Single Blog Title

This is a single blog caption
23 heinäkuu 2014

Mitä jos kaikkein salatuin ja häpeällisin asia on kaikkein kauneinta sinussa?

Tämä artikkeli on kahdeksas osa Ollin elämää pintaa syvemmältä käsittelevien artikkelien sarjaa.

beautiful_flight

Lupasin viimeartikkelini lopussa kirjoittaa ihmisistä, jotka ovat onnistuneet luomaan oman juttunsa pimeän puolen kohtaamisen kautta. Käsittelen jälleen kerran erästä lempiaihettani, pelkoja ja niiden voittamista. Tämä artikkeli ei ole itse asiassa perinteinen artikkeli lainkaan, vaan valmiiksi kirjoitettu puhe, jonka pidin 24-vuotissyntymäpäiväjuhlillani parisen viikkoa sitten.  Artikkeli kertoo elämästäni hieman samalla tapaa kuin kirjoittamani synnintunnustus.

 

Mitä, jos kaikkein salatuin ja häpeällisin asia sinussa onkin lahjasi maailmalle?

Olipa kerran nuori poika nimeltä Olli, joka etsi paikkaansa tässä maailmassa. Jo nuoresta pitäen Olli luki paljon ja ehkäpä juuri lukemisen myötä Olli alkoi nähdä asioita hieman eri tavalla kuin monet muut ihmiset ympärillään. Pitkään aikaan Olli ei kuitenkaan lainkaan tiennyt mitä hän halusi elämällään tehdä. Olli seurasi muita ja pelokkaan mielensä ohjaamana mukautui muiden määrittelemiin tilanteisiin.

Kyllästyttyään omaan ujouteensa Olli alkoi harjoittaa sosiaalisia taitojaan, hän jutteli ihmisille ja luki joitakin kirjoja sosiaalisuudesta. Lukioikäisenä Olli oli huomannut kiinnostuneensa filosofiasta ja elämän syvällisistä kysymyksistä ja hän huomasi pitävänsä ihmisten kanssa käydyistä syvällisistä ja aidoista keskusteluista, joissa oli myös mahdollista tuoda esiin omia epävarmuuksiaan.

Olli tunsi olevansa herkkä ihminen, joka ei sopeutunut siihen perinteiseen mieskuvaan, jota mainokset ja media yrittivät hänelle tarjota. Armeijassa Ollia kiusattiin.Näin Olli alkoi miettiä, onko hänessä ja hänen herkkyydessään jotain vialla; pitäisikö hänen tuntea vähemmän ja kuolettaa herkkä puoli itsestään?

Pitäisikö hänen väkisin olla hiljaa ja turvautua perinteiseen kiiltokuvalla kromattuun mainosten tarjoamaan miesmalliin; siihen malliin, joka osaa edustaa ja vitsailla joka tilanteessa; siihen malliin, joka on hiljaa omista pulmistaan ja tunteistaan uskaltamatta puhua mistään vakavasti?

Samaan aikaan, ihmisten kanssa käydyt keskustelut alkoivat kertoa jotain muuta. Monet ystävät ja jopa täysin tuntemattomat ihmiset, joiden kanssa Olli kävi ensimmäistä kertaa kahvilla, saattoivat muutamien tuntien keskustelujen aikana kertoa Ollille asioita, joita he eivät olleet kenties ikinä kertoneet kellekään.

Jotkut jopa itkivät keskusteluissa. Tämä oli Ollille jotain täysin uutta, ja tämä täysin uudenlainen maailma oli nimenomaan hänen herkän puolensa ansiota. Minkä hinnan hän joutuisikaan maksamaan sen puolen tukahduttamisesta?

violent_storm

Samoihin aikoihin ajoittui myös Kristianin vauhdikas elämänmuutos, jonka inspiroimana Ollille aukeni myös dokumenttielokuvien katsomisen täysin uusi maailma. Puoli vuotta eteenpäin ja Olli ja Kristian asuivat Ripetien kotoisan katon alla yhdessä viiden muun ihmisen kanssa. Opiskelu – dokkareiden ja puheiden katsominen jatkui.

