Luovuus-cocktail #2: Audiovisuaalisia mielenmaisemia
Kerroin luovuuden yö -konseptista ja luovuuscocktailista edellisen artikkelini yhteydessä. Lue se läpi, jotta ymmärrät mistä tässä artikkelissa on kyse. Edellinen luouvuusdrinkki korosti kauneutta ja uuden oppimista, ja tämäkin artikkeli korostaa kauneutta omalla tavallaan.
Tämän elokuvadrinkin tarkoitus on ruokkia luovaa mieltä ja tarjota erilaisia tyylikkäitä audiovisuaalisia kokemuksia. Cocktail sopii erityisesti visuaalisille ihmisille, jotka haluavat nähdä esimerkkejä hienosta värienkäytöstä ja puvustuksesta ja lavastuksesta sekä äänesta nauttiville ihmisille, jotka haluavat luoda kuviin hyvin sopivia yhtenäisiä äänimaailmoja. Cocktail sopii myös hyviä elokuvasuosituksia etsiville ihmisille.
Alla mainittujen elokuvien joukossa on mahdollisesti elokuvia, joita moni on nähnyt. Jos olet nähnyt jonkin listalla olevan elokuvan, korvaa se Studio Ghiblin elokuvalla Tulikärpästen hauta – tämä on minulle (ja myös monelle muulle ihmiselle) yksi koskettavimpia ja kauneimpia elokuvia, joita he ovat ikinä nähneet.
Muita korvausvaihtoehtoja ovat elokuvat Lentävien tikarien talo (Hero-elokuvan tyylinen wuxia-elokuva) tai futuristinen oman tyylin omaava Tron: Perintö (jonka soundtrackista itse Daft Punk on ollut vastuussa). Kirjoitustehtävien on tarkoitus jatkaa audiovisuaalisen ja luovan mielen harjoittamista – niissä pyydetään luomaan ja kuvaamaan tunnelmia ja mielensisäisiä kuvia ja maailmoja.
Luovuusyön elokuvacocktail #2 – Audiovisuaalisia mielenmaisemia (11h)
Tämä lista sisältää elokuvia, jotka voidaan jollain tavalla määritellä kuvan ja äänen puolesta erittäin kauniiksi tai omantyylisiksi elokuviksi. Tämä cocktailin on tarkoitus jättää alitajuntaan erilaisia visuaalisia tyylejä ja äänimaisemia. Kannattaa tutustua myös tähän jonkun paljon minua enemmän elokuvia katsoneen ihmisen tekemään 50 visuaalisesti kaunista elokuvaa -listaan.
Elokuvaosio
1) Sky Captain and the World of Tomorrow (1h45min)
Sky Captain and the World of Tomorrow oli mailman ensimmäinen täysin green screenillä kuvattu ja julkaistu ison budjetin elokuva. Kuten Herossa, elokvuan audiovisuaalinen maailma nappaa mukaansa, vaikka käsikirjoitus ei sitä tekisikään.
Elokuvan futuristisen retro tyyli vetoaa ainakin minuun. Elokuva toimii hyvin kevyempänä elokuvana, jonka aikana voi vielä jutella ja vitsailla kavereiden kanssa, joten sillä on hyvä aloittaa yön tunnelmaan virittäytyminen.
2) Hero (1h40min)
Klassinen kiinalainen Hero-wuxia-elokuva on visuaalisesti (puvustus, lavastus, värien käyttö) yksi upeimpia koskaan näkemiäni elokuvia. Elokuvan äänimaailma on myös kohdallaan ja paikoitellen intensiivinen ja paikoitellen kaunis soundtrack tukee hyvin elokuvan visuaalista ilmettä.
Tämän elokuvan unohtumattomat kohtaukset jäävät taatusti kummittelemaan mieleen pitkäksi aikaa, vaikka käsikirjoitus ei täysillä mukaan nappaisikaan.
3) 2046 (2h10min)
Tämäkin elokuva on audiovisuaalinen mestariteos, kiinalaisen elokuvaohajaaja Wong-Kar Wain klassikkoelokuva. Elokuvan eteen on nähty vaivaa käsittämättömän paljon ja tuntuu kuin jokainen kameran liike ja kameran eteen aseteltu esine olisi valittu aina äärimmäisen huolella.
