Single Blog Title

This is a single blog caption
08 helmikuu 2016

Tervetuloa Matrixiin!

lana-and-andy-wachowski

Wachowskin sisarukset ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet monta suosittua ja ajatuksia herättävää elokuvaa: Matrix-trilogian, Pilvikartaston, Speed Racerin ja uusimpana elokuvan Jupiter Ascending. Lisäksi sisarukset käsikirjoittivat ja olivat mukana tuottamassa elokuvaa V niin kuin verikosto ja he käsikirjoittivat ja ohjasivat Netflix-tv-sarjan Sense8, jonka luomisessa heitä avusti myös Babylon 5 -sarjan luomisesta kuuluisa J. Michael Straczynski.

Wachowskit olivat myös mukana tuottamassa elokuvaa Ninja Assassin. Itse olen katsonut Wachowskeilta kaikki elokuvat, joita he ovat tehneet ensimmäisestä Matrixistä lähtien ja pidin myös suuresti heidän uudesta Netflix-sarjasta Sense8. Päätinkin tehdä Dreamspireen lyhyen kirjoituksen Wachowskien kunniaksi. Pidän Wachowskeista, koska he  ohjaavat omantyylisiään ja kunnianhimoisia elokuvia.

Sekä Jupiter Ascending että Speedracer elokuvaa pidetään visuaalisina mestariteoksina, joiden käsikirjoitus ei yllä ulkoasun ja erikoistehosteiden tasolle.

Wachowskit ovat elokuva-alan legendoja. Mitä muuta Wachowskeista tiedetään, mistä muusta heidät tunnetaan?

 

Wachowskit ovat innokkaita videopelien harrastajia.

Wachowskit tykkäävät muun muassa Halo– ja Splinter Cell -pelisarjoista. Wachowskit ovat olleet kirjeenvaihdossa japanilaisen videopelilegendan Hideo Kojiman kanssa, joka tunnetaan ennen kaikkea Metal Gear Solid -sarjan luojana. Wachowskit ovat myös käsikirjoittaneet ystäviensä kanssa 350-sivuisen roolipelin, jonka julkaisuoikeudet ovat vapaata riistaa.

Wachowskit olivat myös mukana Matrix-universumiin sijoittivien pelien Enter the Matrix ja Matrix: Path of Neo luomisessa.

 

Wachwoskien elokuvissa yleinen käsiteltyjä teemoja ovat  ihmisenä kasvaminen, pelkojen voittaminen ja toisten auttaminen.

Tunnettu mytologeja tutkinut professori Joseph Campbell puhuu paljon eri myyteissä toistuvasta sankarin tiestä (hero’s journey), jota myös hahmot Wachowskien elokuvissa käyvät läpi.

return_to_the_source

Wachowskien elokuvat ammentavat eri kulttuureista ja uskonnoista.

Matrix-trilogia ammentaa paljon eri uskonnoista ja filosofiasta, Sense8-sarjaa kuvattiin yhdeksässä kaupungissa ympäri maailmaa, V niin kuin verikosto on täynnä kulttuurillisia viittauksia. Matrixin filofisiin viittauksiin kuuluvat muun muassa viittaukset matemaatikko-ajattelija René Descartesiin, viittaukset postmodernin filosofi Jean Baudrillardin teokseen Simulacra and Stimulation, viittauksen Platonin luolavertaukseen.

Katso tästä Matrix-trilogian filosofiaa käsittelevä dokumentti.

 

Wachowskit tykkäävät yhteen limittyvistä tarinoista, jotka haastavat katsojaa.

Sense8-sarjan ja Pilvikartaston juonet lukuisat eri juonet limittyvät yhteen kiehtovilla tavoilla. Wachowskit ovat suurten budjettielokuvien pioneereja, jotka haastavat perinteistä elokuvallista tarinankerrontapaa.

 

Wachowskit tykkäävät sarjakuvista ja animesta.

Wachowskien tuottama ja käsikirjoittamansa elokuva V niin kuin verikosto perustuu sarjakuvalegendan Alain Mooren samannimiseen sarjakuvaan. Wachowskien ohjaamansa elokuva Speedracer perustuu myös samannimiseen 1950-luvun japanilaiseen mangasarjakuvaan.

Matrix-maailmasta on tehty sarjakuvia sekä animaatioelokuva Animatricks. Wachowskit ovat myös perustaneet ja julkaisseet kaksi omaa sarjakuvaansa, Shaolin Cowboyn ja Doc Frankensteinin. Ennen elokuva-alalle siirtymistä Wachowskit työskentelivät sarjakuvien parissa kirjoittaen muun muassa Clive Barker’s Hellraiser ja Clive Barker’s Nightbreed –sarjoja.

Matrixin maailmaan vaikuttivat suuresti anime-elokuvat Ghost in the ShellNinja Scrolls ja Akira kuten myös sarjakuvapiirtäjä Goef Darrow.

wachowski_films

Wachowskit eivät käyneet koulujaan loppuun.

Sirarukset syntyivät Chicagossa ja jättivät koulunsa kesken lähteäkseen viihdealalle. Ennen lopettamistaan he opiskelivat high schoolissa muun muassa tv- ja teatterialan opintoja. Ennen elokuva-alalle pääsyä he tekivät vapaa-aikana töitä sarjakuvien parissa ja perustivat puuseppäyrityksen.

Wachowskien ensimmäinen elokuva Bound vuodelta 1996 ei vielä lyönyt läpi, mutta heidän toisesta vuonna 1999 julkaistusta Matrixista tuli elokuvahistorian klassikko ja suurmenestys.

 

Wachowskeilla on sydäntä kannustaa ihmisiä.

Monet tietävät, että ohjaajakäsikirjoittajakaksikko ”Lana” (entinen ”Larry”) ja Andy” ovat siaruksia, mutta harvempi tietää heillä olevan vielä kaksi muutakin sisarusta. Toinen Wachowskin sisaruksista vaihtoi sukupuoltaan miehestä naiseksi ja tunnetaan Larryn sijaan nykyään Lanana.

Vähemmistöjen asema tulee esiin myös vahvasti muun muassa Sense8-sarjassa: kaksi päähenkilöistä on homoseksuaaleja, ja yksi lesbosuhteessa elävä nainen oli sukupuolen muutostaan mies (myös naisen näyttelijä on muuttanut sukupuoltaan miehestä naiseksi).

Alla olevassa palkitsemispuheessaan vuodelta 2012 Lana kertoo miettineensä itsemurhaa yhdessä vaiheessa elämäänsä ja hän haluaa kannustaa ihmisiä olemaan omia itsejään. Lana tunnetaan nykyään transihmisten oikeuksien puolestapuhujana.

Wachowskien ura tulevaisuudessa suurten budjetin elokuvien ohjaamisen suhteen on epävarmaa. Ensimmäisen Matrix-elokuvan jälkeen sisarusten elokuvat eivät ole olleet taloudellisia läpimurtoja.

wachowski-624-1364402974

PS. Jos sinua kiinnostaa nähdä elokuvia Hollywoodin ulkopuolelta, suosittelen hakeutumaan vapaaehtoiseksi elokuvafestivaaleille.

 

Lähteet

Leave a Reply