Single Blog Title

This is a single blog caption
16 helmikuu 2014

HAASTE #28: PÄIVÄ VEGAANINA

Olli Lukkari

salde

Päivä vegaanina –haaste syntyi parin vegaanikaverin ehdotuksesta. Vegaanius on aihe, joka on mietityttänyt itseäni jo useampia kuukausia. Muutama vegaaniruokavalioon ja lihan tehotuotantoon liittyvää dokumenttia ja puhetta (Earthlings, Food Inc, Fork Over Knives, 101 Reasons to go Vegan) ovat herättäneet itsessäni kysymyksiä.

  • Kauhistelemme ja ihmettelemme miten Euroopassa oli toisen maailmansodan aikaan keskitysleirejä ja mikseivät ihmiset kääntyneet niitä vastaan – ja samaan aikaan olemme tänä päivänä kaikki osana samanlaista koneistoa joka kerralla kun ostamme liha- tai maitotuotteita kaupasta. Huomaammeko edes ironiaa?
  • Onko oikein kiduttaa ja riistää eläimiä, jotta saisimme vain syödä niiden lihaa? Esimerkiksi aikuiset siat vastaavat älykkyydeltään 3-4-vuotiasta lasta – mutta emmehän me lapsia söisi. Ja jos sian syöminen on okei, niin eikö tunnu tekopyhältä olla välittävinään koirista ja kissoista – mitä jos olisimmekin syntyneet kulttuuriin, jossa sikojen pitäminen lemmikkeinä olisi yleinen normi?
  • ”Aivan kuten lihantuottajat haluaisivat sinun uskovan, että lihansyönti on välttämätöntä, munan- ja maidontuottajat käyttävät valtavia rahasummia munien ja maitotuotteiden terveellisyyden mainostamiseen.” –www.vegaaniliitto.fi
  • Tupakkayhtiöiden tiedetään käyttäneen valtavasti rahaa lobbaukseen ja tupakan terveyshaittojen kiistämiseen. Tiedämme, että tupakka on terveydelle vaarallista, vaikka teollisuus ei välttämättä halua meidän tietävän sitä. Miksi uskomme, että esimerkiksi liha- tai maitoteollisuus toimisivat yhtään eri tavoin?
  • Moniin lihatuotepaketteihin liitetään kuvia idyllisistä maatiloista ja onnellisista eläimistä, vaikka todellisuus tämän kiiltokuvan takana olisi täysin toinen. Eikä teollisuuden edes välttämättä tarvitse itse syyllistyä tähän temppuun – se voin ulkoistaa likaisen työn täysin siitä riippumattomalle mainostoimistolle.
Uusi ruokapyramidi (lähde: veganfoodpyramid.com)

Uusi ruokapyramidi (lähde: veganfoodpyramid.com)

Yllä on muutama niistä pohdinnoista, joita olen päätynyt miettimään. Onkin hyvä, että tällaisia ajatuksia on herännyt, sillä ennen kun aloin asiaan perehtymään, liittyi minulla vegaaniutta ja vegaaneja kohtaan valtavia ennakkoluuloja. Ennen ensimmäisten dokumenttieni katsomista ja vegaanius- ja kasvissyöntiargumenttien kuulemista minua ärsytti kaikki vähän vegaaniuteenkin viittaava, eivät vähiten itse vegaanit ihmiset itse. Tätä on hieman noloa myöntää nyt kun jonkin verran tutustunut vegaaniuden taustalla oleviin asioihin ja huomannut, että ne eivät todellakaan ole mistään tuulesta temmattuja.

Tämän ei ole tarkoitus olla mitään muuta kuin ajatuksia herättävä teksti. Niinpä jätän pois tarkemmat selostukset tehtaiden teurastustavoista, eläintentainnutuksissa sattuvista kivuliaista inhimillisistä virheistä, monilla eläimille ilman puudutusta tai kivunlievennystä tehtävistä kastraatioista. Sen sijaan käsittelen nopeasti pari vegaaniuteen liittyvään myyttiin, jotka itse olen joutunut kohtaamaan ja murtamaan. Näiden myytteihin liittyvän pohdinnan ja argumentoinnin taustalla on 101 Reason to Go Vegan –puhe.

Maito on hyväksi luustolle, ei maidosta tai maitotuotteista.

101 Reason to Go Vegan –puhe heitti pöytään tyrmääviä faktoja: ihminen on ainut eläinlaji, joka juo toisen eläimen maitoa – ja ainut eläinlaji, joka ylipäätänsä juo maitoa vauvaiän jälkeen. Meidät on opetettu uskomaan, että maito on hyvää luustolle, mutta vähemmän usein mainitaan sitä faktaa, että osteoporoosi eli luukato on kaikkein yleisintä niissä maissa, joissa juodaan maitoa eniten. Onko tämä sattumaa? En tiedä.

