran tehnyt lakimies kertoo bestsellerissään uransa aikana uskomattomimmista vastaantulleista tarinoista. Sisko, joka tappaa veljensä rakkaudesta. Täydelliset julkiset kulissit omaava varakas ja pidetty mies murhaa vaimonsa kirveellä 40 vuoden avioliiton jälkeen ja ilmoittaa teostaan poliisille.

Tarinat eivät jätä ketään kylmäksi, eikä niiden tehoa vähennä yhtään se, että von Schirach on taitava kirjoittaja.

 

Miksi lukea?

Samalla tavalla kuin Mikä minuun meni? lisää tämäkin kirja ymmärrystä rankkoihin tekoihin turvautuvia ihmisiä kohtaan. Kirjan tarinat ovat uskomattomuudessaan tosi on tarua ihmeellisempää -luokkaa. Kirja on täynnä mielenkiintoisia näkemyksiä ihmisyyden eri puoliin.

Leave a Reply