Erittäin hyväksi sattumukseksi osoittautui myös Ollin uuden työpaikan kaukainen sijainti – julkisissa kulkuvälineissä vietetty pari tuntia päivässä oli oivallista aikaa kirjojen lukemiselle. Tämä kaikki tiedonkeruu toi Ollin uusien tarinoiden ja ihmiskohtaloiden pariin. Olli alkoi nähdä maailmaa täysin uudella tavalla.

 

Tarinoita maailmalta

Olli luki suuria asioita tehneistä keksijöistä, tiedemiehistä, yrittäjistä, poliitikoista, taiteilijoista ja urheilijoista, joita intohimo ajoi eteenpäin. Monen ihmisten tarinoiden takaa paljastui lukuisia vastoinkäymisiä ja esteitä, jotka nämä ihmiset kaikesta huolimatta halusivat selvittää. Olli luki J.K. Rowlingista, Harry Pottereiden kirjoittajasta, joka oli aluksi hävennyt omaa kirjoittamistaan.

Hän oli pitänyt sitä niin nolona, että hän sanoi aina ystävilleen menevänsä shoppailemaan silloin kun hän oli oikeasti kirjoittanut kirjojaan. Olli luki elämänsä Motley Crüen basistin Nikki Sixxin kirjoja, joissa tämä avautui avoimesti huumeidenkäyttö- ja itsetunto-ongelmistaan ja niihin liittyvistä häpeän tunteistaan.

Kirjan julkaistuaan Nikki alkoi saada tuhansia kirjeitä, joissa ihmiset kertoivat Nikkin kirjan pelastaneen heidän elämänsä. Olli luki terapeuttien kirjoittamia kirjoja, jossa nämä kertoivat työstään ja siitä miten heidän avullaan lukkiutunut ihminen saattoi itsensä hyväksyttyään alkaa kukoistamaan.

Uudenlainen ajatus alkoi kypsyä Ollin mielessä. Mitä, jos hänen herkkyytensä ei ollutkaan kirous vaan lahja? Mitä, jos muillakin ihmisillä oli omia epävarmuuksia ja häpeää aiheuttavia asioita mielessään; peiteltyjä asioita, joista puhuminen tekisi heille hyvää?

Ollin elämä oli muuttunut hänen alkaessa uskaltaa olla kokonaisvaltaisesti enemmän oma itsensä. Viimeistään kesällä toinen alkanut vuosi, uusien kommuuniasukkaiden kanssa, oli näyttänyt hänelle miten hienoa elämä saattoi olla. Ja tämä oli kaikki vasta alkua Ollin tulevalla polulla.

”Mitä, jos muillakin ihmisillä oli omia epävarmuuksia ja häpeää aiheuttavia asioita mielessään; peiteltyjä asioita, joista puhuminen tekisi heille hyvää? Mitä, jos ihmiset eivät aina nähneet itsessään piilevää potentiaalia ja kauneutta?”, mietti Olli.

a_new_hope_in_darkness

Eri ihmisten kanssa keskustellen vietetyt hetket ainakin puhuivat tämän väitteen puolesta. Olli tiesi jo parin pitämänsä puheen perusteella – ihmiset olivat itkeneet, kirjoittaneet kiitoskirjeitä, yksi kertoi puheen jopa omalta osalta pelastaneen hänen elämänsä – että puhumisen lahjan hän oli onnistunut itsessään kehittämään.

Vaikka juuri puhuminen pelottikin häntä kaikkein eniten – itsensä avaaminen ja omista kipeistä asioista puhuminen. Mutta jos Olli oli jo nyt onnistunut oman muutoksensa kautta inspiroimaan monia ihmisiä kauniimpaan elämään, miten rikollista olisi jättää tätä puhumisen ja mielikuvituksen lahjaa käyttämättä?

