Inner Humanity Camp -kesäleiri: yhdessäoloa, elämän suurten kysymysten pohtimista, oman itsensä löytämistä ja luomista
”Jos en elämässäni menekään koko ajan suurinta pelkoani ja tavoitettani kohti, niin pidän huolen ainakin siitä, että menen koko ajan jossain suhteessa eteenpäin, vaikka sitten jotain sivupolkua pitkin.”
Hei kaikki lukijat!
Välillä kaikilla elämässä tulee vastaan haastavia hetkiä ja tilanteita – itselläni niitä ainakin on ollut. Mutta onneksi olen pitäytynyt ylläkirjoittamassani periaatteessa eli siinä, että pyrin koko ajan pysymään liikkeessä ja tekemään jotain juttuja, vaikken sitä tärkeimmältä vaikuttavaa asiaa aina saisikaan työstettyä.
Joskus sivupolkujen kulkemisestakin voi olla hyötyä ja niiden voi huomata tuovan elämään juuri niitä asioita, joita ei ole uskaltanut muuten pyytää tai kohdata. Näin kävi nyt keväällä 2015 kun minua pyydettiin mukaan järjestämään Inner Humanity Camp -kesäleiriä, jonka järjestämisessä olen mukana ja josta haluan kertoa lisää.
Kyseessä on kuuden eri ihmisen (joista itse olen yksi) yhdessä ensimmäistä kertaa tuottama tapahtuma, jossa kaikki on järjestetty alusta alkaen itse – tilavaraukset, ruokailupalvelun tilaaminen paikan päälle, ohjelman laatiminen, flyereiden jakaminen ja facebook-tapahtuman levittäminen, erityisvieraiden kutsuminen mukaan projektiin.
Tehtävää on ollut paljon ja kaikkien ollessa ensimmäistä kertaa järkkäämässä tällaista tapahtumaa, on opittavaa myös riittänyt. Yhdessä tekemistä ja suunnittelua on kuitenkin leimannut myös ensikertalaisen innostus ja uutuudenviehätys – ”Tuleekohan tästä mitään?” -ajatus on saanut rinnalleen ”Wau, mitä kaikkea tästä leiristä voikaan tulla?” -innostuksen.
Tykkään itse ex-tempore-päätösten tekemisestä ja nyt annan tilaisuuden nopeisiin päätöksiin muillekin. Julkaisen ja kirjoitan tämän tekstin paria päivää ennen leirin viimeistä ilmoittautumispäivänä, joka on nyt perjantaina 17. heinäkuuta. Jos siis haluat elämääsi ex tempore -seikkailua ja unohtumattomia kokemuksia, on sinulla vielä aikaa ilmoittautua leirille perjantaikeskiyöhön mennessä.
Itse leirin ajankohta on 22.-26. heinäkuuta, leiri kestää keskiviikkoillasta sunnuntaipäivään.
Leiri on siis ensi viikolla.
Inner Humanity Camp – mikäs leiri tämä on ja mistä siinä on kyse?
Inner Humanity Camp on kolme täyttä päivää kestävä (neljäntenä päivänä lähtö) kesäleiri, jossa eri-ikäiset ja eri taustoista tulevat ihmiset kokoontuvat yhteen ihmettelemään elämää ja olemassaoloa. Paikan päällä on erilaisia work-shopeja ja harjoituksia ja luentoja, joissa käydään läpi sosialisuutta ja sosiaalisia taitoja, pelkoja, unelmia, lapsuuden muistoja, oman intohimon löytämistä, oman itsensä luomista ja tuomista maailmaan.
Ohjelmaa on paljon, ja tilaa on tietoisesti jätetty myös vapaalle keskustelulle ja yhdessäololle moneksi tunniksi päivässä. Ja tämä on koko leirin ydin. Me järkkäystiimin kanssa emme ole järjestäneet leiriä sillä ajatuksella, että hei nyt me opetamme ihmisille jotain tärkeää.
Pohja-ajatus on ollut se, että luomme tilan, jossa ihmisille on hyvä ja luontevaa olla ja katsomme mitä kaikkea tästä voi syntyä. Pidämme erilaisia luentoja, harjoituksia ja workshopeja pääsääntöisesti vain, jotta antaisimme ihmisille lisää keskustelemisen ja ajattelemisen aihetta ja jotta saisimme luotua hyvänlaista välittävää ja innostusta ryhmähenkeä osallistujien välille.
Me järjestäjät emme ole vain ohjaamassa leiriä ja antamassa tietoa muille; haluamme luoda puitteet, joissa ihmiset kohtaavat toisiaan ja jossa he oivaltavat itsestään ja elämästä ja muista kanssaeläjistä uusia asioita . Paikan päälle tuodaan kirjoja, joita ihmiset voivat käydä ihmettelemässä.
Paikan päällä nähdään seinä tai nurkkaus, joka on peitetty täyteen unelmia (jippiii!)Paikan päälle tuodaan soittimia ja maaleja ja paperia ja seinille kiinnitetään ajatuksia herättäviä sitaatteja. Ympäri leiritilaa on nähtävillä lapuille tulostettuja mielenkiintoisia kysymyksiä, joita ihmiset voivat ihmetellä yhdessä tai keskenään.