4) Waltz With Bashir (1h30min)
Audiovisuaalinen mestariteos, joka yhdistää hienosti piirrettyä ja kuvattua grafiikkaa. Israelilainen ohjaajan omiin kokemuksiin perustuva elokuva kertoo Libanon sodassa olleesta miehestä, joka painajaisten vainoamana alkaa selvittää sodanaikaisia hukkuneita muistojaan.
Päähenkilö kiertää tapaamassa sodassa mukana olleita kavereitaan ja juttelee heidän kanssaan läpi sodan tapahtumia.
5) Blade Runner (2h)
Harrison Fordin tähdittämä scifi-klassikko elokuvasäveltäjä Vangeliksen legendaarisella musiikilla. Tämä Ridley Scottin klassikon audiovisuaalinen tyyli on syystäkin inspiroinut valtavaa määrää taiteilijoita.
6) Mulholland Drive (2h30min)
David Lynch on yksi elokuvataiteen suurista nimistä. Miehen omintakeinen tyyli vieroksuttaa ja kummastuttaa, todennäköisesti myös koskettaa ja lumoaa tavalla tai toisella. Mulholland Drive on yksi miehen legendaarisimpia elokuvia ja mies on tunnettu myös ohjaamastaan Twin Peaks -sarjasta.
Kirjoitusosio
1) Kirjoita tajunnanvirtana jokaisen elokuvan tyylistä mieleen tulevia sanoja
- Tee tämä elokuva kerrallaan, käy jokainen cocktailin elokuva erikseen läpi.
2) Jos perustaisit oman kahvilan, millainen kahvila se olisi?
- Mikä olisi paikan tyyli – futuristinen/lounge/tiki/vintage/historiallinen/elokuvaan pohjautuva/itämainen…
- Minkälainen värimaailma kahvilassa olisi?
- Minkälaista musiikkia kahvilassa soisi?
- Olisiko kahvilassa tarjolla jonkinlaista ohjelmaa?
- Tekisikö kahvila yhteistyötä jonkin järjestön tai yrityksen kanssa?
- Mikä tekisi kahvilastasi ainutlaatuisen?
- Minkälaisia tunteita haluat asiakkaissasi herättää?
- Miten kahvila olisi sisustettu?
Mainittakoon tässä, että yllä mainitun Mulholland Drive -elokuvan ohjannut David Lynch on perustanut Parisiin oman Silencio-yökerhonsa.
3) Jos ohjaisit oman (lyhyt)elokuvan, millaisen elokuvan ohjaisit?
- Minkälaiseen maailmaan se sijottuisi – oikeaan vai fiktiiviseen?
- Minkälainen juonikehys elokuvassa olisi? Montako päähenkilöä?
- Voit myös suunnitella yksittäisiä elokuvakohtauksia – millaiset lavasteet ja kulissit kohtauksessa olisi, minkälaiset hahmot?
- Minkälainen puvustus henkilöillä olisi?
- Mitä haluaisit elokuvallasi viestittää?
- Minkälaisia tunteita haluat katsojissa herättää?
- Millainen valo- ja värimaailma elokuvassa olisi?
4) Jos saisit suunnitella jonkun yhtyeen lavashow’n, minkä yhtyeen valitsisit?
- Millaisen lavashow’n loisit heille?
- Millaisia valoja ja värejä käyttäisit?
- Minkälaisiin asuihin ja lavasteisiin sijoittaisit bändin jäsenet?
- Palkkaisitko mukaan myös muita esiintyjiä (tanssijoita, runonlausujia ym.)?
- Käyttäisitkö valkokangasta ja diashow’ta musiikin lisäksi
- Minkälaisia tunteita haluat kuulijoissa herättää?
- Yhdistäisitkö kuulo- ja näköaistin lisäksi mukaan myös maku- tai hajuaistillisia elämyksiä?
5) Jos saisit suunnitella rakennuksen, kaupungin tai kaupunginosan, mitä suunnittelisit?
- Minkälaisia tunteita ja mielleyhtymiä haluaisit kävijöissä/asukkaissa herättää?
- Miten korkeita ja minkämuotoisia rakennuksia suunnittelisit?
- Mitä tyyliä haluaisit rakennustasi ja kaupungin(osan) yleisilmeen edustavan?