Single Blog Title

This is a single blog caption
25 helmikuu 2016

Miksi tehdä vapaaehtoistöitä?

Syksyllä 2015 muutin takaisin Jyväskylään jatkamaan erityisopettajan opintojani kahden vuoden Helsingissä olemisen jälkeen. Jatkoin syksyllä 2015 aloittamaani vapaaehtoistöiden putkea: osallistuin Rakkautta ja Anarkiaa International Film Festival -elokuvafestivaaliin, Biohacker Summit ’15 -biohakkerointitapahtumaan, ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Internationalin Suomen osaston syyskonferenssiin, Nordic Business Forum -bisnestapahtumaan ja Slush-yrittäjyystapahtumaan.

Tammikuussa 2016 osallistuin DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleihin ja Arktisen upeeta -elokuvafestivaaleihin. Helmikuussa minulla on edessäni Tampere Film Festival -elokuvafestivaalin vapaaehtoisvuoro. Ennen tätä kaikkea olen ollut mukana vapaaehtoistamassa aiemmassa DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalissa, Arctic15-yrittäjyystapahtumassa, Animatricks-animaatioelokuvafestivaalissa, Unique Art Tattoo Festival -tatuointikatutaidefestivaalissa, Midnight Sun Film Festival -elokuvafestivaalissa Sodankylässä ja Kosmos Festival -konemusiikkifestivaalissa.

nbfarctic_square_notext_bluejes-logo-nettidocpoint_logo_eng_black_2014_copyAnimatricks_animaatiofestivaalin_logoamnesty-logologoPL-logo_varjo_lapinakyva_nelio_150x1501315742251_RA

Tällä hetkellä toimin vapaaehtoisena Jyväskylä Entrepreneurship Society ry:n hallituksessa.

Ensimmäisen kerran tein vapaaehtoistöitä Parasta lapsille ry:n kesäleirillä – toimin vapaaehtoisena kolmella nuorten kesäleirillä kolmena eri kesänä. Kaiken kaikkiaan voi siis sanoa, että tykkään tehdä vapaaehtoistöitä: niiden avulla saan tutustua uusiin maailmoihin, tavata uusia ihmisiä ja saan hyvää täytettä CV:seeni.

Työttömyysluvut ovat tänä päivänä korkealla – ja samaan aikaan moneen paikkaan kaivataan vapaaehtoisia. Niinpä kannustan kaikkia työttömyyden loukosta itseään löytäviä ihmisiä tekemään vapaaehtoistöitä ja tätä kautta kartuttamaan kokemusta ja CV-täytettä ja pysymään aktiivisina elämässä.

Totuus on, että monia tapahtumia ja festivaaleja ei Suomessa pystyttäisi järjestämään ilman vapaaehtoisten apua – esimerkiksi lähes kaikki suuret musiikkifestivaalit pyörivät ja mahdollistuvat pitkälti vapaaehtoisten ansiosta.

Kosmos -festivaaleilla oli luotu upeat puitteet öisille metsäreiveille.

Kosmos -festivaaleilla oli luotu upeat puitteet öisille metsäreiveille.

Kannustan kaikkia opiskelijoita, jotka eivät saa opiskeluaikana töitä, tekemään opiskeluaikana vapaaehtoistöitä, jotta heidän opiskelujensa päätyttyä heidän CV:nsa näyttää paljon paremmilta kuin mitä se näyttäisi ilman vapaaehtoistöitä. Vapaaehtoistöiden kautta tapaa paljon aktiivisia ja elämästä ja eri asioista kiinnostuneita ihmisiä.

Vapaaehtoistöiden tekemisellä on paljon hyötyä. Monissa yhdistyksissä ja poliittisissa puolueissa voi muun muassa tavata aktiivisia ja vaikutusvaltaisia ihmisiä, joilta voi saada paljon oppia. Vapaaehtoistöitä tekemällä voi myös oppia monenlaisia taitoja: muun muassa tiimityöskentelyä, asioiden organisointia, tapahtumien järjestämistä, esimiestaitoja, esiintymistä.

