Mitä ideat ovat ja miten niitä saadaan?
Luin tuossa taannoin Jack Fosterin kirjan How to Get Ideas. Kämppikseni Olli luki kirjan ennen minua ja lähes joka aamu hehkutti jotakin kirjassa mainittua asiaa. Viikon jälkeen olin hyvin kyllästynyt kuulemaan kyseisestä kirjasta yhtään mitään.
Kuitenkin Ollin luettua kirjan ja suositeltua sitä hyvin vahvasti, päätin itsekin tutustua siihen. Kun olin lukenut opuksen loppuun, osamme vaihtuivat. Nyt olen ollut se, joka hehkuttaa kirjassa esitettyjä ideoita ja toimintatapoja joka toisessa lauseessa. Enkä suinkaan suotta. Pidän How to Get Ideas -kirjaa yhtenä parhaista itsensäkehittämisteoksista, joita olen lukenut.
Tässä postauksessa käyn läpi muutamia kirjassa esitettyjä asioita ideoihin liittyen.
HUOM: Puhun tässä postauksessa ongelmista haasteina. Lisätietoa miksi teen näin, tulee myöhemmin.
Mikä on idea?
”Mielestäni on virhe ajatella luovuutta jotenkin epätavallisena ominaisuutena.”
-Jacob Bronowski
Jokaisella meistä on ideoita ja jokainen meistä pystyy niitä saamaan. Ideat ovat edistymisen merkki. Ilman ideoita me poljemme paikallaan. Käytännössä paikallaanpolkeminen ei edes ole mahdollista, sillä me saamme ideoita, halusimme niitä tai emme.
Toiset enemmän, toiset vähemmän. Kuitenkin oikeilla tekniikoilla voi ideointivoiman suunnata tiettyyn aiheeseen tai haasteeseen ja tykittää laidan täydeltä ideoita liittyen juuri siihen asiaan. Varsinainen superpower! Mutta mikä on idea?
Tiivistettynä: Uusi idea on vanhojen elementtien uusi yhdistelmä.
Esimerkki: joku keksi yhdistää jäätelön ja mansikat, lopputuloksena mansikkajäätelö. Yksinkertaista, eikö?
Usein idea on ratkaisu johonkin haasteeseen. Jokaiseen haasteeseen on olemassa useita ratkaisuja.
Esimerkki: Mikä on puolet kolmestatoista? Kuinka monta vastausta keksit?
Vihje: vastauksia on pirusti.
Miksi saada ideoita?
Kuten sanoin, ideointiin liittyy olennaisesti jokin haaste, tehtävä tai ongelma johon etsitään ratkaisua. Me kohtaamme eri kokoisia haasteita päivittäin ja selviämme niistä mainiosti ilman erityisempää ponnistelua. Mutta jos meillä on käsillämme jokin luovempi projekti, esimerkiksi koulutyö, yhteisön toiminnan kehittäminen, yrityksen perustaminen tai vaikkapa kirjan kirjoittaminen, on ideointiinkin syytä panostaa.
Tärkeimmät hyödyt:
– parempi ongelmanratkaisukyky eli haasteiden selvittämiskyky
– luovuutesi kasvaa
– paremmat sosiaaliset taidot (kehittynyt luovuus tuo persoonaasi mielenkiintoa)
– voit myydä ideoita (esim. Tim Ferriss neuvoo myymään patentteja kirjassaan The 4 Hour Workweek)
– voit perustaa yrityksen (kaikki yritykset ovat lähteneet ideasta)
– sinusta tulee parempi kuuntelija ja tarkkailija kun hoksaat, että hyviä ideoita on kaikkialla.
All in all, ideoinnin myötä elämästäsi tulee yhtä auvoa ja ruusuilla tanssimista! Suosittelen!
Miten ideoita saadaan?
Saat jatkuvasti uusia ideoita, mielesi yhdistelee automaattisesti eri asioita keskenään. Tästä mielesi ominaisuudesta tietoiseksi tuleminen mahdollistaa sen valjastamiseen työn alla olevaan haasteeseen. Tässä resepti alkuun pääsemiseksi:
Viisi askelta kohti uutta ideaa:
1. Määritä haaste
2. Kerää tietoa haasteen ympäriltä eli vanhoja elementtejä
3. Etsi ideaa
4. Jätä asia sikseen
5. Palaa aiheeseen, kerää ideat ja laita ne käytäntöön
Käydään nämä askeleet kohta kohdalta läpi.