Uusien ajatusten ja keskustelun syntymiselle ja ihmisten syvälliselle kohtaamiselle siis tarjotaan puitteita. Leirillä on tilaisuus todella henkilökohtaisten ja tarvittaessa kipeidenkin asioiden läpikäymiseen ja monenlaiseen itsensätoteuttamiseen ja esiin tuomiseen.
On mahdollista, että ristiriitoja ja ärsyyntymisen tunteita tai erimielisyyksiä syntyy ihmisten välille. Siksi avoimen ja luottamusta herättävän ilmapiirin luominen heti alussa on todella tärkeää. Jotta mahdollisilta ristiriidoilta ihmisten välillä vältytään, haluan jakaa sosiaalisen harjoituksen, jota leirillä välillä harjoitellaan – ja jonka tekemisellä monet perheet, kotitaloudet ja parit voivat syventää suhdettaan ja ratkoa erimielisyyksiään.
Kyseessä on sosiaalinen harjoitus nimeltä kissapiiri. Kissapiirissä ihmiset kokoontuvat yhdessä saman tilan ääreen, istuutuvat rinkiin, ja ringin keskelle asetetaan jokin esine (mielellään pehmokissa, jos sellaista löytyy).
Sovitaan yhdessä, että kukaan ei saa keskeyttää toista tai puhua liian pahantahtoisesti ja tämän jälkeen kuka tahansa on vapaa ottamaan ringin keskellä olevan esineen itselleen. Esineen hallussapitäjällä on oikeus puhua keskeytyksettä ja saa puhua ärsyttävistä tai vaikeistakin asioista – kissapiirin tarkoitukseni on niin sanotusti nostaa kissa(t) pöydälle.
Puheenvuoronsa jälkeen tulee esine palauttaa ringin keskelle ja näin on seuraavan puheenvuoro aika. Keskustelu jatkuu vähintään niin pitkään kunnes halukkaat ovat saaneet puhua. Järjestystiimin keskinäisissä suunnittelutapaamisissa tunteet ovat heilahdelleet laidasta laitaan ja kissapiiristä onkin ollut välillä todella iso apu asioiden läpikäymisen suhteen.
Leiri on jaettu kolmeen päivään ja teemaan. Ensimmäisen päivän teemana on minä. Tämän päivän kohdalla harjoitusten, luentojen ja keskustelujen avulla paneudutaan siihen kuka minä olen. Mitä minä haluan, mikä minut saa innostumaan, pelkäämään, suuttumaan, toimimaan? Mikä on kutsumukseni?
Toisen päivän kohdalle teemana on me/minä ryhmässä. Harjoituksissa ja luennoissa tuodaan esille toimimista yhteisöissä ja muiden kanssa. Miten kuunnellaan ja otetaan toista huomioon? Mitä annettavaa minulla on muille? Miten osaan toimia ryhmässä?
Kolmannen päivän teeman on maailma/minä maailmassa. Päivänä pohditaan sitä miten oma toiminta linkittyy osaksi kaikkea maailmassa tapahtuvaa ja sitä miten omaa kohtaloaan seuraamalla ja omaa polkuaan kulkemalla voi olla suuria vaikutuksia.
Leirin hinta on 120€ ja se kattaa osallistumisen ja ruokailut. Yöpymistä varten mukaan pyydetään ottamaan oma makuupussi ja makuualusta. Leiri järjestään koulun tiloissa Tammisaaressa ja sekä vieraat että järjestäjät nukkuvat koulun tiloissa luokkahuoneissa. Sauna on varattu leirille yhdeksi illaksi ja koulun ympärillä on kaunista luontoa – mikä onkaan parempi tapa viettää kesäviikkoa ja -viikonloppua kuin kokoontua yhdessä kauniin luonnon ääreen kokemaan ja pohtimaan ja tutustumaan ja seikkailemaan.
Tällä hetkellä 18 ihmistä on jo ilmoittautunut leirille – järkkäystiimin ja parin kutsuvieraan kanssa luku nousee lähemmäs kolmeenkymmeneen. Osallistujien iät vaihtelevat parikymppisistä nuorista yli seitsemänkymmentä vuotiaisiin elämänkulkijoihin, joten leirillä eri sukupolvilla on mahdollisuus kohdata ja oppia toinen toisiltaan!
Jos harkitset osallistumista, kysy itseltäsi neljä asiaa.
- Haluatko kokea unohtumattoman seikkailun ja mukavaa yhdessäoloa?
- Haluatko löytää itsestäsi puolia ja haaveita, joita et ehkä itsekään ole tiedostanut omaavasi?
- Haluatko saada uusia oivalluksia elämästä ja jakaa niitä muiden samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kanssa?
- Haluatko tavata eri-ikäisiä ihmisiä, joita et koskaan muuten tapaisi ja käydä keskusteluja, joita et ehkä koskaan muuten kävisi?
Jos vastasit kyllä kahteenkin yllä olevaan kysymykseen, tulee leiri olemaan sinulle todennäköisesti hyvä kokemus. Halutessasi voit ilmoittautua leirille vielä perjantaihin mennessä leirin nettisivujen kautta.
Tervetuloa, ehkä tapaamme – kuka ikinä lienetkin!