Vapaaehtoistöiden tekeminen voi myös itsessään olla äärimmäisen palkitsevaa. Olen saanut monia ehkä elämäni parhaimpia kokemuksia vapaaehtoistöiden kautta: olen päässyt puhumaan nuorille peloista, unelmista ja rakkaudesta ja päässyt matkustamaan halvalla muun muassa Siperiaan ja Tukholmaan. Olen saanut uusia ystäviä.

Flow-festivaalit näyttävät upeilta http://nbhap.com/wordpress/wp-content/uploads//2014/07/Flow-Festival-Press-Photo-620x413.jpg).

Flow-festivaalit näyttävät upeilta http://nbhap.com/wordpress/wp-content/uploads//2014/07/Flow-Festival-Press-Photo-620×413.jpg).

Olen saanut olla ihmisten seurassa heidän elämänsä huippuhetkinä. Olen ollut monien ohjaajien rinnalla heidän esitellessä elokuvaansa yleisölle. Olen saanut saattaa tutkijoita, yrittäjiä ja puhujia esiintymislavalle ja backstagelle heidän esitellessään maailmaamuuttavaa ideaansa yleisölle.

Olen saanut lohduttaa ja kuunnella nuoria ja vanhempiakin ihmisiä heidän elämänsä kriisitilanteissa parisuhteen ja ihastuksen päättyessä ja itseluottamuksen hakiessa vahvistusta. Olen saanut olla mukana luomassa festivaaleja ja tapahtumia, joissa monet ihmiset ovat mitä luultavimmin viettäneet ikimuistoisia hetkiä ystäviensä, uusien tuttujen ja rakastamiensa elokuvien ja musiikin parissa – osa on varmasti löytänyt tätä kautta myös elämäänsä uusia harrastuksia ja ehkä jopa aviopuolison!

Olen päässyt tapaamaan ihmisiä eri puolilta maailmaa ja ihmisiä eri (ala)kulttuureista ja saanut kurkistaa ja ottaa oppia itselleni aiemmin tuntemattomista maailmoista. Olen päässyt tapaamaan julkisuuden henkilöitä eri aloilta ja ihmisiä kymmenistä eri maista, ammateista ja taustoista. Olen päässyt pitämään puheita ja workshopeja ja esittämään freestyle-räppiä ihmisille neljässä eri maassa!

biologoBlack_RGB_ForDigitalUse

Olen saanut mukana olla muuttamassa ihmisten elämiä samalla kun oma elämäni on muuttunut. Olen saanut antaa paljon samalla kun olen saanut vielä enemmän takaisin. Tämän kaiken takia teen ja olen tehnyt vapaaehtoistöitä. Loppuun sanottakoon tottakai vielä, että koko elämäänsä ei kannata käyttää vapaaehtoistöiden tekemiseen. Ja toki, jos palkkatyötä on tarjolla, kannattaa sitä tehdä – ja miksei voisi tehdä molempia?

PS. Lue myös kirjasuositukset Mastery ja So Good They Can’t Ignore You -kirjasta.

PPS. Miten hakea vapaaehtoistöitä? Yllä mainittuihin tapahtumiin moniin voit hakea kirjoittamalla googleen tapahtuman nimen ja perään sanan vapaaehtoinen/vapaaehtoistyö/talkoolainen/volunteer. Sitten lähetät mieluiten CV:llä varustetun sähköpostin mainittuun osoitteeseen/täytät vapaaehtoislomakkeen ja odotat vastausta.

PPS. Monet vapaaehtoistyöntekijät ovat sanoneet, että he ovat saaneet monista käymistään tapahtumista paljon enemmän irti vapaaehtoisena kuin tavallisena lipun hinnan maksavana kävijänä.

PPS. Mitä sinä haluat tehdä; minne sinä haluaisit hakea vapaaehtoiseksi? Muun muassa listaa tulevista elokuvafestivaaleista (joihin voit hakea vapaaehtoiseksi) voit löytää täältä.

12742034_10153912608115040_8304188909944232486_n

Leave a Reply