Luovuus-cocktail #1: Kauneus ja mielen laajentaminen
”Kun itse luon omaa juttuani ja omaa taidettani tässä elämässä, otan tiedostomatta ja tietoisesti vaikutteita eri lähteistä. Perehdyn tietoisesti eri maailmoihin dokumenttien, elokuvien, ihmisten tapaamisen ja kirjojen lukemisen kautta ja ammennan niistä eri asioita.
Koen olevani kuin suppilo, jonka toiseen päähän saatetaan paljon tietoa, ja sekoitettuani tätä tietoa päässäni, tuon sen jossain muodossa uudenlaisena ulos suppilon toisesta päästä. Tämä ulostuomani taide ja elämäni elämä taas yhdistyy jonkun toisen mieleen ja näin syntyy uutta taidetta ja uusia ajatuksia ja aatteita. Koen, että haluan perintöni jäävän elämään ihmisten elämässä kuolemanikin jälkeen.”
Mikko kirjoitti arikkelissaan luovuudesta ja uusien ideoiden saamisesta ja haluan jatkaa tämän artikkelin teemaa. Tässä artikkelissa kerron luovuuden yö -tekniikasta, jota eräs ystäväni käyttää pystyäkseen kirjoittamaan paljon tekstiä monien tuntien ajan.
Osaa lukijoista ehkä kiinnostaa tämä tekniikkaa, osaa ei, mutta kaikki voivat varmasti löytää omia suosikkejaan artikkelin elokuva- ja videosuosituslistasta. Osaa kiinnostavat varmasti myös artikkelin lopussa esitetyt kysymykset, joita pohtimalla voi saada uusia näkökulmia elämään.
Luovuuden yö
Luovuuden yö on mielenkiintoinen konsepti, josta eräs ystäväni kertoi minulle. Hän kertoi, että noin kerran kuukaudessa hän viettää kokonaisen yön katsoen elokuvia (10-12 tuntia) ruokkien näin (ali)tajuntaansa uusilla ideoilla. Seuraavana aamuna kaverini ei menekään nukkumaan, vaan ryhtyy heti elokuvien katsomisen jälkeen kirjoittamaan tai puuhaamaan jotain muuta luovaa.
Kirjoittamisessaan hän saattaa tarttua johonkin ennalta määrättyyn kysymykseen tai projektiin tai ruveta kirjoittamaan vain tajunnanvirtatekstiä ja elokuvien herättämiä uusia ajatuksia.Kaverini on kertonut, että koko yön valvomisen jälkeen kirjoittaminen sujuu kuin itsestään, paljon paremmin kuin normaalisti ja että ainakin hän pystyy istumaan näin näytön ääressä ja kirjoittaa monia tunteja putkeen – jopa 10-12 tuntia kerrallaan.
On huomioitava, että ystäväni on muutenkin tottunut kirjoittamaan paljon. Tämä tekniikka perustuu osiltaan siihen, 24 tuntia nukkumatta olemista on verrattu yhden promillen humalatilaan, joten yhden yön valvomisen jälkeen ihmisen tajunnantila todellakin on erilainen kuin yleensä.
Näin tekstiäkin saattaa syntyä helpommin. Itse en ole (vielä) koittanut kyseistä tekniikkaa, mutta pidin sitä sen verran mielenkiintoisena, että halusin sen jakaa. Yksinkertaisuudessaan tekniikka menee siis seuraavasti:
1. Katso elokuvia koko yö
2. Seuraavana aamuna kirjoita niin pitkään kuin hyvältä tuntuu (ja pidä tarvittaessa taukoja, muista myös huolehtia ruoasta ja vedestä)
Yksi ideacocktail, sekoitettuna, ei ravistettuna
Yön aikana katsotut elokuvat antavat virikkeitä ja uusia ajatuksia, joita voi kirjoituksen aikana prosessoida ja käydä läpi. Monet taiteelliset ihmiset kertovat parhaitten ajatusten ja ideoiden tulevan esiin öisin, joten elokuvia katsoessa kannattaa pitää jatkuvasti kynää ja muistikirjaa esillä uusien ideoiden varalta.
Alle olen koonnut listan yhden yön elokuvacocktailista – lista sisältää elokuvia, jotka toivottavasti tarjoavat uusia oivalluksia ja mielenmaisemia ja tunnekokemuksia niitä katsoville ihmisille.
Minuun alla olevan listan elokuvat ovat ainakin tehneet suuren vaikutuksen. Jatkossa tulen päivittämään myös erilaisia luovuuscocktaileja, jotka sisältävät eri elokuvia ja kirjoitusaiheita (työn alla mm. audiovisuaalisia mielenmaisemia –cocktail).
Kuten cocktailien kanssa muutenkin, suosittelen nauttimaan nämä cocktailit yhdessä ystäväsi tai ystäviesi kanssa (jos sellaisia ei satu olemaan tai jos haluat keskittyä itseesi, myös cocktailin yksin nauttiminen käy vallan mainiosti). Elokuvien välillä kannattaa muista liikkua ja venytellä ja ulkoilla, jotta ajatukset ja mieli pysyvät kirkkaina.
