Single Blog Title

This is a single blog caption
08 joulukuu 2014

UUSI ARTIKKELISARJA: Tulevaisuuden teknologiat, keksinnöt ja ideat

Johdanto

Tämä on uuden artikkelisarjani ensimmäinen kirjoitus ja kuvailen kirjoituksessa syitä miksi jokaisen tulisi ymmärtää ympärillämme olevaa teknologiaa ja keksintöjä ja luoda uusia ideoita tämän tiedon valossa.

Olen tutkinut viimeisten parin vuoden aikana historiaa, koska minua kiinnosti tietää miten olemme päätyneet tähän pisteeseen ihmiskunnan kehityksessä. Miten vuosituhansien kaaoksen jälkeen elämme maailmassa, jossa yhtäkkiä tiedämme tarkalleen mitä toisella puolella maapalloa tehdään.

Kukaan ei voi enää mongolibarbaarien tavoin polttaa kyliä, tappaa ja raiskata niiden asukkaita kenenkään tietämättä siitä.Miten kaikilla internet-yhteyden omistavilla ihmisillä on pääsy koko ihmiskunnan tähän asti keräämään tietoon jos he haluavat ? Lisäksi jokainen voi saada yhteyden ihmisiin toisella puolella maailmaa valonnopeudella kulkevan tiedon ansiosta.

Länsimaisen kehityksen parissa elävät eivät koe samanlaisia hetkiä kuin atsteekkihallitsija Montezuma II, joka luuli espanjalaiskonkistadori Hernan Cortésia ennustusten kuvaamaksi Quetzalcoatl-jumalaksi, joka palasi hakemaan kruunuaan.

Olisi absurdia ja samalla jännittävää jos joku tuntematon laji saapuisi vaikka keskelle New Yorkia avaruusaluksella, jonka teknologia olisi täysin tuntematonta meille. Aluksesta astelevat olennot olisivat eri näköisiä kuin me ja he käyttäisivät aseita, joille meidän kehittämät aseet olisivat kuin puukeppejä atomipommia vastaan.

 

 

Mitä opin ?

Kaiken oppimani pohjalta näin kaavan, jota ihmiskunnan kehityksen historia oli mielestäni seurannut. Kehityksen ydin ja moottori on tiede. Tieteelliset läpimurrot vaikuttivat talouteen. Uudistunut talouselämä vaikutti seuraavaksi politiikkaan. Poliittiset päätökset taas vaikuttivat suoraan koko yhteiskuntaan.

Näiden kolmen suurimman osa-alueen välinen vuorovaikutus on muovannut koko ihmiskunnan kehitystä. Lisäksi uskonto on ollut suuri vaikuttava tekijä, jolla on suoraan ollut vaikutus tieteeseen, talouteen ja politiikkaan. Se on vaikuttanut siihen, mistä lähtökohdasta tiedemiehet, bisnesmiehet ja poliitikot ovat katsoneet maailmaa.

 

Tiede – Talous – Politiikka vaikutusketju

 

 

Tiede

Tiede on aina taloutta edellä. Tälläkin hetkellä tehdään tieteellisiä läpimurtoja teknologioissa, joista massat saavat nauttia vasta vuosien tai vuosikymmenien päästä. Kehitys jatkuu niin kauan kunnes keksintö on kaupallisesti kannattava. Fuusioreaktorit ovat yksi esimerkki.

Kysymys ei ole siitä, että tiedemiehet eivät olisi onnistuneet fuusioreaktioissa. Toimivia fuusioreaktoreita on jo rakennettu ja fuusioreaktiot toimivat. Tekniikka on kuitenkin hyvin virheherkkää yhä eikä tällä tavalla tuotettu energia ole edes kustannustehokasta kun hinta kilowattitunnilta on niin suuri ettei se pystyisi kilpailemaan muiden energianlähteiden kanssa vielä.

Tiede on vetojuhta, jolla talous ratsastaa ja joka tulee viemään koko ihmiskuntaa eteenpäin. Eläisimme hyvin alkeellisissa oloissa ilman lukuisia elämänsä tieteelle uhranneiden henkilöiden panosta. Voimme vain olla kiitollisia henkilöille, jotka selvittivät sähkömagnetismin, gravitaation, ydinvoimien, genetiikan ja muiden alojen mysteerit.

 

 

Talous

Talouselämän vaikuttajat astuvat kuvaan seuraavaksi, kun tiedemiehet ovat paljastaneet miten tiettyä ilmiötä tai luonnonlakia voidaan hyväksikäyttää. Kauppiaat ja keksijät luovat sen pohjalta käyttötarkoituksia laitteille, joita ei ennen tieteellisiä läpimurtoja ollut.

Teollinen vallankumous pääsi kunnolla vauhtiin Newtonin kolmen lain tietojen pohjalta. Sitä oli vauhdittamassa höyrykone ja myöhemminen polttomoottori. Sähkömagnetismin salojen ratkaiseminen vei maailman taas uudelle tasolle tuoden sellaisia mullistavia keksintöjä kuten sähkö, lamput ja tietokoneet.

Keksijät luovat sovelluksia yhdistäen erilaisia innovaatioita. Yhdistämällä polttomoottori ja pyörä voidaan saada erilaisia kulkuneuvoja kuten auto, bussi tai rekka. Lisäämällä tuohon yhdistelmään siivet oikealla tavalla saadaankin lentokone.

