Single Blog Title

This is a single blog caption
09 syyskuu 2014

Innovaation alustat, osa I

Feature-Application-Platform hierarkia

Kaikki internet-yritykset voidaan luokitella johonkin kolmeen luokkaan, jotka ovat feature, application ja platform. Eli suomeksi ominaisuus, sovellus ja alusta. Feature-yritykset nojaavat yleensä yhteen tiettyyn ominaisuuteen, johon ne on luotu kuten kommunikaatioon, kuvien jakamiseen tai puheen tunnistamiseen. Whatsapp ja Instagram voitaisiin luokitella feature-yrityksiksi.

Application menee hieman pidemmälle ja sillä on useampia käyttötarkoituksia. Tähän luokkaan kuuluu suurin osa yrityksistä. Sen ero viimeiseen eli platformiin ei ole suuri, mutta platformiksi tuleminen vaatii hyvin paljon enemmän. Jokainen yritys haluaa olla platform. Facebook on yksi parhaita esimerkkejä platformeista. Miksi se ei ole enää pelkkä application?

fb_icon_325x325

 

Facebook alustana

Facebookista tuli platform viimeistään sen salliessa kolmansien osapuolien tuottaa pelejä ja muita sovelluksia sivulle. Facebook oli kuin suuri puu, jonka ympärille kasvoi oksia ja lehtiä. Siitä oli tullut alusta muiden yritysten menestykselle. Se loi uusia tilaisuuksia joita ei ikinä aiemmin ollut olemassa.

Sovellustentekijöiden ei tarvinnut nähdä vaivaa käyttäjien löytämiseksi, sillä he saivat kohdistettua tuotteensa Facebookin sadoille miljoonille käyttäjille suoraan sivulla. Myös mainostajille aukenivat uudenlaiset väylät mainostaa tuotteitaan kohdennetusti, kun Facebookilla oli tietoa ihmisten mieltymyksistä ja kiinnostuksenaiheista.

Facebookissa toimivat ulkopuoliset yritykset toivoivat oman menestyksen lisäksi Facebookin menestystä, koska silloin ulkopuolinenkin yritys saisi lisää käyttäjiä ja tuloja. Melko ideaalitilanne yritykselle, että oma menestys lisää toisten yritysten menestystä. FarmVillestä tunnettu Zynga on ehkä paras esimerkki edellämainitusta tilanteesta.

Se luotiin alunperin pelkästään tekemään pelejä Facebookkiin. Zynga onnistui, siitä tuli menestynein pelintekijä Facebookissa ja noin 90% sen liikevaihdosta tuleekin Facebookin kautta.

Zynga-FarmVille~s Las_Conv-635

 

Internet ja tietokone

Ei ole vaikea kuvitella siis miksi kaikki haluavat olla platform eli alusta ja haluankin miettiä käsitettä laajemmin. Internet oli samalla tavalla alusta Facebookille kuin Facebook oli alusta Zyngalle. Ilman internetin olemassaoloa Facebook ei olisi voinut mitenkään toimia.
Tietokoneiden aikakaudella voidaan nähdä ketju innovaatioita, jotka toimivat alustoina seuraaville keksinnöille. Yhden alustan päälle rakennettu tuote on muuttunut aikojen kuluessa itse alustaksi ja näin kehitys on aina kulkenut tiettyihin suuntiin. Google olisi ollut turha keksintö ilman internetiä, samalla tavalla monet tulevaisuuden keksinnöt ovat tällä hetkellä epäkäytännöllisiä, koska niillä ei ole alustaa, jonka päälle rakentua.

Mac_Design_Team

 

Uusien tilaisuuksien avautuminen

Internetin historiassa jos kuljetaan taaksepäin voidaan nähdä kuinka tietokone oli alusta tietokoneelle. Se ei ole niin ilmiselvää miltä nyt kuulostaa. Internet kehittyi USA:n puolustusvoimien projektista muutamien yliopistojen väliseksi intranetiksi ja siitä pikkuhiljaa askel kerrallaan maailmanlaajuiseksi internetiksi.

Ihmiset, jotka huomasivat mitä oli tekeillä tarttuivat tilaisuuteen ja perustivat yrityksiä kuten Apple, Microsoft ja Dell vain muutaman mainitakseni. He huomasivat tämän uuden alustan, joka oli mullistamassa maailman. Edes näiden yritysten perustajat eivät tienneet mihin internet ja tietokoneet yhdessä kehittyisivät tarkalleen.

Tämä uusi alusta kehittyi sen mukaan millaiseksi sitä hyödyntävät yritykset veivät ja kehittivät sitä ihmisten tarpeiden pohjalta. Internet ja tietokoneet ovat hyvin erilaisia nyt kuin 2000-luvun tai 1990-luvun alussa, puhumattakaan sitä kaukaisemmista ajoista.

steampunk-charles-babbage-capa

 

Tiedon kasautuminen

Tietokoneiden alustana olivat laskimet. 1800-luvulla mekaanisen laskukoneen kehittänyt Charles Babbage aloitti kehityksen, joka johti nykyaikaiseen tietokoneeseen. Hänen töitään tutkittiin ja seuraava vaikutusvaltainen mies oli Herman Hollerith, joka vei laskukoneet taas askeleen pidemmälle.