1. Määritä haaste
Koska kaikkiin haasteisiin on useita ratkaisuja, on tärkeää että tilanne määritellään oikein. Mikä on se kysymys, johon etsitään vastauksia? Muutoin saattaa yrittää löytää oikeita vastauksia väärään kysymykseen.
Esimerkki.
Haaste: Minulla ei ole tarpeeksi rahaa.
Kysymyksien määrittely: Miten saada lisää rahaa? Kuinka toimia niin, että minulla olisi enemmän rahaa käytössäni? Kuinka alentaa rahan tarvettani?
Tuossa muutama nopeasti keksitty kysymys haasteeseen liittyen. Kun lähdemme miettimään vastauksia, jokainen kysymys tuottaa eri tuloksia. Leikitään, että käyttäisin joka arkipäivä 5 euroa Starbucksin kahviin (5×21=110e/kk), mutta minulla ei olisi varaa käydä kuntosalilla (20e/kk). Voisin tietysti tehdä enemmän töitä ja siten saada lisää rahaa (kysymys 1), mutta vaihtoehtona on myös keittää kahvi kotona tai työpaikalla tai jopa lopettaa kahvin juominen kokonaan (kysymykset 2 ja 3)
Lisäkysymyksiä: Miksi minulla ei ole tarpeeksi rahaa? Miksi rahalähteeni ovat mitä ovat? Onko rahanlähteitä joita en hyödynnä? Miksi en? Mikä on tarpeeksi rahaa? Mihin minulla ei ole tarpeeksi rahaa? Mitä jos minulla olisi tarpeeksi rahaa? Kenellä on tarpeeksi rahaa? Miksi hänellä on tarpeeksi rahaa? Kuinka rahaa saadaan lisää? Kuinka muuttaa käsityksiäni kuluttamisesta?
2. Kerää informaatiota eli vanhoja elementtejä
Etsi. Lue. Puhu jonkun kanssa, joka tietää aiheesta. Kysy kysymyksiä. Kysy miksi. Kysy miksi ei. Kysy mitä jos. Kysy miten. Kysy mitä muuta. Pyydä kertomaan lisää. Kerää kaikki informaatio aiheesta jonka vain pystyt haalimaan.
Työn alla olevassa haasteessa on aina jokin puoli, jokin yksityiskohta, jokin asia jota et ole huomannut, ottanut huomioon tai tiedä vielä, jotain joka ratkaisee sen mysteerin ja johdattaa sähkövirran hehkulamppuun pääsi yläpuolella.
Kaikkein tärkeintä on pitää aihe mielessä. Tiedät, että ratkaisuja on monia. Kun pidät aiheen mielessäsi, katselet sitä mahdollisimman monelta eri kantilta ja keräät tietoa ulkoisista lähteistä, myös alitajuntasi alkaa työstämäään ideoita ja alat näkemään muitakin asioita aiheesi valossa.
3. Etsi ideaa
“Paras tapa saada idea on saada idea.”
-Cliff Einstein, mainostoimiston johtaja
Teoria on turhaa, jos sitä ei viedä käytäntöön. Tämä pätee varsinkin itsensä kehittämisessä. Pelkkä lukeminen ei auta, vaan pitää tehdä itse. Siksi annankin Sinulle, lukija, harjoituksen tehtäväksi juuri nyt.
“Keksi käyttötarkoitus” -tehtävä
Ota jokin esine läheltäsi. Tutki sitä hetki. Avaa tyhjä tekstitiedosto ja laita ajastin kännykästäsi hälyttämään 10 minuutin kuluttua. Tehtävänäsi on keksiä 50 käyttötarkoitusta valitsemallesi esineelle tuon 10 minuutin aikana.
Vinkkejä: Anna assosiaation juosta vapaasti, katso asiaa eri kanteilta:
Miten lapsi näkisi tämän esineen?
Miten jättiläinen tai muurahainen näkisi sen?
Mikä on tämän esineen historia?
Mieti esineettä eri aistien kannalta?
Vie ajatuksesi kauemmas esineestä, mihin kokonaisuuksiin se sijoittuu?
Voisiko sen koko perusolemus olla jotain muuta?
Kirjaa kaikki ideat ylös, olivat ne miten hassuja tai typeriä tahansa.
Esimerkiksi: Xbox 360 -pelikonsolin ohjain
1. pelaamiseen konsolilla
2. leikkimiseen lapselle (tai aikuiselle)
3. tatteja voi käyttää peukalojumppaan
4. ohjainta voi käyttää hieronnan apuvälineenä
5. pullonpyörityksen pullona
6. heittelemiseen, jönglooraamiseen, kopitteluun
7. footbagina
8. Ohjaimella voisi ohjata presentaatiota
9. Avaruusaluksen osa
10. Osa videopelien historiallista jatkumoa, sopisi näyttelyvitriiniin
11. Elämän manifesti: Pitää sisällään järjettömän määrän muistoja ja tunteita eri peleistä, jotka on koettu tuon muovipalan kautta.