Edellämainitut vaativat lisäksi tietoa materiaaliteknologiasta eli miten muovata alumiini, teräs tai muita metalliosia ja saada ne pysymään kasassa. Tai sähkömagnetismista, jos kulkuneuvo sisältää elektroniikkaa, jolla helpottaa ohjaamista tai muita toimintoja.

 

 

Politiikka

Siinä vaiheessa kun keksijät ovat luoneet mullistavia keksintöjä se alkaa vaikuttaa koko yhteiskunnan tapaan elää. Ihmiset käyttävät sähkölamppuja valaistakseen asuntonsa kerosiinilamppujen tai kynttilöiden sijasta.

Ensin ihmiset liikkuvat hevosella, mutta myöhemmin ostavat auton tilalle. Ensin lähetetään kirjekyyhkyjä kaukaisille sukulaisille, sitten sähkeillä, joka korvautuu puhelimella ja älypuhelimen myötä whatsupin kaltaisilla salamannopeilla viestisovelluksilla.

Uudet keksinnöt muuttavat koko yhteiskunnan tapaa elää rutiinielämää vanhojen laitteiden korvautuessa uusilla innovaatioilla, jotka helpottavat ja nopeuttavat elämää jollain tapaa.Tässä vaiheessa politiikka astuu peliin vaikuttamaan siihen miten uutta teknologiaa käytetään.

Se pyrkii rajoittamaan teknologian väärinkäyttöä ja säätelemään miten sitä käytetään. Joskus tietenkin vaikutusvaltaiset poliitikot ajavat omia intressejään hyötyäkseen uusien keksintöjen tuomista mahdollisuuksista. Parhaimmillaan uudet keksinnöt voivat luoda työpaikkoja ja aloja, joita ei aiemmin ollut olemassa tai tehden joidenkin ihmisten työn tarpeettomaksi.

Tällaisissa tilanteissa poliitikot miettivät mitä työttömäksi joutuva kansanosa tekee ja miten suurien muutosten alla edetään vaiheittain. Tietenkin myös kansaa halutaan hallita ja pitää se aisoissa, ettei yhteiskunta vajoa aivan anarkismiin uusien muutosten aikana.

 

 

Mitä kirjoitan tulevassa artikkelisarjassani ?

 

1. Teknologia

Teknologia-osio sisältää laajoja kokonaisia teknologian haaroja, joista kerron tarkemmin. Virtuaalitodellisuus, 3D-printtaus, geeniteknologia, klaytroniikka, kryogeniikka, energiantuotanto, materiaaliteknologia. Pyrin valitsemaan esimerkkejä, jotka olisivat käytännönläheisiä tai joihin voisi keksiä helposti hyödyllisiä tai viihdyttäviä käyttötapoja.

 

2. Keksinnöt

Toinen osio sisältää erilaisia keksintöjä, joita on jo olemassa ja niissä pohdin myös niille uusia sovelluksia nykyisten lisäksi. Kerron keksittyjen laitteiden toimintaperiaatteista sen verran kuin on tarpeen ja syitä miksi kyseinen laite on keksitty.

 

3. Ideat

Kolmas osio on ideat, johon sisällytän omia ideoitani ja vasta ideatasolla olevia ideoita. Saatan tässä osiossa miettiä miten tällä hetkellä fiktiota olevat keksinnöt kuten avaruushissi, tähtiportti, antimateria-alukset ja monet muut jännittävät fantasiakeksinnöt voitaisiin luoda ehkä tulevaisuudessa. Toivon erityisesti tähän osioon kommentteja omista ideoista.

 

 

Miksi kirjoitan tätä artikkelisarjaa ?

Haluan avata ihmisten silmät jännittäville asioille ja tälle huimalle kehitykselle joka vain kiihtyy tällä vuosisadalla. Aion levittää tietoa kehitysaskeleista, joita tapahtuu koko ajan monilla eri aloilla. Maailma, jossa lapsemme ja lapsenlapsemme tulevat elämään on tunnistamaton paikka meille vaikkemme sitä haluaisikaan uskoa.

Siksi pidän tärkeänä pysyä kehityksen perässä ja yhdistää uusi tieto siihen missä itse haluaa olla elämässä.


future-world-wallpaper-1gu35

Kannattaako opiskella ammattiin, johon ei ole intohimoa vain suuren palkan vuoksi? Mitä jos valmistutkin työttömäksi, koska uudet keksinnöt korvaavat työsi? Haluan levittää tiedon lisäksi ideoita. Toivon ideoiden leviävän, muuttavan muotoa ja kehittyvän. Toivon myös kommentteja kaikista omista ideoista joita mieleen tulee kirjoitusten jälkeen.

Salamyhkäisyys ideoiden osalta vaivaa maailmaamme ja syynä on ahneus enimmäkseen. Ideoita ei jaeta koska joku varastaa ne ja ”tulee satumaisen rikkaaksi”. Aivan aivan, hyvin todennäköistä. Omasta mielestäni on parempi jakaa idea koko maailmalle jos ei aio nähdä ollenkaan vaivaa, että toteuttaisi sitä itse ikinä.

Idean toteutumisesta 95% kuitenkin on se miten sen toteuttaa ja 5% itse ideaa miten se tulisi toimimaan.

 

 

 

Leave a Reply