Jokaisen elokuvan jälkeen kannattaa myös pitää pieni tauko, jossa keskustelee elokuvan herättämistä ajatuksista muiden ihmisten kanssa tai kirjoittaa elokuvien herättämiä ajatuksia ylös. Luovuuden yö on kokemuksena ainutlaatuinen ja intensiivinen – tajuntaa kuormitetaan niin paljolla materiaalilla, että kaikki materiaali ei millään jää tietoisuuteen (osa jääkin alitajuntaan).
Vähemmän intensiteettiä hakeville ihmisille suosittelen luovuusyön sijaan luovuusviikkoa, jossa elokuvat ja videot ja kirjoitustehtävät tehdään yhden vuorokauden sijaan yhden viikon aikana. Tällainen lähestymistapa on suositeltava siinäkin mielessä, että näin videoiden ja dokumenttielokuvien prosessoimiseen saa käytettyä enemmän aikaa ja näin kaikki uudet asiat jäävät todennäköisesti paremmin mieleen.
Luovuusyön elokuvacocktail #1 – Kauneus ja mielen laajentaminen
Tämän elokuvacocktailin tarkoitus on Barakan ja Samsaran kautta ensiksi herkistää katsojaa kauneuden kokemiselle, jonka jälkeen hypätään luovuuden ja inspiraation maailmaan Everything is a Remixin, Animan ja Waking Lifen kautta. Äskeisten trion lisäksi mieltä laajennetaan uudella tiedolla – tästä pitävät huolen Shot’s of Awe –videot ja Cosmos-dokkarisarjan kaksi ensimmäistä jaksoa.
Cocktailin on tarkoitus toimia matkana erilaisiin maailmoihin: Barakaa ja Samsaraa on kuvattu ympäri maailmaa, Shots of Awen, Cosmoksen ja Waking Lifen mukana matkustat eri tieteenalojen maailmaan ja avaruuteen. Anima– ja Everything a Remix -dokkarit kertovat miten matkoilta hankkimaansa tietoa voi prosessoida ja käsitellä ja soveltaa omaan elämäänsä. Osa Shots of Awen –videoista täydentää vielä tätä tietämystä.
Tämän cocktailin jälkeen sinulla on todennäköisesti parempi käsitys siitä, mitä haluat elämässäsi tehdä – ja vähintäänkin laajentunut mieli täynnä uusia ideoita ja ajatuksia. Tämän cocktailin jälkeen maailma näyttäytyy toivottavasti kauniimpana ja mielenkiintoisempana paikkana ja näet asioita eri silmin kuin ennen.
Tätä uutta tietämystä työstetään kirjoitusosion aikana, jossa luodaan mm. listaa omista unelmista ja tavoitteista elämässä. Tämä listan luominen on kirjoitusosion tärkein tehtävä, joten jos et saa mitään muuta kirjoitettua, niin tee ainakin tämä. Muista myös kirjoituksen aikana pitää lepohetkiä ja taukoja. Nautinnolisia hetkiä tämän cocktailin parissa!
Elokuvaosio (10h)
1) Baraka (1h40min)
Vuonna 1992 julkaistu videoleikekollaasi, joka esittelee upeita paikkoja ja hetkiä ympäri maailmaa dramaattisen musiikin säestyksellä. Tämä elokuva on enemmänkin meditaatiokokemus ja matka tunteisiin kuin perinteinen elokuva.
2) Everything is a Remix (45min)
Luovuutta ja asioiden yhdistelemistä – taiteen ja taiteellisen mielen olemusta- käsittelevä dokumentti, jonka jälkeen et enää katso Star Warsia, Kill Billiä tai Matrixia samalla tavalla.
3) Anima (2h30min)
Eri youtuben videoista koostettu videoleikekollaasi käsittelee elämää ja oman intohimon löytämistä ja omia unelmiaan kohti kulkemista. Erikoinen alku unohtuu pian kun Anima pääsee käyntiin ja sen elämäämuuttava vaikutus alkaa,
4) Shots of Awe -videot (1+h)
Shots of Awe kattaa tällä hetkellä noin kolmisenkymmentä muutaman minuutin mittaista videota (ja uusia videoita ilmestyy kerran viikossa). Nämä videot ovat videon puhujan Jason Silvan mukaan filosofisia espressoshotteja ja ne edustavat uuden ajan opettavaista interneviihdettä. Videoissa puhutaan mm. teknologiasta, tieteestä, taiteesta, ihmisyydestä ja ihmiskunnan tulevaisuudesta. Varaudu mielesi laajenemiseen!
5) Samsara (1h40min)
Kaksikymmentä vuotta Barakan jälkeen julkaistu Samsara jatkaa edeltäjänsä kanssa samoilla linjoilla. Samsaraa kuvattiin yli viiden vuoden ajan ja kuvaajat matkustivat yli 20 maassa kuvaamassa elokuvaansa.