12. paketoi ja anna lahjaksi jollekulle
13. yksi ohjain yksinäisyyden manifesti, kaksi ohjainta yhtenäisyyden manifesti
14. Heitä roskiin
15. Voisi olla hahmo stop-motion animaatiossa
16. Jos liittäisi partakoneen terän, voisi käyttää parran ajamiseen
17. Värinätoiminnolla voisi vatkata kermavaahtoa
18. hätätapauksessa ohjaimen voisi syödä
19. Ohjaimen voisi sulattaa ja muotoilla vaikkapa actionfiguuriksi
20. Ohjaimen paristoista voisi rakentaa pommin (McGyver style)
21. …tai niitä voisi käyttää ihan vaan virran saamiseen
jne jne.
——–
Harjoituksen ideana ei ole luoda käyttökelpoisia ideoita, vaan kouluttaa mieltä näkemään tuttujakin asioita eri kanteilta, eri kulmista ja eri valossa.
Kappaleen alussa olevan Cliff Einsteinin lainauksella haetaan sitä, että kunhan on saanut idean, ei ole enää painetta saada ideaa. Lisäksi ideoilla on tapana laukaista niin sanottu lumipallo -efekti, eli kun saa yhden, saa myös toisen ja kolmannen ja kymmenennen ja kohta ideoita tulee niin nopeasti, ettei niitä enää ehdi kirjata ylös.
Ehkä huomasit tämän itsekin tehdessäsi “keksi käyttötarkoitus” tehtävän. Jos et tehnyt sitä, tee se nyt. Jos et kokenut lumipallo -efektiä, ei hätää. Tee harjoitusta niin kauan ja niin monena päivänä, että alat saamaan ideoita nopeammin kuin kykenet kirjoittamaan niitä ylös. Jos et tee harjoitusta laisinkaan, voit yhtä hyvin lopettaa lukemisen tähän.
4. Jätä asia sikseen
Harrastan musiikin tekemistä. Kun olen jumissa jonkin biisin kanssa, minulla on tapana lähteä lenkille. Yleensä siinä vaiheessa kun astun ovesta ulos olen jo keksinyt useita eri suuntia, joihin viedä työn alla olevaa kappaletta. Alitajunta työskentelee haasteiden parissa silloinkin, kun tietoinen mielemme keskittyy muuhun.
Usein parhaat ideat syntyvät nukkuessamme. Voit siis hyvin mielin rentoutua ja pitää hauskaa, miettien jotain aivan muuta kuin haastettasi 🙂
ja sitten loman jälkeen…
5. Palaa aiheeseen, kerää ideat ja laita ne käytäntöön
Yleensä, kun lakkaat käsittelemästä haastettasi, alkaa ideoita tupsahdella mieleesi. Tällöin on hyvä olla muistilehtiö tai kännykkä käden ulottuvilla, johon kirjata ideoita ylös. Mielesi on kypsytellyt aihetta ja on aika kerätä sen hedelmät! Jälleen kerran kannattaa kirjoittaa kaikki mieleen tulevat asiat vapaasti ja niitä ennakkoon tuomitsematta.
Tämän jälkeen sinulla pitäisi olla jo jonkin verran ideoita kasassa. Tiedät ehkä jo, mitä niistä haluat alkaa viemään eteenpäin. Tämä on erittäin tärkeä kohta. Ideoista ei ole juurikaan iloa, ellei niillä tee jotakin. Nyt kannattaakin ottaa mielestäsi paras idea ja alkaa välittömästi tekemään jotain sen eteen. Heti.
Jos kävikin niin, ettei mitään käyttökelpoisia ideoita vieläkään ilmaantunut, ei hätää! Voit aina aloittaa prosessin alusta, tai oikeastaan jatkaa siitä mihin jäit. Asioissa on aina jokin puoli, jokin yksityiskohta, jokin katsantakannan perinpohjin muuttava fakta, jota me emme vielä tiedä.
Sanotaan se vielä kerran: kaikkiin ongelmiin, haasteisiin ja tehtäviin on olemassa useita eri ratkaisuja, me emme vain tiedä niitä jokaista vielä. Joten hopi hopi etsimään ja uusien ideoiden kimppuun niin kuin olisit jo!
Antoisaa ideointia :3