Laskukoneitä tarvittiin tekemään monia laskutoimituksia nopeammin ja vapauttamaan ihmiset mekaanisista tehtävistä tuottavampiin ja eteenpäin vieviin tehtäviin. Voidaan siis sanoa, että tiede oli alusta, jonka sovelluksena kehitettiin laskukone tekemään mittauksia ja laskutehtäviä.

Ilman matematiikan ja muiden luonnontieteiden teorioita ei laskukoneelle olisi ollut edes tarvetta. Yhä kauemmas mennessä voidaan nähdä vielä suurempi kuva. Ihmisen siirtyessä metsästäjä-keräilijä yhteisöistä viljelemään maata ja perustamaan kaupunkeja oli suurimpia mullistuksia ihmiskunnan historiassa.

Kaupunki oli alusta, jonka päälle kasvoi uusia alustoja johtaen uusiin mahdollisuuksiin. Uudet ammatit ja ihmistenväliset hierarkiat syntyivät ensimmäistä kertaa kaupungeissa. Metsästäjä-keräilijä heimoissa kaikki joutuivat tasapuolisesti osallistumaan kaikkeen. Kauppiaat, leipurit, sotilaat, palvelijat, prostituoidut, kaikkiin kaupungin asukkaiden tarpeisiin syntyi ammatti vastaamaan tarpeisiin.

Kaupunkien synty tarjosi mahdollisuuksia, joita ikinä aiemmin ei ollut tarjolla. Tästä alustasta saivat kaikki tieteet alkunsa, osalla ihmisistä oli aikaa tutkia mielenkiintoisia ilmiöitä ja kerätä tietoa kiinnostuksenaiheistaan. Tutkimukset johtivat läpimurtoihin ja uusien alojen syntymiseen. Uudet alat olivat alustoja, jotka tarjosivat uusia mahdollisuuksia, joita joku tuli aina hyödyntämään.

collective-consciousness-app1-1024x471

 

Koko ihmiskunnan keräämä tieto yhdessä paikassa

Globalisaatio teki maailman riippuvaiseksi toisistaan suuremmalla tasolla kuin ikinä aiemmin. Lentokonereitit, rautatieverkostot, tieverkostot ja internet tekivät viimeistään maailmasta yhtenäisen. Samalla mahdollisuudet tehdä maailmanlaajuinen vaikutus kasvoi. Internetin avulla koko ihmiskunnan vuosituhansien kehityksen aikana keräämä tieto on kenen tahansa käytettävissä.

Se on kuin kollektiivinen tietoisuus, josta voi hakea mitä tahansa tietoa. Kansojen ei tarvitse keksiä maanviljelyä ja kirjoitustaitoa uudestaan puhumattakaan atomipommin, lentokoneen tai älypuhelimen keksimisestä. Menneet sukupolvet ovat luoneet kaikkien aikojen hedelmällisimmän alustan tulevaisuuden luomiseksi.

Meidän tehtävämme on hyödyntää mahdollisuutta, jota ei ole ikinä aiemmin ollut olemassa. Isaac Newtonin sanat tiivistävät asian parhaiten.

”Seisomme jättiläisten harteilla.”
Isaac Newton

atlas


Tulevaisuuden alustat

Mikä on seuraava tulevaisuuden alusta ? Facebook osti virtuaalitodellisuuslasivalmistaja Oculus Riftin 2 miljardilla 2014 vuoden alussa. Sony ja muutkin kehittävät virtuaalitodellisuuslaseja, koska tämän uuden teknologian kehityksessä kaikki haluavat olla alustoja, jonka ympärille kehitetään pelejä ja sovelluksia.

Aina uuden teknologian syntyessä käydään sota, jonka päätteeksi yksi on jäänyt jäljelle ja voittaja määrittää alan standardit. Sama nähtiin tietokoneiden ja kännyköiden kohdalla. Virtuaalitodellisuus on nyt siis alusta, joka tarjoaa tilaisuuden kehittää sen ympärille liiketoimintaa. Virtuaalitodellisuus on yhä villi länsi ja se tulee olemaan sitä seuraavan vuosikymmenen.

Se on villi länsi, koska kukaan ei ole noussut kiistattomaksi markkinajohtajaksi vielä. Tämä onkin uusien alustojen jännittävä piirre, kilpailu alkaa alusta ja uudet billgatesit ja markzuckerbergit nousevat huipulle kuin tyhjästä. Virtuaalitodellisuus on nyt missä tietokoneet olivat 1980-luvun alussa.

Playstastion-4-virtual-reality-device

Virtuaalitodellisuus on kuitenkin vain yksi monista tulevaisuuden alustoista, jonka ympärille kehittyy mahdollisuuksia rakentaa omia ideoitaan. Tällä hetkellä kehittymässä olevat täysin uudenlaiset ja mullistavat alustat tekniikan alalla ovat virtuaalivaluutta (bitcoin) ja 3D-printtaus.

Keksitkö mitkä muut keksinnöt tai alat tulevat olemaan tulevaisuuden innovaatioiden alustoja ja osaatko nähdä mitä mahdollisuuksia se tarjoaa sinulle ? Miten eri alustoja voidaan käyttää ratkaisemaan ongelmia kuten ilmastonmuutos, luonnon saastuminen ja tuhoutuminen kaikkien muiden ongelmien lisäksi ?

money-feat

Leave a Reply