Voimmeko siis saada vahvan luuston ilman maitoa? Puheessa kehotettiin ottamaan mallia luonnosta: Menetkö sanomaan elefantille – jonka vahva luusto kykenee kannattelemaan monta tonnia painavaa kehoa – että hei, menehän juomaan vieraan eläinlajin emon poikasilleen tarkoittamaa maitoa tai luusi haurastuvat? Yleinen maitoteollisuuden ajama väitehän on (jota myös peruskouluissa kaikille opetetaan), että maito on hyvää luustolle koska siinä on kalsiumia; mutta kalsiumia on myös monissa kasvikunnan tuotteissa. Maidossa on myös paljon kalsiumia, koska sitä lisätään siihen keinotekoisesti.

Maidon kulutuksen ja osteoporoosin välinen yhteys.

Maidon kulutuksen ja osteoporoosin välinen yhteys. Kuvan lähde: 101 Reasons to go Vegan -puhe.

Ihminen ei voi olla vahva ja saada proteiinia ellei hän syö lihaa.

Gorillat syövät täysin vegaanista ruokavalioita – ja gorillalla on yläruumissaan 40 kertaa enemmän voimaa kuin keskivertomiehellä. Menetkö sanomaan gorillalle, että hei mars lihaa syömään siitä! Ihmisellä ei ole teräviä kulmahampaita tai kynsiä eikä lihansyöjän leukaa tai suolistoa – luonto ei ole muovannut meistä samanlaista lihansyöjää kuin tiikeristä. Kehomme on tarkoitettu kasvisruoan syömiseen ja sulattamiseen. Näiden ammattivegaaniurheilijoiden kuvien näkeminen mursi ainakin minulla muutamia ennakkoluuloja:

Bill Simmons Dusan Dudas Patrik Baboumian

Heikkoja ja raihnaisia vegaanimiehiä (lähde: http://www.greatveganathletes.com/bodybuilders)

Vegaanista ruokavaliota Frank Medrano näyttää saavan riittävästi proteeneja 300 punnerrusta päivässä -treeneihinä (kuva alla).

Workout_frank_medrano_prev

Vegaaniudesta voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen kirjan, monia onkin kirjoitettu, mutta itselläni ei ole sitä nyt tarkoitus tehdä. Siispä ilmoitan vain, että vegaanipäivä sujui hienosti. Työpaikallani koulussa söin kasvisruokaa, joka oli vieläpä vegaanista, ja kotona tein valtavan kulhollisen salaattia, johon salaatin, vihanneksien ja hedelmien lisäksi sekoitin myös täysjyväpastaa sekä unikon- ja auringonkukansiemeniä ja pannulla paistettuja leipäkuutioita. Näin salaatti vastasi kunnon ateriaa – ja oli varmasti erittäin terveellinen. Söin päivän mittaan hedelmiä ja leipää. Join vettä. Olo oli koko päivän ajan hyvä ja virkeämpi – ja hieman hyvällä tavalla kevyempi kuin yleensä.

hedskut

Tähän väliin itseni täytyy todeta, että ei, en ole itse vegaani – en ainakaan vielä. Enkä vielä tiedä tulenko olemaan pilkuntarkka 100% vegaani missään vaiheessa elämääni, mutta tiedän, että aion ehdottomasti viedä arkiruokavaliotani vegaanisempaan suuntaan. Tämän teen niin oman terveyteni – ruokalautaseni ei välttämättä ollut se kaikkein tuorein, värikkäin ja monipuolisin – kuin yleisen oikeudenmukaisuuden nimissä.

Enkä vielä ole edes maininnut mitään lihantuotannon ympäristövaikutuksista. Lehmiä pidetään autoilua suurempana ympäristöuhkana – lehmät tuottavat märehtiessään ilmakehään metaania (joka saastuttaa ilmaa 20 kertaa hiilidioksidia enemmän); lehmiä on miljardeja. Yhdysvalloissa karjantuottajat ovat kuulemma säikähtäneet tietoja, joiden mukaan karjatalous aiheuttaa yhtä paljon ilmastoa lämmittäviä päästöjä kuin autoliikenne yhteensä.  Päätän artikkelin toteamalla, että kasvissyönnin ja vegaaniuden puolesta on kuitenkin monia argumentteja. Lisätietoa vegaaniudesta kiinnostuneille löytyy vegaaniliiton sivuilta usein kysyttyjen kysymyksien kohdasta.

 soya

Lukijalle:
1. Argumentoi kirjoittamani tekstin puolesta tai vastaan kommenteissa.
2. Jos sinulla on vegaani- tai kasvissyöjäystävää, pyydä häntä perustelemaan ruokavalionsa. Tee sama lihansyöjäkaverillesi (jos sinulla sellaista on).
3. Katso jokin tekstissä mainituista dokumenteista tai puheista. Tekstin joukkoon ei enää mahtunut videoita, mutta vegaaninaiskehonrakentajiakin löytyy:

Leave a Reply