6) Waking Life (1h40min)
Waking Lige on ainutlaatuisella animaatiotekniikalla tehty elokuva, joka käsittelee unimaailmaa ja valveunta. Eri unitiloissa päähenkilö kohtaa eri henkilöitä, jotka kertovat kukin omasta elämänfilosiastaan ja tavastaan nähdä maailma. Elokuvan myötä käydään läpi paljon erilaisia ismejä ja ajatussuuntauksia ja elokuvassa on paljon todella mieltälaajentavia ajatuksia.
7) Cosmos -sarjan ensimmäinen jakso (45min)
Neil DeGrasse Tysonin uusi Cosmos-dokkarisarja on yksi upeiten tuotetuimpia dokkareita mitä itse olen nähnyt (tuottajana National Geographic). Dokkarisarjanteossa ei ole rahaa säästelty, efektit ovat upeita ja tiedettä popularisoidaan todella näyttävällä tavalla ja hienoilla vertauksilla. Jokaisessa jaksossa on myös omia piirretyllä grafiikalla tehty historiikki-osioitaan, jossa käsitellään tunnettujen tiedemiesten elämäntarinoita.
Tämä sarja laajentaa tietämystäsi tieteestä, avaruudesta ja historiasta.
Kirjoitusosio
1) Kirjoita väh. 15 minuutin ajan (mielellään 0,5-1h) siitä miten tapasi nähdä maailmaa muuttui yön tai viikon aikana
- Mitä uusia ajatuksia elokuvista ja videoista heräsi?
- Mitkä asiat jäivät erityisesti mieleen?
- Näetkö maailman jollain tavalla eri silmin kuin ennen?
- Mitkä asiat kiinnostivat erityisesti, mitkä eivät?
2) Kirjoita ylös asioita, joista haluat lähteä etsimään enemmän tietoa
Ehkäpä sinua inspiroi jokin Cosmos-dokkarissa käsitellyistä aiheista. Ehkäpä jokin Shots of Awen -sitaatti ja sitaatin kirjoittaja herätti mielenkiintosi. Ehkäpä sinua kiinnostaa selvittää missä kaikkialla Barakaa ja Samsaraa on kuvattu tai millainen elämäntarina Cosmos-sarjan juontajalla Neil DeGrasse Tysonilla on.
Ehkäpä jokin keskustelu tai ajatus Waking Lifessä varasti huomiosi. Sinä itse tiedät mikä sinua kiinnostaa, lähde kulkemaan siis omia kiinnostuksen kohteitasi kohti.
3) Kirjoita ylös asioita, joita haluat tehdä elämäsi aikana – luo oma eeppinen tavoitelistasi
Kirjoita ylös kaikki mieleen tulevat ajatukset riippumatta siitä pidätkö niistä vai et. Pyri kirjoittamaan 30-100 asiaa, joita haluat tehdä tai kokeilla elämäsi aikana. Vasta tämän jälkeen ala mahdollisesti karsia listalta pois asioita, joista et pidä.
Kun itse kirjoitin tällaista listaa, kirjoitin ylös myös asioita, joita olin tehnyt – näin saatoin heti merkata listaan myös onnistumisia eikä lista näyttänyt enää lamaannuttavalta et ole tehnyt tätä -puutostilaluettelolta.Tämän psykologisen kikan ansioista lista motivoi minua enemmän – kun huomaan, että olen jo tehnyt monia listan asioista, jaksan uskoa, että pystyn toteuttamaan muutkin tavoitteet.
4) Mitkä ovat olleet elämäsi kauneimpia kokemuksia ja hetkiä?
Käytä hetki aikaa tällaisten hetkien ylöskirjaamiseen. Voit käyttää joko ranskalaisia viivoja tai sitten kirjoittaa jokaisesta hetkestä kaunokirjalliseen tyyliin. Pohdi, että onko näillä hetkillä mitään yhteistä ja että miten voisit lisätä tällaisten hetkien määrää elämässäsi?
5) Tee tämän päivän aikana vähintään yksi asia tavoitelistaltasi.
Tee yksi asia, jonka kirjoitit äsken tavoitelistaasi. Itselläni on koko ajan käynnissä yhdestä kymmeneen listalla olevaa asiaa, joita työstän eteenpäin elämässäni. Uusien asioiden tekemisen jälkeen on äärimmäisen tyydyttävää merkata tehtyjä asioita listalle. Jotta pystyt tekemään, jonkin asian listalta, saattaa se vaatia myös tehtävän paloittelemista osiin.
Jos tavoitteenasi on kyetä joskus tekemään 100 punnerrusta, voit aloittaa tekemällä tänään kymmenen tai kaksikymmentä tai vaikka edes puolikkaan punnerruksen, lähtötasostasi riippuen.
6) Listaa ylös omia pieniä ja suuria muutoksen hetkiä elämästäsi
- Millaisia suuria näkökulman muutoksia tai oivalluksia olet kokenut elämässäsi?
- Mitä ennakkoluuloja sinulla on?
- Minkälaisten ennakkoluulojen murtuminen on sinulla johtanut hyviin kokemuksiin?
- Mitkä käymistäsi keskusteluista voisivat olla muiden ihmisten kannalta mielenkiintoisia – mitkä sopisivat sellaisinaan Waking Lifeen?