Olli näki ympärillään paljon ihmisiä, jotka muistuttivat häntä vanhaa itseään: pelokkaita ihmisiä vailla päämäärää ja suuntaa. Jos he vain näkisivät edes osan siitä mitä minä näen ja koen, koko heidän asenteensa koko elämää kohtaan muuttuisi. Monet ihmiset ampuvat itseään jalkaan ja liikkuvat nilkuttaen puoliteholla läpi koko elämänsä nähden elämästä vain nurjan puolen ja sulkien silmänsä omalle kauneudelleen ja omille mahdollisuuksilleen. 

Niin minäkin välillä, mutta silti… saan elämästä nykyään niin paljon enemmän kuin ennen. Ja matkani on vasta alussa. Kunpa minulla voin olisi rohkeutta kertoa viestiäni muille ja jakaa oppimiani asioita ja tarinaani, Olli ajatteli. Ja niin Dreamspire –blogi sai alun. Ja niin, pelosta tuli Ollin pysyvä matkakumppani, ystävä ja uskollinen sparrauskaveri. Ja niin sen tulikin olla.

Ihmiset, jotka ovat kohdanneet pelkojaan, ovat muuttaneet itsensä ja oman elämänsä. Välillä, monesti, tämä muutos on tarttunut muihinkin ja tehnyt maailmasta kaikille paremman paikan elää.  Tuomas Holopainen on kertonut, että hän meinasi Nightwishin ensimmäisellä keikalla pyörtyä pelosta.

Räppäri Eminemin eräs alkuaikojen keikka meni täysin pieleen juuri pelon takia. Mahatma Gandhi, mies, joka päätyi puhumaan miljoonille ja muuttamaan Intiaa ja maailmaa, pyörtyi nuorena vastavalmistuneena lakimiehenä pelosta ensimmäisessä oikeuden ristikuulustelussa.

metal_earth

Nyrkkeiljä Mike Tyson oli ensimmäisissä otteluissaan aivan kauhusta jäykkänä, vaikka hän onnistuikin sen yleisöltä peittämään. Voin vain miettiä, miten Martti Lutheria pelotti hänen naulatessaan 95 teesiään kirkon oveen. Charles Darwin ei uskaltanut julkaista kirjoittamaansa Lajien syntyä 30 vuoteen, koska hän pelkäsi millaisen vastaanoton se saisi. Hän jopa jätti vaimolleen ohjeet, miten tämä hänen kuoltuaan voisi julkaista kirjan.

Legendaarinen muusikko Eric Clapton ihmetteli eräässä lehtihaastattelussa sitä, että miten ihmiset eivät näe hänen esittämisensä läpi. Clapton puhui siitä, että hän on viimeisen 20 vuoden aikana pelännyt aina keikoilla lavalle mennessään, että hän on aina vain esittänyt itsevarmaa.

Myös pitkän linjan muusikko ja alansa legenda, ambient-musiikin pioneeri Brian Eno, kertoi eräässä levykansitekstissä saavansa perhosia vatsaan keikoille mennessään, vieläpä vuosikymmenien keikkailun jälkeen. Pitkän empisen ja epäröinnin jälkeen, Olli oli viimein alkanut uskaltaa rakentaa suhdettaan itse elämään ja unelmiinsa.

Alun kaukainen ja etäinen ihannointi oli muuttunut ihastukseksi kun Olli oli pelostaan huolimatta uskaltanut lähestyä unelmia ja tehdä niiden suhteen aloitteita. Ensihuuman jälkeen Ollin suhde elämään on syventynyt ja kuten minkä tahansa rakkaussuhteen käsittely, myös rakkaussuhde elämän kanssa on vaatinut omien kriisien ja vaikeuden asioiden läpikäymistä ja satunnaisia riitoja.

Kuten jokainen toista treffeille pyytänyt tai pyytämistä harkinnut ihminen tietää, ei kauneuden lähestyminen useinkaan ole helppoa.

Mikä sinussa tai unelmissasi on kaunista? Miten voit valjastaa ja kehittää ja tuoda esiin tätä kauneutta?

sky_painting

 

Seuraava artikkeli

Leave a Reply